دلوکستین (سیمبالتا) مهار افسردگی

– دلوکستین (سیمبالتا)چیست: 

-داروی دلوکستین(Duloxetin)  یا سیمبالتا (Cymbalta)  که از طریق  افزایش “سروتونین” و “نور اپی نفرین” در  مغز اثر می کند ،داروی نسبتا جدیدی است که بخاطر این تاثیر ِ دوگانه (سروتونین + نور اپی نفرین) سودمندی بالاتر و عوارض کمتری نسبت به داروهای قدیمی تر ِ ضد افسردگی دارد .این دارو میتواند با افسردگی های مزمن و  قوی که به سایر داروها مقاوم و سرکش بوده اند جدال کند و شادی و نشاط را برای فرد مبتلا به همراه آورد.علاوه بر این خاصیت نشاط آوری،یک تاثیر ِ ویژه ی این دارو از  بین بردن دردهای عصبی مزمن در آرتروزها ،دردهای عصبی،کمردردها و دردهای بیماران دیابتی می باشد.cymbalta-box

– موارد مصرف دلوکستین (سیمبالتا): 
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد:

۱- اختلال افسردگی ماژور (major depressive disorder)

۲- اختلال اضطراب منتشر (generalized anxiety disirder)

۳- اختلالات سیستم اعصاب حسی در بیماران دیابتی (diabetic peripheral neuropathy)

۴- فیبرومیالژیا (fibromyalgia)

۵- استئو آرتریت (osteoarthritis)IMG_20160813_151434

۶- کمردرد

۷- دردهای مزمن (choronic pain disorder)

۸- در خانمهایی که در کنترل ادرار خود مشکل دارند ( stress urinary incontinence)این دارو از طریق تقویت اسفنکتر ادرار  این اختلال را درمان می کند.که برای این اختلال این دارو دارویی با اسم (Yentreve)در بعضی کشورها موجود است.

– منع مصرف دلوکستین (سیمبالتا):

۱- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت دچار احساس کاذب “خود پزشک پنداری” نشوید و شروع به خوردن این دارو نکنید همچنین سرخود دارویی که برای خودتان موثر بوده  است را به دیگران توصیه نکنید.این کار عواقب خطرناک و غیر قابل پیش بینی دارد.

۲- وجود بیماری گلوکوم (فشار بالای داخل چشم= آب سیاه)

۳-مصرف همزمان با داروهای ضدافسردگی مهار کننده ی مونوآمین اکسیداز(MAOi) مانند فنلزین-ترانیل سیپرومین -سلژیلین -ایزوکربوکسازید

۴-مصرف همزمان با تیوریدازین

۵- فشارخون بالا

۶- فاز سرخوشی (مانیا) در بیماران دو قطبی

۷- سه ماه اول حاملگی

۸- شیردهی

۹- نارسایی کبدی

۱۰- نارسایی کلیوی

۱۱- بیماری صرع

۱۲- اختلالات انعقادی

۱۳- در کسانیکه مستعد سو مصرف مواد هستند

۱۴-توجه : گاهی در بیماران زیر  بیست و چهار سال در دوهفته ی اول مصرف این دارو افکار ناگهانی خودکشی گزارش شده است.پس اطرافیان باید این نشانه ها را تحت نظر بگیرند و به پزشک خود گزارش بدهند:تغییر و نوسان خلق -تحریک پذیری-عصبانی شدن- دیر به خواب رفتن -اضطراب و سرآسیمگی -خصومت بی دلیل -پرفعالیتی.

۱۵- آلرژی

۱۶-مصرف همزمان با الکل(بالا رفتن احتمال صدمه به کبد)

۱۷-مصرف همزمان دلوکستین با مسکن ها(آسپیرین -بروفن -سلکسیب -دیکلوفناک -ناپروکسن و غیره)ممکن است منجر به کبودی زیر پوست بعلت اختلال در انعقاد خون گردد.

– اسامی تجاری:

نام ژنریک:

Duloxetin

_اسم تجاری  

Cymbalta

-irenka

IMG_20160813_151757
– دوزاژ و نحوه ی مصرف دلوکستین (سیمبالتا):

۱-این قرص در دوزهای  ۲۰ ، ۳۰و ۶۰ میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد.

