آریپی پرازول،تسکین افکار مزاحم

– آریپی پرازول چیست: 

داروی  یا آریپی پرازول (aripiprazole) که از طریق کاهش میزان دپامین  مغز اثر می کند برای  از بین بُردن افکار مزاحم و باورهای غلط که مُخلّ  زندگی سالم هستند بکار می رود.این قرص  بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک بعنوان درمان کمکی در مشکلات ذهنی مانند اضطراب و وسواس و افسردگی می تواند به کار رَوَد.هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را فقط از زبان خودش بشنوید چرا که شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانه‌ها یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو یا جستجو در صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی  نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.

– موارد مصرف آریپی پرازول: 
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد: IMG_20160805_153726
۱- تسکین افکار مشوش و بیهوده غیرواقعی: که منجر به اشتغال ذهنی فرد با آنها شده و واقع بینی  و کارکرد روزانه ی وی را مختل می کند.
۲-از بین بردن افکار وسواسی: مانند افکار غیرقابل کنترل توهین به مقدسات یا افکار ناخواسته ی جنسی یا افکار نامقبول ِ آسیب زدن به دیگران.
۳-افسردگی مقاوم به درمان : که با سایر داروهای ضد افسردگی درمان نشده است.
۴- تصحیح باورهای غلط :مانند بدبینی به مردم و بدبینی به همسر.
۵- در کودکان ِ در خود فرو رفته (اوتیستیک) بین شش تا هفده سال  که در ارتباط عاطفی و معاشرت با دیگران ناتوانند برای کنترل قشقرق و ناسازگاری آنها بکار میرود.
۶- حالات سرخوشی در نوسانات خلقی و  دو قطبی .
۷- در اختلالات رفتاری کودکان مانند اختلال سلوک(conduct) یا در خصومت و لجبازی آنها با والدین (ODD).
۸- در درمان اختلال تیک (توره ).
توجه: تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آن‌ها در بروشور دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده است.

– منع مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):

۱- از خوردن همزمان مقادیر زیاد گریپ فروت همراه با این قرص (همچنین سایر داروهای روانپزشکی) اجتناب کنید چون این میوه آنزیم تصفیه کننده ی این دارو در کبد را از کار می اندازد بنابرین سطح خونی این داروها بسیار بالا رفته و منجر به مسمومیت دارویی می گردد.IMG_20160805_225604

۲- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای شما تجویز شده است را به دیگران توصیه نکنید.

– اسامی تجاری:

نام ژنریک:

-aripiprazole

_اسم تجاری  

_Abilify

_abilify Dismelt

-abilizol

-Biopiperazol

-serozol

 

– دوزاژ و نحوه ی مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):

۱-این قرص در دوزهای ۵ و ۱۰ ، ۱۵ ، ۲۰ ، ۳۰میلی گرمی موجود است (در ایران فقط ۵ و ۱۰ و ۱۵)که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد.

۲-دوز متوسط درمانی آن بین  ده تا سی میلی گرم است و یک بار در روز مصرف می‌گردد.

۳-دوز شروع بهتر است بیش از پنج میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع، بیخوابی و بیقراری (آکاتژیا) می گردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸-این دارو را با آب فراوان مصرف کنیدabilify

۹- همزمان با این دارو میوه ی گریپ فروت مصرف نکنید.

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض جدیدی خواهید شد.

۱۱-این قرص احتمال دارد فشار خون شما را پایین بیاندازد پس مراقب تداخل آن با سایر داروهای ضد فشار خون باشید و به پزشکان داخلی یا اعصاب ِ خود ،این مطلب را یادآوری کنید.

 

– نکات مهم در مصرف آریپی پرازول: 

۱-اگر دچار آلرژی شدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌توند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکته‌های ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۳- نیمه عمر این دارو طولانی و حدود ۷۵ ساعت است بنابرین یکبار در روز مصرف می شود.خالی یا پر بودن شکم تاثیری در جذب این دارو ندارد.
۴- این قرص ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش رو نشان بدد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.

عوارض آریپی پرازول: 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
– احتمال وقوع این عارضه‌ها یک در صد نفر است. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

– سردرد -یبوست یا اسهال -سوهاضمه – تهوع -گیجی -خشکی دهان و چشم -خواب آلودگی یا بیخوابی -خستگی یا  بیقراری – افزایش وزن ( به میزان کم )  – افزایش ترشح بزاق – سوزش سینه -درد دست یا پا یا مفاصل -راش پوستی -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).

