– ریسپریدون چیست:
داروی ریسپریدون (Risperidone) که از طریق کاهش میزان دپامین مغز اثر می کند،برای بهبود رفتار و همینطور برطرف کردن افکار غیر عادی (مانند افکار بدبینانه) بکار می رود.این دارو بیشترین شهرت خود را در اِصلاحِ اختلالات رفتاری کودکان مانند بیش فعالی و اختلال سلوک و همچنین در درمان علایم منفی بیماران روانپریش (مانند انزوای اجتماعی و کم حرفی) دارد.این قرص بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک گاهی بعنوان درمان کمکی در سایر مشکلات ذهنی مانند اضطراب و وسواس نیز می تواند به کار رَوَد. این دارو اعتیاد آور نیست.
– هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را فقط از زبان خودش بشنوید .شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانهها و یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو و یا جستجو در صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.
– موارد مصرف ریسپریدون:
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف میباشد: 
۱- برطرف کردن افکار غیر عادی و بیمارگونه: که منجر به اشتغال ذهنی فرد با آنها شده و واقع بینی و کارکرد روزانه ی وی را مختل می سازَد.
۲-از بین بردن افکار وسواسی: مانند افکار غیرقابل کنترل توهین به مقدسات یا افکار ناخواسته ی جنسی یا افکار نامقبول ِ آسیب زدن به دیگران.
۳-در درمان علایم منفی روانپریشی(مانند ِکم حرفی،گوشه گیری،انزوای اجتماعی،فقر محتوای فکری).
۴- تصحیح باورهای غلطِ استدلال ناپذیر :مانند بدبینی به مردم و یا بدبینی به همسر و شریک زندگی.
۵- در کودکان ِ در خود فرو رفته ی (اوتیستیکِ) بین شش تا هفده سال که در ارتباط عاطفی و معاشرت با دیگران ناتوانند ،برای کنترل قشقرق و ناسازگاری و خودزنی .
۶- حالات سرخوشی (مانیا)در نوسانات خلقی و دو قطبی(بایپولار) .
۷- در اختلالات رفتاری کودکان مانند اختلال سلوک(conduct) یا در خصومت و لجبازی آنها با والدین (ODD) و نیز در اختلال بیش فعالی(ADHD).
۸- در درمان اختلال تیک (توره ).
۹-همه ی داروهای ضد روانپریشی در دوزهای پایین برای اختلالات روان نژندی (نروتیک)مانندِ اضطراب فراگیر(GAD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و اختلال هویت تجزیه ای (Dissociatve identity disorder) و همچنین در دلیریوم و اختلالات خواب و اختلالات خوردن بنا به صلاحدید روانپزشک میتوانند بکار روند.
– توجه: تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب ،موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آنها در بروشورهای دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده اند.
– منع مصرف ریسپریدون:
۱-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکتههای ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۲- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای شما تجویز شده است را به دیگران توصیه نکنید.
۳-این دارو را همراه با الکل مصرف نکنید.
۴-چون این دارو درجه حرارت را بالا میبرد ورزش سنگین انجام ندهید.
۵- بیماری پارکینسون
۶-سرطان سینه
۷-اختلالات شدید کبدی و کلیوی
۸-اگر قرص فوروسماید (لازیکس) مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید.
– اسامیِ دارو :
نام ژنریک:
risperidone
_اسم تجاری
risperdal
– دوزاژ و نحوه ی مصرف ریسپریدون:
۱-این قرص در دوزهای ۱ و ۲ و۳ و ۴ میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه میباشد. بهتر است یکبار در روز مصرف شود.این دارو همچنین بصورت قطره هم موجود است که میشود با آب،آب میوه(غیر از گریپ فروت)،قهوه یا شیر کم چرب مصرف کرد.ولی مصرف آن با چایی یا نوشابه کوکاکولا ممنوع است.
