هالوپریدول فقط ضد روانپریشی نیست

هالوپریدول نیم میلی

– یکی از تجویزهای شایع ِ روانپزشکان(متخصصین اعصاب و روان) برای مراجعین سرپایی که دچار مشکلات عصبی ِ ملایم (روان رنجوری=Neurosis) مانند اضطراب، وسواس،خود بیمارانگاری و یا تیک  هستند، قرص هالوپریدول نیم میلی گرم می باشد.

هالوپریدول نیم میلی

– با توجه به اینکه امروزه بیشتر مردم اطلاعات عمومی خود را از فضای اینترنت کسب می کنند،بعد از خرید دارو از داروخانه ، در گوگل یا ویکی پدیا دست به تحقیق میزنند و بجای اعتماد به تجویز پزشک ِ خود،به مطالب درج شده در فضای سایبری اعتماد کامل می کنند و از مصرف دارو سَر باز می زنند.غافل از اینکه بسیاری از مطالب اینترنتی  جامع و کامل نیست و توسط افراد غیر متخصص به نگارش درآمده است و یا حداقل اینکه  همه ی موارد مصرف یک دارو  در آنها ذکر نشده است.

– بیماران وقتی می خوانند که قرص هالوپریدول یکی از داروهای اصلی در درمان شیزوفرنی و دو قطبی و سایر حالات روانپریشی است دچار ترس و نگرانی شدید می شوند و دارو را به کناری می اندازند و از خوردن آن اجتناب می کنند و در دل ِ خود از تجویز روانپزشک شان دچار دلخوری می شوند و یا بطور ضمنی در تشخیص و دانش او شک می کنند.و این شبهات برایشان ایجاد می شود که:مگر من حالم خیلی بد است؟نکند من دچار بیماری روانی شده ام و خودم خبر ندارم؟نکند دکترم تشخیص اشتباهی داده باشد؟نکند داروخانه داروی اشتباهی به من داده است؟نکند با خوردن این قرصها دچار حالات روانپریشی گردم؟


– بهرحال نتیجه ی همه ی این شبهات و تردیدها (که شاید ما روانپزشکان نیز به خاطر عدم توضیح چرایی تجویز ِ خود،در ایجاد آنها سهیم  باشیم!) این است که در اغلب موارد ،بیمار بخاطر شوکه شدن ناشی از اطلاعات غلطی که به او رسیده است، دارو را به گوشه ای پرتاب می کند و دیگر برای بار دوم مراجعه نمی کند.
-برای رفع این سوتفاهمات باید بگویم:که قرص هالوپریدول در دو فُرمت پنج میلی گرمی

هالوپریدول پنج میلی
هالوپریدول پنج میلی

و نیم میلی گرمی در داروخانه های ایران موجود است.و درست است که دوز بالاترِ این دارو در درمان انواع اختلالات روانپریشی و اختلالات خلقی (مشهور به دو قطبی) مصرف می گردد اما نوع ِ نیم ملی گرمی این قرص،در درمان اختلالات ملایم عصبی مانند وسواس (OCD)، اضطراب منتشر و تیکهای حرکتی و صوتی و نیز  برای توقف افکار مزاحم (ترافیک ذهنی) و کاهش تشویش ِ بیمار بنابر تشخیص روانپزشک تجویز می گردد.بعبارتی همه ی داروهای روانپریشی در دوز ِ کم،بعنوان یک ضد اضطراب ِ خوب می توانند عمل کنند.

– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص  یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آنها و از نحوه ی تعامل نروترانسمیترها و رسپتورها در سلولهای عصبی آگاهی ِ کامل داشته و برآنها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانه ی داروها  آن هم فقط با کسب ِاطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه های ناقص ِ دانشجویی  و یا با الگو گرفتن از  نسخه ی سایر بیماران و تهیه آنها از مراکز غیر مجاز خیابانی،بسیار خطرناک  است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت: www.parvizaliverdi.co

 

32 Comments

  1. باعرض سلام من ازحدود۸ سال پیش تاحالا داروی ریسپیریدون میخوردم تا اینکه دیزروز دکتر بهم گفت نخور اگه خوب بودی قطعش کنم بجاش داروی هالوپریدول۰.۵ رو گفته روزی دوبار بخورم به همراه بیپیریدون دو وفلوکستین هم یکروزدرمیان حالا امروز احساس خواب الودگی شدیدی میکنم ایا زمان مصرف داروهام ترتیب خاصی دارد داروها رو بخاطر خیالپردازی زیاد مصرف میکنم