۲- عوارض جدی:
هر چند این عوارض کمیاب و نادرند ولی چنانچه آن‌ها را مشاهده کردید بسرعت باید برای بررسی آن‌ها بصورت حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان به بیمارستان مراجعه کنید:
– تب بالا و سفتی عضلات و تعریق(احتمال سندرم نرولپتیک بدخیم)
– بثورات پوستی و خارش زیاد(احتمال استیونس جانسون)
– بی‌نظمی،کاهش  یا افزایش غیر عادی ضربان قلب
– تشنج
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن
-مشکل در بلع یا تنفس
– در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.

رهنمودهای کلی:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.parvizaliverdi.com

37 Comments

  1. سلام وقت بخیر آقای دکتر
    من هم مشکل بیقراری و بیخوابی با آریپیپرازول ۲٫۵ دارم. به پزشکم مراجعه کردم و بی پریدن ۲ برام تجویز کردند. حالا خود بی پریدن هم حالاتی مثل سرخوشی برام داره و بی خیالی، ضمنا از وقتی بی پریدن میخورم دائم احساس گرسنگی و تشنگی دارم. باید چه کرد؟

  2. سلام.منهم مشکل آقای آرمان را تاحدودی دارم; یعنی باوجودیکه روزانه فقط ۲٫۵ میلی گرم آریپیپرازول باضافه اس.سیتالوپرام و کلونازپام مصرف می کنم ولی همچنان بعداز یکماه بقدری بی قراری دارم که حتی پشت کامپیوترهم نمتوانم راحت بگیرم! البته همانطورکه فرمودید; این دارو بشدت افکار مزاحم و اضطرابی مرا حتی بااین دوز ناچیز کم کرده است.وضعیت بگونه ای شده که باوجود پزشک بودن, هرروزصبح باخودم کلنجار می روم که آیا این قرص را ادامه دهم یا خیر.لطفا محبت فرموده و نظر باارزش و شخصی خودتان را مکتوب بفرمایید.ممنونم.

  3. سلام دکتر. من شبها آریپیپرازول ۲.۵ مصرف میکنم. بیقراری و بیخوابی بهم دست میده. نصف شب بیدار میشم و دیگه دلم نمیخواد بخوابم و فعالیتم زیاد میشه یه جورایی مثل حالت شیدایی. انرژیم میره بالا. میتونم صبح مصرف کنم؟

    • آره خیلیا مثل شما میگن،در واقع اثر آرامبخشی(سداتیو) این دارو کمه و بهتره صبح مصرف کنید

    • پسر من ۲۷ ساله است از ۶ ماه پیش دست چپش تیک پیدا کرد و این تکان ها در این مدت بسیار شدید وطولانی شده است که شبه تشنج نام گذاشته اند چون از ۵ سالگی داروی تشنج مصرف میکند زیر نظر دکتر مغز اعصاب است ایشان به خاطر این بیماری جدید مارا پیش دکتر اعصاب وروان فرستادند که آسنترا دادند که بعد از یک ماه دچار تشنج وبرگشت همان بیماری شد لوبل و کلونازپام مصرف میکرد که دیگر به دلیل بی اثر بودن کلونازپام قطع شده اکنون و
      لوبل وداروی جدید دیگری به نام لکوزامید را شروع کرده که هیچ اثرز در ‘ حرکات شبه تشنجی ندارد لطفا کمکم کنید

      ی

  4. سلام
    من دخترم حدود یک هفته است ارییپرازول ۵ رو به همراه فلوکستین ۲۰ مصرف میکنه الان خیلی کف دسن ها و پاهاش عرق میکنه ..و کفپاهاش نارنجی شده حتی صورتش هم عرق میکنه ..ممکنه علتش قرص ارییپرازول باشه….لطفا پاسخ دهید

    • یکماه اول مصرف هر دارویی باید خیلی کم،یکچهارم و بعد نصف مصرف بشه تا بدن عادت کنه…ولی قرصای خوبی هستند.انشالا نتیجه میگیرید

  5. باتشکر از پاسخگویی سریعتون
    دکترجان یعنی شما فرمایش میکنید برای افسردگی و نیز وسواس فکری,یک داروی تثبیتی مثل لیتیم موثره و کافی؟ یا درکنار داروهای SSRI؟ در این میان داروهای آتیپیک کمکی میتوانند برای وسواس کنند؟