۲-حداکثر دوز درمانی آن  ۶۰ میلی گرم است  که بهتر است جهت کاهش عوارضی مانند تهوع در دو دوز  ۳۰ میلی گرمی(یکی صبح-یکی عصر) مصرف گردد.

۳-دوز شروع بهتر است بیش از  ۲۰میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع شدید می گردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبرابر کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸- دوز بالای ۶۰ میلی گرمی در روز یعنی تا ۱۲۰ میلی گرم هم میتوان مصرف کرد ولی بعید است سودمندی و تاثیر بیشتری داشته باشد.

۹- این دارو بصورت کپسولهایی تهیه شده است که محتویات خود را بصورت آهسته آهسته(DELAYED RELEASE) آزاد میکند تا بدینوسیله از ایجاد حس تهوع جلوگیری شود.

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض ترک ناگهانی خواهید شد که علایمش اینهاست:اضطراب – تهوع- بیخوابی – تحریک پذیری.

۱۱-این قرص  فشار خون سیستولیک شما را از۱۲۰ به ۱۲۲  و فشار خون دیاستولیک شما را از   ۸۰ به ۸۰/۵  افزایش می دهد. پس  به پزشک داخلی  ِ خود این مطلب را یادآوری کنید.همچنین این دارو قند خون را هم اندکی بالا می برد.

– نکات مهم در مصرف دلوکستین (سیمبالتا): 

۱-اگر دچار آلرژی شُدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌تواند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.

۲-موقع نشست و برخاست از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده،یکدفعه از جای خود برنخیزید چون ممکن است بعلت افت فشار خون لحظه ای،دچار سقوط و شکستگی اندامها یا سر بشوید.

۳- نیمه عمر این دارو ۱۲  ساعت است و بهتر است در دو نوبت مصرف شود تا عوارض کمتر شوند.خالی بودن شکم باعث افزایش جذب این دارو میگردد.

۴- این قرص ممکن است ۴ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش را نشان بدهد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.قطع ناگهانی خودش ایجاد کننده ی حالات ناخوشایندی مانند   اضطراب – تهوع-بیخوابی و تحریک پذیری  خواهد شد.

۵- از انجام رانندگی یا کارهای ریزی که مستلزم دقت می باشد،در روزهای اولِ مصرف دارو اجتناب کنید.

عوارض دلوکستین (سیمبالتا): 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند.بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

-یبوست یا اسهال – تهوع -گیجی -خشکی دهان  -خواب آلودگی -مشکل در بخواب رفتن-خستگی – کاهش اشتها -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).

-بیشترین عارضه ی  دلوکستین تهوع است که در خیلی از موارد موجب قطع دارو توسط مصرف کننده می شود.بنابراین بهتر است پزشک معالج ِ شما جهت پیشگیری،از همان ابتدا داروی ضد تهوع نیز تجویز نماید.

۲- عوارض جدی:

احتمال بروز این عوارض کم است فقط باید نسبت به بُروز آنها هوشیار باشید و سریعا به بیمارستان مراجعه نمایید:
-مشکلات کبدی:که با علایم خارش -خستگی مفرط-فقدان اشتها -ادرار تیره -زردی -درد بالای معده – تهوع،خود را نشان می دهد.

-واکنش در سیستم عصبی مرکزی که با علایم:سفتی عضلات – تعریق – گیجی -ضربان تند یا نامنظم قلب -لرزش و تب بالا خود را نشان می دهد.

-علایم ازدیاد بیش از حد سروتونین در بدن  بصورتِ :تب – توهم – سرآسیمگی -افزایش رفلکسهای بدن -استفراغ -اسهال – فقدان هماهنگی عضلات – از هوش رفتن،نمایان می شود.

-توجه:در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.

رهنمودهای کلی در مصرف داروهای اعصاب:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.draliverdi.com 

-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم) 

-پی نوشت: کپی برداری و حذف نام نویسنده عملی غیر اخلاقی بوده و درشان یک انسان فرهیخته نیست.