  2. سلام وقت بخیر،
    پدر من عادت داره از وقتی که بیدار میشه تا موقعی که میخوابه با دیوار صحبت میکنه و فکر میکنه که یک سری آدم ها تحت نظرش دارن و دارن به حرفاش گوش میدن برای همین بعضی وقتا عصبی میشه و شروع به فحش دادن میکنه و حتی چند بار مشت به دیوار زد. همش میگه من شخص مهمی بودم و الان میخوان از هویتم سوء استفاده کنن. به همه شکاکه حتی به اینکه من از خودش باشم. به خودش هم نمیرسه، آرایشگاه نمیره و حدود یک ساله که حموم نرفته و نمیزاره لباساشو عوض کنیم. خواب درستی نداره حتی شب ها بدون اینکه براش مهم باشه که بقیه خواب هستن بلند بلند صحبت میکنه. چند روزه که خیلی بدتر شده و یکدفه از خونه بیرون میره. امروز پیش دکتر روانپزشک رفتیم و دکتر براش این دارو (۴ تا قطره خوراکی هالوپریدول ۱۵ میلی لیتر – ۲ میلی گرم در میلی لیتر) رو نوشت و گفت هر ۱۲ ساعت روزی ۳۰ قطره بخوره و باید بستری بشه که چون تخت نداشتن فعلا تو نوبت هستیم. من بعد از اینکه توی سایت های دیگه عوارضش رو خوندم واقعا ترسیدم. خواستم بگم پدر من که مشکل فشار خون داره (به دکتر گفتیم و قرص هاییم که استفاده میکنه نشونش دادیم) براش هر ۱۲ ساعت ۳۰ قطره زیاد نیست؟ و اینکه ۴ تا قطره زیاد نیست؟ چه عوارضی ممکنه داشته باشه؟
    پیشاپیش ممنون بابت پاسخ گویی و اطلاع رسانیتون

  3. سلام من دختر ۲۹ ساله هستم و دچار وسواس شستسو و فکری هستم مدت ۳ ۴ ماهه دکتر رواتپزشک میرم و سیتالوپرام بمن داده روزی ۳۰ میل ولی فعلا من تاثیری ندیدم و دکتر گفته دوزشو میبریم بالاتر تا جواب بده .من دچار یبوست شدم.امروز رفتم یه دکتر بنامی.اون دکتر بمن گفتن قرصات ضعیفه اونارو قطع کن و قرص هالوپریدول نیم میلی گرم داد روزی یک عدد ۷عصر و قرص پاکسیل ۲۰میلی گرم داد اونم روزی یک عدد ۷عصر.من واقعا نمیدونم چه کنم کدومو ادامه بدم

  4. ببخشید آقای دکتر بزرگوار. زیر نظر روانپزشک مصرف هر شب یک عدد کوئینتیاکس ۲۵ آیا مثل الانزاپین زیاد چاق می‌کند؟ یا کوئینتیاکس آیا کم چاق میکند؟ با تشکر از پاسختان

  5. سلام وقت بخیر، من دو هفته اس که به پسرم هالوپیرودول نیم میدم، یک چهارم صبح و یک چهارم عصر. اما فرمودین داروی پرعارضه و خطرناکیه، نگران شدم . وقتی تیک پسرم قطع شد میتونم آروم آروم قرص رو قطع کنم ؟

  6. سلام
    ببخشید اقای دکتر من دیروز درباره تیک پسرم ازتون سوال کردم نمی دونم ارسال شد یا نه.پسر من الان نصف هالوپریدول پنج را می خوره ولی تیکش برگشته و توی این چند روز شدیدتر هم شد.ممنون می شم راهنمایی کنین

    • دکتر خودش باید دوز دارو رو تنظیم کنه یا به شما بگه که خودتون در صورت بی تاثیر شون دارو چهکار بکنید.افزایش بدید یا نه
      این دارو داروی پرعارضه و خطرناکیه.نمیشه همینجوری از راه دور فرمان به افزایش دوز داد

  7. سلام اقای دکتر قبل از هرچیز جا داره از این اقدام خداپسندانه شما تشکر کنم.واقعا توی این شرایط که ادم دسترسی به هیچ چیز نداره و همه تعطیل هستن این راهنمایی های شما قوت قلبه
    پسر من هشت سالشه و تشخیص ADHD براشون دادن. همه نوع دارویی خورده آتوماکسیتین. ابیپرازول. فلوکسیتین.و… ولی الان در حال حاضر هالوپریدول ۵ را نصف میخوره و نورامازین ۲۵
    موقع مدرسه و درس هم متوراید ۱۸ یک عدد میخوره
    قبلا تیک داشت با تغییر دارو ها خوب شد الان تیکش رو کتف دست چپ و انگشتای دستاش زیاد شده و به شدت هم پرخاشگر شده . چیکار باید بکنم؟بهتر نیست به جای هالوپریدول ریسپریدون بخوره؟

  8. سلام وقت بخیر، پسر من ۱۰ سالشه و با من زندگی میکنه،من و پدرش از هم جدا شدیم و ایشون به پسرم توجه نداره و به ندرت همدیگه رو ملاقات میکنن. پسرم بسبار حساسه و دچار اضطراب و تیک های عصبی شده، این اواخر شدت تیکها زیاد شده و خودش بیشتر دچار استرس میشه بخاطر این تیکها. چون فعلا نمیشه به دکتر مراجعه حضوری داشت تلفنی با یکی از دوستان مشورت کردم که هالوپیردول نیم میل را پیشنهاد کردن که یک چهارم صبح و یک چهارم عصر بهش بدم . میخواستم بپرسم از نظر شما اشکالی نداره؟
    و اینکه در بهبود تیکهاش کمکی میکنه؟
    ضمنا این را بگم که من خودم هم از کودکی دچار تیک بودم و هنوزم ادامه داره و خیلی سعی میکنم کنترلش کنم چندبار هم به متخصص مراجعه کردم ولی داروها کمکی نکرده . من چیکار میتونم بکنم؟
    پیشاپیش ممنون از بزرگواری و وقتی که میزارین