      • سپاس که انسانیت و وجدان کاری این چنینی برای پاسخگویی دارین
        دکترجان من با فلوکستین در دوزهای بالای۸۰نتیجه میگیرم که بیقراری میاره,ممکنه سرترالین درخصوص بی قراری مفیدتر باشه؟چرا اکثر دکترها اصرار به فلوکستین بعنوان کن خطرترین داروی افسردگی دارند,صحت داره؟

        • اتفاقا خیلی از ماها اصلا فلوکستینو نسخه نمیکنیم.ولی بهر حال هر کدوم از داروها ممکنه روی یک نفر مفیدتر باشه

  6. سلام، ضمن تشکرازجناب آقای دکترکه پاسخ سؤال بنده راجامع وسریع دادندوضمن تأییدفرمایش جنابعالی مبنی برابتلای احتمالی من به ocd، آیااحتمال ابتلا به سایکوزخفیف نیزوجوددارد؟(دایی من مبتلابه اسکیزوفرنیا بوده)والبته به همین دلیل ازافزودن یک آنتی سایکوتیک آتیپیک سؤال کردم.جناب دکتر، به درمان ترکیبی اشاره کردید ومن درحال حاضر از اس.سیتالوپرام+آریپیپرازول+کلونازپام استفاده می کنم.آیاشمابااین رژیم دارویی موافقید یا پیشنهادبهتری دارید؟(بعنوان مثال عرض میکنم:پاروکستین+کوئتیاپین یا…) ضمن سپاس فراوان ازمحبت شما، خواهشمنداست به این سؤال بنده نیزپاسخ بفرمایید.متشکرم.

  7. باسلام و وقت بخیر
    از پاسخگویی تان که نشانه وجدان کاریتونه ممنونم
    دکترجان من تا الان دوبار بخاطر افسردگی مقاوم و وسواس فکری که ژنتیکی هم می باشد طبق نظر دکتر شروع به مصرف داروهای فلوکستین و الانزاپین کرده ام ولی هردوبار هم نیاز به دوزهای خیلی بالای فلوکستین بوده که بیقراری میاورد و هم خواب الودگی ناشی از الانزاپین;و نهایتا هم ازفاز افسردگی به فازمانیا رفته که سبب قطع دارو و مصرف لیتیم شده ام و پس ازچند هفته از ادامه درمان منصرف گشته ام.بنظر شما چه راهی برای رهایی از این افسردگی و وسواس فکری که ریشه ای شده وجود داره؟ ایا آریپیپرازول میتونه درکنار داروی دیگری موثر واقع شود.
    ممنون میشم راهنمایی مبسوط نمایید.

  8. سلام، من پزشک هستم وسالهاست دچاراختلالی هستم که نامش رافوبی مطالعه می گذارم(که درهیچ رفرانسی ذکرنشده)، باین معنی که هنگام مطالعه دچارترس وبی قراری می شوم ولی ازروی غیرت وبخاطرپزشک بودن همواره درحال مطالعه هستم.انواع SSRI وSNRIراهم درطول سالهاتست کرده ام که چندان مؤثرنبوده اند.نظرشماچیست؟اصلا به کلمه فوبی مطالعه اعتقاددارید؟ آیامصرف آریپیپرازول راتوصیه می کنید؟ وباچه دوزی؟ ممنونم.

    • بله ممکنه فوبی یا بهتر ازون بگیم ocd باشه که ابتدا وسواس فکری بیقرار کننده دارید و بعد اجبار مطالعه برای کاهش بیقراری…فوبی اگر فقط بود از مطالعه اجتناب میکردید
      بهر حال فرقی هم نمیکنه چون هر دو یک اختلال اضطرابین.اگر با این داروها جواب نگرفتید همونجور که گفتید اریپیپرازول رو بعنوانaugmentationاضافه کنید