34 Comments

  1. ازینکه جواب میدین و از نگرانی در میارید مارو ممنونم اقای دکتر دعاگوتون هستن، خدا شما رو حفظ کنه برای جامعه ی پزشکی

  2. سلام اقای دکتر گفتید اگر داروهای سروتونینی باعث ibs شدند بهتره نخورم و از نوع دیگه مثل سه حلقه ای ها استفاده کنم آقای سه حلقه ای ها به اندازه سروتونینی ها در اختلال اضطراب موثر هستند؟

  3. سلام اقای دکتر بمدت دو ماه روزی یک عدد گاباپنتین ۲۰۰ میخوردم و یک دفعه قطعش کردم قطع مصرف ناگهانی بعد دوماه عوارض داره؟ تا چه مدت طول میکشه از بین بره عوارض؟

  4. سلام آقای دکتر… من به دلیل درد عصب سیاتیک به متخصص اعصاب و روان مراجعه کردم و به ایشون گفتم که چند سالی هست افسردگی شدید دارم اما به خاطر لرزش دست و بدن و خواب آلودگی خیلی زیادی که قبلا به خاطر مصرف دارو داشتم مایل به مراجعه برای درمان افسردگیم نبودم…ایشون برام روزی یه دونه دلوکستین ۲۰ و شبی نصف قرص ترانکوپین ۲۵ تجویز کردن…من قراره توی بانک مشغول به کار بشم و این کار نیازمند دقت و تمرکز بالایی هست….میخواستم از شما بپرسم آیا این داروها برای کارم مشکل ایجاد نمیکنند و این که آیا مثل مصرف سیتالوپرام و فلوکسیتین که قبلا داشتم باعث لرزش دست میشن؟؟؟
    آقای دکتر چه زمان باید این داروها رو مصرف کنم که در طول روز و سر کار کسل و خواب آلود نباشم و خمیازه زیادی نداشته باشم

    • داروی خوبی براتون انتخاب کردن.دلوکستین
      البته قرص شب رو در صورتی که نیاز بود بخورید

  5. سلام آقای دکتر بنده مدتی است به دلیل تشخیص دکتر روماتولوژ داروی دلوکستین ۳۰ روزانه دو عدد استفاده میکنم و تشخیص ایشون مریضی فیبرومیالژیا بود برای من . که البته من به داشتن این نوع مریضی شک دارم چون تنها درد در مفاصل دست دارم و همچنین دایم احساس خستگی دارم و عصبی هستم و هیچ یک از نقاط حساسی که در این بیماری اعلام شده در بدن من درد ندارد. دلوکستین به من آرامش میده کمی درد مفاصل دستم رو کم میکنه اما کامل خوب نمیکنه در ضمن همچنان خستگی دایمی را دارم. مدت یک هفته دلوکستین رو یک عدد در روز کردم و آنرا قطع کردم. در حال حاضر تهوع. احساس خستگی دایم دارم و سه شب گذشته کم خواب بودم و خوابهایی بد میدیدم در ضمن کمی هم عصبی شده ام. به نظر شما آیا باید مجدد قرص را بخورم.چگونه متوجه مریضی خود بشوم.

  6. سلام اقای دکتر من یکسال برای درمان اضطراب و پارستزی اس سیتالوپرام خوردم و گاهی با داروهای کمکی مثل بوسپیرون اما در این یکسال شدیدا روده هام درد میکرد هر روز اینطور بود باعث تشدید سندروم روده شده بود این قرص و بعد یکسال قرصو قطع کردم بهتر شدم ولی علائم پارستزی کامل از بین نرفت و هنوزم گاهی میاد سراغم حس میکنم دیگه ازین بهتر نمیشه و باید با همین میزانش کنار بیام

    • خب اگر موجب ibs شده بهتره داروهای سروتونینی نخورید و از سه حلقه ایها یا دسته های دیگه استفاده بشه

  7. سلام خدمت شما اقای دکتر. ببخشید سوالی داشتم گفتید منشا مورمور اضطراب باشه اسمش پارستزی هست من یکسال دارو برای درمان اضطراب خوردم و الان قطعش کردم اما اون علائم پارستزی هستن کمو بیش. آیا پارستزی به مرور بهبود پیدا میکنه یا مزمن هست؟

  8. سلام با ارزوی سلامتی برای شما. اقای دکتر آقای قرص گاباپنتین اگر یدفعه قطع بشه عوارض ترک داره؟

  9. محمد
    سلام آقای دکتر من از سال ۹۲ تا الان که ۹۸ هست دارم داروهای دلوکستین ۶۰ روزی ۲ عدد وداروی ریسیپیریدون یک شبی یک عدد مصرف می کنم البته طی این مدت خیلی حالم بهتر شده خودم احساس بهتر شدنم رو میفهمم ولی این روند بهبودی بسیار کند صورت می گیرد وبیماریم mdd ,gad توصیه جنابعالی در این مورد چیست؟ ضمنا ۳۸ سال دارم باتشکر

