آریپی پرازول،تسکین افکار مزاحم

– آریپی پرازول چیست: 

داروی  یا آریپی پرازول (aripiprazole) که از طریق کاهش میزان دپامین  مغز اثر می کند برای  از بین بُردن افکار مزاحم و باورهای غلط که مُخلّ  زندگی سالم هستند بکار می رود.این قرص  بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک بعنوان درمان کمکی در مشکلات ذهنی مانند اضطراب و وسواس و افسردگی می تواند به کار رَوَد.هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را فقط از زبان خودش بشنوید چرا که شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانه‌ها یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو یا جستجو در صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی  نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.

– موارد مصرف آریپی پرازول: 
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد: IMG_20160805_153726
۱- تسکین افکار مشوش و بیهوده غیرواقعی: که منجر به اشتغال ذهنی فرد با آنها شده و واقع بینی  و کارکرد روزانه ی وی را مختل می کند.
۲-از بین بردن افکار وسواسی: مانند افکار غیرقابل کنترل توهین به مقدسات یا افکار ناخواسته ی جنسی یا افکار نامقبول ِ آسیب زدن به دیگران.
۳-افسردگی مقاوم به درمان : که با سایر داروهای ضد افسردگی درمان نشده است.
۴- تصحیح باورهای غلط :مانند بدبینی به مردم و بدبینی به همسر.
۵- در کودکان ِ در خود فرو رفته (اوتیستیک) بین شش تا هفده سال  که در ارتباط عاطفی و معاشرت با دیگران ناتوانند برای کنترل قشقرق و ناسازگاری آنها بکار میرود.
۶- حالات سرخوشی در نوسانات خلقی و  دو قطبی .
۷- در اختلالات رفتاری کودکان مانند اختلال سلوک(conduct) یا در خصومت و لجبازی آنها با والدین (ODD).
۸- در درمان اختلال تیک (توره ).
توجه: تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آن‌ها در بروشور دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده است.

– منع مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):

۱- از خوردن همزمان مقادیر زیاد گریپ فروت همراه با این قرص (همچنین سایر داروهای روانپزشکی) اجتناب کنید چون این میوه آنزیم تصفیه کننده ی این دارو در کبد را از کار می اندازد بنابرین سطح خونی این داروها بسیار بالا رفته و منجر به مسمومیت دارویی می گردد.IMG_20160805_225604

۲- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای شما تجویز شده است را به دیگران توصیه نکنید.

– اسامی تجاری:

نام ژنریک:

-aripiprazole

_اسم تجاری  

_Abilify

_abilify Dismelt

-abilizol

-Biopiperazol

-serozol

 

– دوزاژ و نحوه ی مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):

۱-این قرص در دوزهای ۵ و ۱۰ ، ۱۵ ، ۲۰ ، ۳۰میلی گرمی موجود است (در ایران فقط ۵ و ۱۰ و ۱۵)که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد.

۲-دوز متوسط درمانی آن بین  ده تا سی میلی گرم است و یک بار در روز مصرف می‌گردد.

۳-دوز شروع بهتر است بیش از پنج میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع، بیخوابی و بیقراری (آکاتژیا) می گردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸-این دارو را با آب فراوان مصرف کنیدabilify

۹- همزمان با این دارو میوه ی گریپ فروت مصرف نکنید.

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض جدیدی خواهید شد.

۱۱-این قرص احتمال دارد فشار خون شما را پایین بیاندازد پس مراقب تداخل آن با سایر داروهای ضد فشار خون باشید و به پزشکان داخلی یا اعصاب ِ خود ،این مطلب را یادآوری کنید.

 

– نکات مهم در مصرف آریپی پرازول: 

۱-اگر دچار آلرژی شدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌توند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکته‌های ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۳- نیمه عمر این دارو طولانی و حدود ۷۵ ساعت است بنابرین یکبار در روز مصرف می شود.خالی یا پر بودن شکم تاثیری در جذب این دارو ندارد.
۴- این قرص ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش رو نشان بدد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.