۲-شروع دارو با دوز (۱) یا (۲) میلی گرم در شب است که تا (۴ )میلی گرم در روز میتواند افزایش یابد.حداکثر دوز درمانی آن شانزده میلی گرم است .ولی دوزهای بالاتر از( ۴ )میلی گرم همراه با احتمال بالاتر عوارض دارویی خواهند بود.نیمه عمر آن (۲۰) ساعت است.ریسپریدون اگر با کاربامازپین یا فنی تویین یا فنو باربیتال مصرف شود باید با دوز دو برابر مصرف شود.و در صورت مصرف ریسپریدون با فلوکستین یا پاروکستین،باید دوز ریسپریدون را کاهش داد.
۳-دوز شروع بهتر است کم باشد تا منجر به تهوع، بیخوابی و بیقراری (آکاتژیا) نگردد.
۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید میتوانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.
۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.
۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچههای کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.
۷-لیست همه ی داروها، حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.
۸-این دارو را با آب فراوان مصرف کنید
۹- موقع بلند شدنِ سریع، از حالت دراز کشیده یا نشسته به حالت ایستاده،ممکن است چند لحظه بعلت افت فشار خون ِوضعیتی، دچار سرگیجه و سیاهی رفتن چشم بشوید.بنابرین باید مرحله به مرحله و به آهستگی از جای خود بلند شوید.
۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است
آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض جدیدی خواهید شد(سندرم قطع دارو).
۱۱-این قرص احتمال دارد فشار خون شما را پایین بیاندازد پس مراقب تداخل آن با سایر داروهای ضد فشار خون باشید و به پزشکان داخلی یا اعصاب ِ خود ،این مطلب را یادآوری کنید.
– نکات مهم در مصرف ریسپریدون:
۱-اگر دچار آلرژی شُدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی میتواند اینها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکتههای ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۳-خالی یا پر بودن شکم تاثیری در جذب این دارو ندارد.
۴- این قرص ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش را نشان بدهد،پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.
۵- در پسران، بزرگ شدن سینه ها یا چاقی ممکن است دردسرساز شود.
عوارض ریسپریدون:
۱-عوارض خفیف و گذرا:
– احتمال وقوع این عارضهها یک در صد نفر است. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف میشوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوعِ آنها مجوزی برای قطعِ آنها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:
– یبوست یا اسهال -درد معده – تهوع یا استفراغ -خشکی دهان -خواب آلودگی یا بیخوابی -بیقراری(restlessness) -سرآسیمگی (آژیتاسیون) – افزایش اشتها -افزایش وزن – افزایش ترشح بزاق – سوزش سر دل -درد عضلات یا مفاصل -راش پوستی -بزرگی پستان یا ترشح از پستان -طولانی شدن عادت ماهیانه یا عادت ماهیانه نشدن – مشکل در بینایی – مشکل در ادرار کردن -پوست خشک یا تغییر رنگ پوست.
۲- عوارض جدی:
هر چند این عوارض کمیاب و نادرند ولی چنانچه آنها را مشاهده کردید باید بسرعت برای بررسی آنها بصورت حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان، به بیمارستان مراجعه کنید:
-گیجی و ناهوشیاری
– تب بالا و سفتی عضلات و تعریق(احتمال سندرم نرولپتیک بدخیم)
– بثورات پوستی و خارش زیاد یا کهیر(احتمال سندرم استیونس جانسون)
– بینظمی،کاهش یا افزایش غیر عادی ضربان قلب(تاثیر بر روی ریتم قلب،افزایش فاصله ی QT.
-از هوش رفتن
– تشنج
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن(تاردیو دیسکنزی)
-مشکل در بلع یا تنفس(التهاب مخاطات در واکنش آلرژیک و سندرم استیونس جانسون)
-در پسران و مردان، بزرگ شدن سینه ها و افزایش وزن شدید.
-نعوظ دردناک یا طولانی.
مسمومیت دارویی:
– در صورتِ خوردنِ تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.یا در کل کشور به شماره ۱۴۹۰ زنگ بزنید و گزینه ی دوم را انتخاب کنید.