  9. با سلام دوباره
    جناب د کتر بنده هر وقت این دو دارو رو قطع میکنم هم حالم بد میشود هم خوابم عمیق نمیشود .بد اخلاق میشوم.خوابم هم بریده بریده(پنج تکه)میشود.پنج سال پیش دکترم بعد از گرفتن شرح حال و تست mmpi اول داروی الانزاپین ۵ رو تجویز کرد که باعث شد رفتارهام معقول و منطقی شدند و خواب بریده بریده ای که بنده داشتم بهتر شد(دو تکه شد).پس از یک ماه یک عدد فلوکستین ۲۰ رو بهش اضافه کردند.که باعث شد اخلاقم و روحیه ام بسیار خوب و خوش برخورد و اجتماعی شوم و خوابم هم عمیق شود.ولی مشکلم اینه که بخاطر فلوکستین بسیار بیقرار هستم و مثلا برای چند ساعت یه جا نمیتونم بمونم مثلا کلاس رفتن یا مغازه داری کردن.مشکل دیگه اضافه وزنیه که بخاطر الانزاپین گریبانگیرم شده.بنده توی این پنج سال ۳۰ کیلو اضافه کرده ام.البته ورزش منظم هم دارم.بنظرز شما چه داروهایی رو جایگذین ایندو کنم؟ که واقعا” دیگه نمیتونم ادامه بدمشون.
    با تشکر از شما
    +

    • سلام. من استرس شدید موقعی که بخوام با مدیری یا معاونی که مبحام باهاش ملاقات کنم و بحرفم ویا سخنرانی کردن و تو جمع ها خیلی خجالتیم و مشکل سده برام وقتی بخوام این کارارو بکنم و همش یه کار میکنم که در برم و باعث شده عقب بمونم چه مصرف کنم که بهتر بشم

      • این حالتی که گفتین با دارو و روش خاصی درست نمیشه ، فقط خودتون میتوانید برطرف کنید ، منم مثل شما بودم ، باید فرض کنید در جمعی هستی که کسی زبان فارسی وحرفاتو متوجه نمیشه راحت حرف بزن ، به خودت بگو اخع مگه قراره چی بشه بد حرف بزنم اعدام نمیشم که ، ریلکس برو حرف بزن طوری که انگار بار صدمین هست میخوای حرف بزنی در ان مکان ، هر چه چقدر راحتر بگیری میبنی چقدر راحت بود ، و تو خونه هم تمرین کن جلوی موبایل حرف بزن و بعد گوش بده ،رفع اشکال بکن اکه داشتی ،

  10. سلام جناب دکتر
    من داروی الانزاپین و فلوکستین رو پنج ساله که زیر نظر روانپزشک مصرف میکنم.و حالم خوبه.خوابم هم خوبه.منتها از فلوکستین بیقراری که می آورد و از الانزاپین چاقی که می آورد رو اذیت میشم.به نظر شما این دو دارو را با چه داروی دیگری میتونم جایگذین کنم؟مثلا پرفنازین و آمی تریپتیلین؟آریپیپرازول مناسبمه؟یا باید یکی یکی با آزمون و خطایی که دکترم میگه ترکیب مناسب جایگذین رو پیدا کرد؟

    • یعنی بعد پنج سال دوره درمان تموم نشده؟عجیبه…
      خب اگه لازمه بله همون قرصایی که گفتیدو دکترتون حایگزین میکنه

  11. با سلام
    آقای دکتر کاربامازپین و آریپیپرازول تداخل دارویی دارند؟ من توی چند سایت خوندم که وقتی کاربامازپین و آریپیپرازول با هم مصرف میشه باید دوز آریپیپرازول دو برابر بشه. چون کاربامازپین اثر آریپیپرازول رو کاهش میده. البته این ها تجویز دکتر هست. اما برام سوال هست
    با تشکر

    • خب بله کاربامازپین ،بیشتر داروها رو کم اثر میکنه…ولی شما فقط به تجویز پزشکتون اعتماد کنید…تجربه از کتاب و اینترنت بالاتره

  12. با سلام آقای دکتر
    آیا داروی آریپیپرازول یا کوئتیاپین باعث بروز دیابت می شود؟
    طبق تجربه آریپیپرازول را در درمان افسردگی (و نه اضطراب) سودمند تر از کوئتیاپین می دانم، در صورتی کهاوایا شروع مصرف بیخوابی و بی قراری جز عوارض داروست. کوئتیاپین آرامبخش قوی است که می توان به جای بنزودیازپین ها و برای اضطراب از آن سود برد.
    لطفا آقای دکتر مطلبی تحت عنوان راهکاری برای جلوگیری از افزایش وزن داروها نیز منتشر کنید. با سپاس

Comments are closed.