عوارض آریپی پرازول: 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
– احتمال وقوع این عارضه‌ها یک در صد نفر است. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

– سردرد -یبوست یا اسهال -سوهاضمه – تهوع -گیجی -خشکی دهان و چشم -خواب آلودگی یا بیخوابی -خستگی یا  بیقراری – افزایش وزن ( به میزان کم )  – افزایش ترشح بزاق – سوزش سینه -درد دست یا پا یا مفاصل -راش پوستی -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).

۲- عوارض جدی:
هر چند این عوارض کمیاب و نادرند ولی چنانچه آن‌ها را مشاهده کردید بسرعت باید برای بررسی آن‌ها بصورت حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان به بیمارستان مراجعه کنید:
– تب بالا و سفتی عضلات و تعریق(احتمال سندرم نرولپتیک بدخیم)
– بثورات پوستی و خارش زیاد(احتمال استیونس جانسون)
– بی‌نظمی،کاهش  یا افزایش غیر عادی ضربان قلب
– تشنج
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن
-مشکل در بلع یا تنفس
– در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.

رهنمودهای کلی:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.parvizaliverdi.com

34 Comments

  1. سلام جناب دکتر و تشکر از مطالب عالی شما من ۱۶ سال پیش دچار پانیک شدم و اشتباها تحت نظر دکتر قلب داروی الپرازولام و لورازپام مصرف میکردم بعد از مدتی بهتر شدم تا اینکه در سال ۹۰ پدرم رو ازدست دادم با بیماری ای ال اس و همون زمان کارم رو هم ازدست دادم و شکست سنگینی خوردم که دوباره پانیک به سراغم اومد ولی ایندفعه رفتم پیش روانپزشک و اسنترا ۱۵۰ میلی گرم صبح و نصف آریپیپرازول ۵ رو به من تجویز کردن که پانیک کاملا برطرف شد ولی تا به الان هم این دارو ها رو مصرف میکنم همراه با نصف کلونازپام ۱ و هیچ دکتری هم نتونسته کمکم کنه برای قطع دارو یا جایگزین کردن دارو هر دارویی بهم میدن نمیسازه خواستم از حضرتعالی جویا بشم مشکلی نیست من همین درمان رو ادامه بدم اسنترا ۱۵۰ صبح نصف کلونازپام ۱ بین ظهر و عصر و نصف آریپیپرازول ۵ عصر ممنون از راهنمایی شما

  2. آقای دکتر سلام لطفاً بهم کمک کنید

    بنده به علت Ptsd یا اختلال استرس پس از سانحه فکرای بدی همیشه میاد به ذهنم نمیتونم. کنترل کنم پانیک و اظطراب زیادی دارم از زندگی و کار افتادم

    لطفاً بهم بگین پرفنازین ۲ بهتره یا آریپی پرازول ؟ (هر دو رو دکتر گفته) یا شمای داروی بهتری سراغ دارین؟ عوارض برام مهم نیست فقط می‌خوام اظطراب و افکار بد از بین بره

      • آقای دکتر دمت گرم از پاسخ عالی و تخصصیتون

        فقط ۳ تا سوال دارم که اگه جواب بدین مدیونتون میشم

        ۱ پرفنازین فقط دو امین رو کم می‌کنه ؟ یا سروتونین رو هم کم میکنه؟

        ۲پرفنازین برای اظطراب و پانیک هم موثر‌ هست؟

        ۳خواب آلودگی میاره یا بی خوابی؟

  3. سلام پسرم بیش فعال و اتیسمه.چند روز بیش فعالیش زیاد شده.دکتر ارپیرازول ۵ که نصفی صبح و نصفی شب بود.به یکی صبح یکی شب و اصافه تمودن بی پریدون ۲، یکی صبح یکی شب تغییر داد‌۶ سالشه.پیش دبستلنی.این حجم دارو زیاد نیست.می ترسم بدم بهش.عوارص نداره.