سلام ممنون ازلطف شما
آیا دوز پایین ریسپریدن (شبی ۱ میلیگرم)با عوارض چاقی قند خون همراه میباشد.یا فقط دوزهای بالا باعوارض همراه میباشد. با تشکر
خب منطقی اینه که هر چه دوز پایینتر باشه عوارض هم کمتره
سلام وخسته نباشید خدمت شما
پاکسیل وتری فلوپرازین دو عدد ۱میلی مصرف میکنم.به علت عوارض خارج هرمی وبیقراری تری فلوپرازین را قطع ریسپریدون ۱میلی شبی ۱عدد جایگزین کردم.آیا دوز کم دارو باعث چاقی وافزایش قند خون میشود.آیا جایگزین بهتری به نظر شما وجود دارد.آیا اضافه کردن داروی دیگری تاثیر در درمان عوارض خارج هرمی وبیقراری دارد
خوبن
با سلام.آقای دکتر پدرم داروی اعصاب مصرف میکنه.و تاثیر یک دارو مثلا ریسپریدون از شرکت های دارویی مختلف اثرات متفاوتی روش داره.ترانکوپین هم مصرف میکنه.لطفا بفرمایید در مورد این دو قرص چه شرکتی رو شما توصیه میکنید.اگر هم امکان پاسخ در اینجا فراهم نیست خواهش میکنم از طریق ایمیل جواب بفرمایید.ممنون.
جوابی ندارم
خودتون هر ترکیبی بهش میسازه همیشه از همون شرکت بگیرید
سلام آقای دکترمن مبتلابه دوقطبیم وحدود۴۸روز قرص لیتیم کربنات شبی یک عددوقرص ریسپریدون۴شبی یک عددزیرنظرروانپزشک مصرف می کنم ولی احساس سستی وبی حسی بدن دارم میخواستم بدونم ازکدام داروست باتشکر
احتمالا ریسپریدون ولی لیتیوم هم لتارژی و ضعف میده
سلام بر اثر ترس و وحشت از کسانی خودکشی کردم که دکتر پالیپریدون نوشت تا شش ماه مصرف کنم که تقریبا کامل مصرف نکردم ولی تقریبا سه ماه مصرف کردم که حالم بهتر شد البته وقتی دز شش مصرف کردم حالم بد میشد که به توصیه پزشک به سه کاهش دادم که بهتر شدم فکر کردم خوبشدم و دکترم هم گفتم خوبم یکدفعه با توصیه دکتر قطع کردم که بعد چند مدت حالم بد شد دوباره شروع کردم با توصیه دکتر البته ریسپریدون دو که وقتی دزش را بالا میبرم حالمو بد میکنه دز دو هم چندان تغیری در من بوجود نیاورده بعد چند ماه حالهای عجیبی دارم مثل بیقراریو….این دارو عین پالپریدون نبوده و دکترم چون بیمه قبول نکرد ریسپریدون نوشت دکترم گفته تا اخر عمر باید ریسپریدون بخورم ولی خودم چون تاثیری ندیدم زیاد علاقمندم قطع کنم و اینکه ایا من باید تا اخر عمر این قرص بخورم راهی هست برای امتحان مججد که این دارو را قطعکنم چون احساس خوبی تا حالا نداشتم با این داو
مشکل شما کاملا بالینیه و با معاینه توسط پزشک قابل تصمیم گیریه.فقط به خودشون مراجعه کنید.پزشک باسوادی هستند
با سلام و تشکر از پاسخگویی و سعه ی صدر شما پزشک محترم
دختری چهارده ساله دارم که از چهار سالگی بابت تشنج قرص توپیرامات مصرف میکنه و دو سال هم هست برای تمرکز بهش ایمیپرامین دادن . بابت پرخاشگری و حملات عصبی به دیگران و وسواس فکری هم ریسپیریدون تجویز شد که براش تاثیر مثبتی داشت اما باعث قطع عادت ماهانه شد و بخاطر همین ریسپیریدون رو قطع کردم. الان پزشک دیگری باز همونو تجویز کردن و باز هم همون اتفاق افتاد . سوالم اینه که ایا قطع شدن عادت ماهانه در این سن مضر هست و عوارض داره یا اینکه درمان با ریسپیریدون رو ادامه بدیم ؟تشکر از پاسختون