  9. سلام آقای دکتر ببخشید یه سوال داشتم مادرم دوساله داروهای سرترالین ۵۰ وهالوپریدول ۰٫۵ وکارمابازپین ۲۰۰هم کدوم روزی دوتااستفاده میکنه الان نزدیک یه ماهه
    که رفتارش طوری شده همش دوست داره گیربده به همه چیز واینکه طرز صحبت کردنش هم خشن شده باصدای بلند صحبت میکنه میخواستم بدونم باید داروها عوض بشه؟

  10. سلام آقای دکتر،پسر ۴ ساله و نیمه دارم که زود عصبانی میشه و انرژی زیادی داره و تمامی مراحل رشد تکاملی ش تا الان نرمال بوده به روانپزشک کودک مراجعه کردم و تشخیص یکپارچگی حسی دادن(مواردی که شامل این اختلال میشه در اینترنت سرچ کردم شاید دو مورد از موارد گفته شده را پسرم داشته باشه)و دکتر کار درمانی برای این اختلال و هالوپریدول نیم میل تجویز کردن گفتن قرص برای کنترل لجبازی و عصبانیتش هست اما من احساس میکنم تشخیص اشتباه بوده به نظر شما این تشخیص درسته یا به روانپزشک دیگری مراجعه کنم؟

    • دکتر سلام
      برادر ۲۲سالم سایکوز شده (ناشی از مصرف مواد)
      روزها خوبه اما شب ک میشه هذیان و توهم شدید و به همه شک داره میگه دوربین تو خونه است راضی به درمان نمیشه من ب روانپزشک مراجعه کردم گفتن به مدت دوهفته هر ۸ساعت قطره هالوپریدول (۲قطره)
      و بایپریدین هرشب بهش بدین اروم میشه بعدش راضیش کنید به درمان اگر نشد ببریدش کمپ یا بستریش کنید ب زور!
      ایا این قطره و قرص کمکی میکنه بهش ک کمی از توهم و پارانویاش کم بشه؟ تا بشه بردتش دکتر؟
      و اینکه چون دارو استفاده نمیکنه قرص و در غذا حل میکنیم و قطره رو با اب یا شربت
      ممنون میشم نظرتونو بگید

  11. سلام اقای دکتر. ممنون از پاسخگویی شما. اقای دکتر من مشکلی که دارم اینه که میترسم در اینده کار بدی انجام بدهم و این به صورت وسواس میشه و دایما بهش فکر میکنم. دکتر مراجعه کردم بهم اس سیتالوپرام، اریپی پرازول و هالوپیریدول دادند. ایا ترکیب این داروها را تایید میکنید.

  12. سلام اقای دکتر. وقت بخیر. اقای دکتر دارویی که برای وسواسم استفاده میکنم
    مصرف همزمان هالوپیریدول و اریپیپرازول هست. داروها را تایید میکنید؟ با تشکر

  13. با سلام. با تشکر از پاسخ ها شما. ممنون. اقای دکتر برای وسواس هالوپیریدول و اس سیتالوپرام مصرف میکنم. ولی نتیجه مظلوب نگرفتم. به نظر شما ریسپریدون و اریپی پرازول داروهای موثرتری نیستند؟

  14. با سلام و تشکر از پاسخگویی شما
    من بعد از بحران های شدید در زندگی ام دچار پانیک و افسردگی شدم، یک سال هست که انواع قرص ها رو مصرف کردم، آسنترا، آلپروزالام، هالوپریدول نیم، فلوکستین، سیتالوپرام. پانیک خوب شده.
    در کنار دارودرمانی، جلسات رواندرمانی هم هرهفته رفته ام، دیگه خسته شدم، اصلا افسردگی درمان داره؟ خوب شدنیه؟
    همه داروهایی که گفتم رو به مدت طولانی دکترم تجویز کردن و الان هالوپریدول و سیتالوپرام و فلوکستین میخورم، فقط مشکل اینه که در زمان شروع یک دارو یکی دو هفته اول هیچ اثری نمیبینم و دو سه هفته بعد خیلی عالی میشم، بعدش خلق متغیر دارم و آخرش هم افسردگی شاید شدیدتر برمیگرده، داروها اثر موقتی روم داره، همه بیمارها اینطورن یا من مشکلم حاده که خوب نمیشم؟
    در

    • دررواقع افسردگی مقاوم به دارو دارید
      اینجور مواقع داروهای ترکیبی با داروهای لووتیروکسین یا لاموتریژین یا والپورات یا لیتیوم و….تجویز میشه
      الکترو شوک هم‌پیشنهاد میشه

Comments are closed.