  4. سلام..دخترم ۱۹ ساله هستن.از سن ۱۳ سالگی متوحه بیماری اضطراب اون شدم…بعدها دکتر گفت دو قطبی هستن..ولی از همون ابتدا داروعاش قطع نشده..شکر خدا با تمام سختی ها تونست با معدل خیلی عالی دیپلم بگیره و رشته مهندسی عمران قبول بشه..سوالم اینه دکتر بهشون اریپیپرازول ۱۰ دادن خیلی صحبت میکرد میخواستم بدونم در کنارش بی پریدن هم باید استفاده بشه…علاوه بر اون..لیتیم…دپاکین و لارگارتیل هم استفاده میکنن….با تشکر

  5. اقای دکتر افکار مزاحم و استرس شدید و ناامیدی از اینده باعث پرخاشگری، افت شدید تحصیلی،عدم تمرکز شده و اصلا قادر به شرکت در کلاس دسته جمعی نیست و تمام دروس رو بصورت تکی و خصوصی میره وحتی امتحانات ترم اول رو هم میگه تکی امتحان میدم.تا چیزی بهش بگی گریه میکنه و از حرص و خشم صورتش وچنگ میزنه.
    مدام درگیری ذهنی مخرب داره.

  6. با سلام خدمت اقای دکتر.
    اقای دکتر دختر بنده امسال دوازدهم تجربی هست و از دوران بچگی خیلی ترسو و مضطرب بود ولی از شروع کرونا به این طرف ،خیلی مشکلات روحی پیدا کرده،افکار مزاحم ،وسواس فکری، ناامیدی،افکار خودکشی،ولخرجی،خواسته های عجیب و غریب،
    هم خودش واذیت میکنه هم ما رو.واقعا درمونده شدم قرص اعصاب میخوره ولی علایم رفت و برگشت داره.
    داروی:
    اری پی پرازول
    پروپرانولول
    لیتیوم
    میخوره.لطف راهنمایی بفرمایید

  7. سلام اقای دکتر،خسته نباشید،بنده قرص اریپیپرازول ۵روزی یکعدد برای عصبی بودنن مصرف میکنم،ولی بشدت بیقرار و کلافم،مصرفش رو قطع کنم یا همزمان بی پریدون بهش اضافه کنم؟ممنون میشم راهنمایم کنید

  8. سلام دکتر من بخاطر خستگی و حالت تهوع شدید ک هیچ علت پزشکی نداش الان دکترم ب داروهام آرییپرازول ۵اضافه کرده ک منو خسته تر کرده میشه عوضش کرد یاعوارضشو ازبین برد ؟

  9. سلام آقای دکتر. من یه پسر ۷ ساله دارم که یک سال هست تشخیص بیش فعالی براش داده شده. زمان مدرسه روزی دوبار قبل از صبحانه و ناهار نصف ریتالین استفاده می‌کرد و بعد از نهار نصف رسپیریدون و بعد از شام نصف آریپیپرازول استفاده می‌کرد. الان به خاطر تعطیلات ریتالینش رو قطع کرده دکتر ولی هر دوتای دیگه‌رو استفاده میکنه.ولی هنوز هم زود عصبانی میشه. اگه کسی عصبانیش کنه میزنتشون یا چاقو رو از آشپزخونه میاره و میگه میخوام بزنمشون، بکشمشون.امروز با یک دکتر دیگه صحبت کردم راجب داروهاش گفت رسپیریدون و آریپیرازول اثرشون مثل هم هست باید یکیشون استفاده بشه یا رسپیریدون یا آریپیپرازول. لازم به ذکر که دکتر خودش اول براش فقط رسپیریدون نوشته بود ولی چون باعث شب ادراریش میشد کمش کرد و آریپیپرازول رو هم اضافه کرد. نظر شما در این باره چیه آقای دکتر عزیز؟ دکترش رو عوض کنم؟ میخواستم بپرسم بچه‌های بیش فعال توی بزرگسالی هم باید داروهاشون رو ادامه بدن حتما؟ اگه مثلا این داروهایی نخوره چه مشکلی براش پیش میاد؟ و اینکه اگه بخواییم رسپیریدونش رو قطع کنیم باید به تدریج قطع کنیم یا به صورت ناگهانی میشه؟ و اینکه چند جا دیدم که آریپیرازول رو کسانی که آلرژی دارن استفاده نکنن پسر منم اکثرا بینیش گرفته هست راحت نمیتونه بخوابه، حساسیت فصلی هم داره ممکنه آریپیپرازول بدترش کنه؟ لوزه هم داره پسرم.