اینجور مواقع ما از یک همکار متخصص زنان میخواهیم که با تجویز داروی هورمونی،کمک کنه تا قاعدگی دوباره رخ بده
سلام آقای دکتر خسته نباشید همسر من نزدیک به ۴ ماهه که دچار افسردگی شده و سرکار نمیرفت میگفت استرس میگیرم نمیتونم وبار اولی که بردیمش دکتر قرص ریسپریدون شبی یک عدد تجویز کردن یکماهیی خوب شده بود وکار میکرد ولی بعد یکماه دوباره کم کم دیدم داره مثل قبل میشه دوباره رفتیم دکتر دکتر گفتن باید بستری شه از اونجایی که همسرم راضی نبود به بستری شدن پزشکشون رو عوض کردیم و ایشون قرص ریسپریدون رو به شبی دوتا و قرص بی پریدین و تجویز کردن و بعد دوهفته قرص سیتالوپرام برای روحیه تجویز کردن که گفتن بعد سه هفته تاثیرشو میزاره.خواستم بدونم افسردگی همسرم از چه نوعی میتونه باشه ؟همش میگه استرس دارم و کسل و بی حاله تمام عظلات بدنش درد میکنه و توان کار کردن نداره و همش در حال فکر و خیال کردنه به فکر بدهی هاشه و هرچی میگم بدهی هات همین چند روز حل میشه مشکلی نیس بازم فکرو خیال میکنه خواستم بدونم دوره درمانش چقدر طول میکشه تقریبا با این وضعی که داره درآمدمون صفر شده و خیلی عذاب آوره برامون .
افسردگی ایشون واکنشیه.ینی بخاطر مشکلات بیرونیه.البته این افسردگی به ضعیف بودن صفات شخصیتی هم مرتبطه.یعنی اونایی که در مقابل مشکلات خودشونو زود میبازن،زودتر افسرده میشن.ارزوی گشایش درهای جدید برای زندگیتون دارم.همینکه شما قوی هستید و به ایشون اعتماد به نفس میدید خوبه.
باسلام..پسری ۲۰ ماهه دارم که خیلی شلوغ و پر تحرکه و با اینکه ظهر ها کم میزاریم بخوابه شب ها به سختی و ساعت ۲ زود تر نمی خوابه..مادرش میگه از دسته کاراش کم اوردم..بردیم دکتر خودش از دو ماه پیش بهش ریسپریدون شبی یک چهارم براش تجویز کرد ولی به خاطره عوارضش چون زیر ۲ ساله بهش ندادیم و با بازی و بردن پارک و غیره .. تحمل کردیم.. حالا همسرم میگه ببریمش پیشه روانپزشک کودک…به نظر شما آیا این قرص رو برای زیر ۲ سال هم تجویز می کنن..؟ و در صورت مصرف عوارضی برای کودک نداره..؟
روانپزشک کودک هم همینو تجویز میکنه
سلام آقای دکترخسته نباشیدمیخواستم بدونم قرص لیتیوم کربنات باقرص تری فلوئوپرازین باهم تداخل دارندلطفا راهنماییم کنیدباتشکر
اگر پزشک تجویز کرده شک نکنید
دلیلی نداره به تداخل هر تجویزی وسواس نشون بدید
سلام.پسری دارم سطح توجهش خیلی پایینه اصلا تمرکز نداره شش سالشه خیلی هم زودعصبانی میشه همیشه باخودش حرف میزنه بچه های کوچکتراز خودشو خیلی اذیت میکنه ریسپریدون۱ شبی۱/۴مصرف میکنه.میخواستم بدونم مشکل پسرم چیه و ایا بااین قرص خوب میشه واین قرص بتنهایی کافی است
برای شروع قرص خوبیه.اگر به تنهایی پاسخگو نبود.داروهای دیگه هم اضافه میشه
با سلام آیا ریسپریدون با لاموتریژین و بوپروپیون تداخل دارد؟
اگر براتون تجویز شده بخورید
سلام آقای دکتر.اورپ فورت داروی خطرناکیه؟
زیر نظر پزشک مصرف کنید
داروهای قوی عوارضشون بیشتره
سلام دکتر مصرف آسنترا و کلومیپرامین و اورپ فورت باهم تداخلی ندارن؟
همه ی داروها با هم تداخل دارن
این نوع سوال پرسیدن درست نیست
سلام.