      • مشکل من دیابت نیست اقای دکتر من همزمان با اختلالات اضطرابی دچار نوروپاتی محیطی شدم یعنی گزگز مورمور شدن و بیقراری در پاها شدم و با اس سیتالوپرامم درمان یکسال انجام دادم اما دکتر همزمان به من گاباپنتین داد یعنی گاباپنتین علام رو موقت از بین میبره و با قطع برمیگرده؟

        • اگر منشا اضطراب باشه علایم گز گز و مور مور که بهش پارستزی میگن(نروپاتی نع) ممکنه درمان بشید با همین دارو
          معمولا یکسال کافیه

  10. سلام اقای دکتر‌ قرص گاباپنتین برای درمان گزگز و سوزن سوزن دست و پا که ناشی از نوروپاتی هست موثر هست

  11. سلام جناب دکتر خسته نباشید، من مدت ۳ سال هست که تحت نظر دکتر به دلیل داشتن افسردگی و حالات عصبی دولکسیتین ۳۰ مصرف میکنم ولی تمایل به قطع دارو دارم لذا به دلیل عدم دسترسی به پزشکم خودسوانه قرص را به یک روز درمیان و بعد از ۲ ماه ۲ روز در میان و الان ۳ ماهه که به ۳ روز در میان کاهش دادم تا بتونم قطع کنم خواستم بدونم به همین منوال باید کم کم قطع کنم و یا دیگر کافیست و میتونم کامل مصرف قرص رو کنار بذارم؟ البته گاهی افسرده و عصبی میشم که سعی میکنم خودم رو کنترل کنم، بسیار ممنون میشم تو قطع کامل این دارو راهنماییم کنید

      • سلام جناب دکتر علی وردی
        من دندانپزشک هستم و دارم برای امتحان تخصص آماده میشم، مدت ۳ ماه ریتالین برای تمرکزم استفاده کردم که متاسفانه ابیوز کردم و روزه ۳ الی ۴ وعده مصرف میکردم، چون من سابقه افسردگی‌طولانی مدت هم داشتم، ریتالین هم حال روحیم رو خوب کرده بود هم به درسم دقیق میرسیدم، دیروز به دکترم مراجعه کردم و ایشون چون نتیجه ای از آتوموکستین برای جایگزین نگرفته بودند، برای بنده بوپروپیون ۳۰۰ در روز، مدافنیل ۲۰۰ در روز، و دلوکستین ۳۰ بعد از ده روز ۶۰ تجویز کردند، و گفتند هم شادابیه ریتالین و تمرکز و درمان افسردگی با این قرص ها جبران خواهد شد، ممنون میشم نظرتون رو بفرمایید که بنده این درمان رو ادامه بدم یا برگردم به ریتالین با دوز کمتر؟
        با تشکر

  12. سلام میخواستم یه تشکر کنم از شما اقای دکتر که تشخیص دادید شرایط من مربوط به اضطراب هست و منو اگاه کردید من بعد از یک ویروس بیماری بی دلیل دچار اضطراب و مسخ واقعیت ده بودم که نه خودم میدونستم چیه نه هیچ دکتری میفهمید چیه ۸ ماه ازین دکتر به اون دکتر و هر روز نگرانیم بیشتر میشد تا اینکه شما دکتر عزیز به من گفتید این قضیه بخاطر اضطرابه و باید درمان بشه یکساله قرص میخورم و خداروشکر ۸۰ درصد بهتر شدم ممنون از تشخیص خوبتون من هیچوقت سابقه اضطراب نداشتم این قرصها منو خوب کرد درود به دکتر علیوردی و قرصهای اعصاب

  13. سلام دکتر مهربون خدا بهتون عمر با عزت بده دکتر میشه راهنمایمدکنی من فلوکسامین وکوتیاپین مصرف میکنم مدته هفت ماه خوب بودهتا حدی ولی وسواس وافسردگیم شدیده درکنارفلوکسامین دلوکستین میشه اضافه کرد البته سر خود مصرف نمیکنم خواستم از شما بشنوم دعای خیره این بیماران همیشه توشه راهتون باشه یا الله به امید تو

Comments are closed.