    • بله بخاطر همه ی این سئوالات توسط متخصص روانپزشک کودک ویزیت باید ویزیت بشه
      داروهاش باید قویتر ازین چیزا باشه

  10. سلام آقای دکتر
    من وسواس فکری شدید دارم آریپیپرازول مصرف میکنم و ADHD هم دارم و هم OCD
    دکتر کاهش حافظه شدم ولی آریپیپرازول مصرف میکنم
    دارو رو قطع کنم چه داروی جایگزینی وجود داره

  11. سلام و عرض ادب
    قبل از هر چیز از شما تشکر میکنم که دلسوزانه به سوالات جواب میدین .
    خیلی اتفاقی با سایت شما آشنا شدم.
    ممنون که برا همه وقت میزارین.
    من پسرم پنج سال و نیم هست بیش فعال هست . روانپزشک براش قرص آریپیپرازول ۵ میلی گرم تجویز کرده که به مقدار یک دوم شب و یک چهارم صبح میدم‌الان به مدت دو هفته هست این مقدار دارو رو داره میخوره ولی در طول روز بیشتر گیج هست . آیا مقدار دارو زیاده با توجه به سن کودک ؟ یا اینکه مقدار دارو کمه ؟ لطفا راهنمایی بفرمایید و اینکه به نظر شما تا کی باید دارو بخوره ؟

      • آقای دکتر شما تو توضیحات داروی آریپیپرازول نوشتین که نیمه عمر دارو ۷۵ ساعت هست و فقط روزی یکبار باید مصرف بشه .
        ولی دکتر برا پسر پنج سالم یک دوم شب و یک دوم صبح آریپیپرازول ۵ تجویز کرده یعنی روزی دو بار .
        پس مقدارش زیاده ؟ در طول روز پسرم همش گیجه چرا ؟ با توجه به اینکه سه هفته هست مصرف میکنه

        • بله معمولا یکبار در روز تجویز میشه اما فکر میکنم پزشکتون برای کاهش عوارض قرص اونو در دو نوبت تقسیم کرده

  12. با سلام خدمت شما دکتر گرامی. من پسرم شش ساله س و به تازگی به دلیل رفتارهاش توی مهدکودک و متعاقبش توی خونه، به روانپزشک مراجعه کردیم و داروی ابیلیزول ۵ روزی یک چهارم نوشتن چون تشخیص بیش فعالی و نقص توجه دادن براش. الان برام سواله بچه های بیش فعال باید بطور مداوم داروها رو مصرف کنند یا زمانی میرسه که دیگه نیاز به مصرف دارو نداشته باشند؟ و آیا برای این بچه ها پرهیزهای غذایی خاصی باید انجام بشه؟

  13. سلام
    آقای دکتر من داروهای فلووکسامین کلومیپرامین ریسپریدون ترانکوپین لورازپام گاباپنتین بوسپیرون مصرف میکنم وسواسی خیلی بهتر شده ولی یکم افسردگی و بی حالی و یکم افکار مزاحم اذیتم میکنه از اونجایی که اینجا خوندم اریپیپرازول افکار مزاحم تسکین میده و واسه وسواس و افسردگی خوبه من میتونم بجای کدوم از داروهای بالا ازش استفاده کنم؟

Comments are closed.