آقای دکتر یه سوال داشتم ممنون میشم راهنمایی کنید
تیک عصبی چقدر زمان میبره که درمان بشه؟
برای درمان تیک نمیشه زمان تعیین کرد چون اولا همه ی تیکها قابل درمان نیستن.و اونهایی که قابل درمان هستن حالت ترکیبی با وسواس یا اضطراب دارن و بستگی داره که اون بیماری زمینه ای هم درمان شده باشه یا نع.بعضی تیکها هم ناشی از دارو یا یک بیماری جسمی هستن.بعضی تیکها ارثی هستن…نمیشه دقیق گفت.باید توسط پزشک معاینه بشید
من چندتا تیک عصبی داشتم صوتی و حرکتی به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کردم برام ریسپریدون یک نوشتن و آسنترا۵۰ بعداز یکماه همه ی تیک هام از بین رفتن یعنی درمان شدم اما برای ماه دوم دکتر آسنترا رو عوض کردن فلوکستین۱۰برام نوشتن ۱هفته مصرف کردم یهو چشمام شروع به تیک زدن کرد.الان فقط یه تیک چشم دارم همرا با وسواس فکری تیک چشمام مدام ضعیف میشه یه مدت بعد یه مدت شدت میگیره ۵ماهه تحت درمانم.آیا امیدی هست به درمان؟و آیا امکان داره تیک چشمام بخاطر داروها باشه؟
بنظر میاد ریسپریدون تاثیر خوبی روی شما داشته
سلام آقای دکتر، خسته نباشید. بنده آقایی ۲۶ ساله هستم که دچار افسردگی، وسواس، هراس شبانه و اضطراب هستم. به روانپزشک مراجعه کردم و ایشون برام آسنترا ۵۰ و ریسپریدون ۱ تجویز کردن (هر دو شبی نصف). حالا اومدم یکم راجب ریسپریدون خوندم، یه جا نوشته بود که با سرترالین تداخل داره. حالا همینجوری موندم که چیکار کنم. به نظر شما آسنترا و ریسپریدون رو با هم مصرف کنم؟ و اگر مصرف کنم مشکلی پیش نمیاد؟
اگه تداخل بدی داشت که براتون تجویز نمی کردند
سلام.خسته نباشید.پسرم پنج سال ونیمشه به تازگی دچار لکنت زبان شده تاخیر در حرف زدن داشته واصلا تمرکز نداره وقتی ازش سوالی میکنیم یاحرفی میزنیم بدون توجه بحث دیگری رامطرح میکنه ازجمع دوری میکنه وقتی جایی میریم دوست داره حرکات ورفتارغیرعادی انجام بده .همش باخودش حرف میزنه پیش متخصص مغزواعصاب بردیم ریسپریدون ۱براش تجویز کردشبی ۱/۴کمی رفتارش بهتر شده وتوجهش هم کمی بهتر.میخواستم بدونم مشکل پسرم چیه ایا من دیر اقدام کردم
نه بموقع اقدام کردید و داروی خوبیه
به دکتر اعصاب و روان کودکان مثل خانم نسرین امیری هم میتونید مراجعه کنید
سلام دکتر من وسواس دارم مخصوصا تو مطالعم رفتم پیش روانپزشک به من رسپیدرون۱ و سرترالین۵۰ تجویز کردن به نظرتون مشکلی پیش نمیاد ؟ چقد طول میکشه تا اثر کنه ؟ نیازی نیست به روانپزشک دیگری مراجعه کنم ؟خودم یکم میترسم از مصرفش با توجه به اینکه خانوادم هم در جریان نیستن !
خوب و مناسبن
مصرف کنید