– ریسپریدون چیست:
داروی ریسپریدون (Risperidone) که از طریق کاهش میزان دپامین مغز اثر می کند،برای بهبود رفتار و همینطور برطرف کردن افکار غیر عادی (مانند افکار بدبینانه) بکار می رود.این دارو بیشترین شهرت خود را در اِصلاحِ اختلالات رفتاری کودکان مانند بیش فعالی و اختلال سلوک و همچنین در درمان علایم منفی بیماران روانپریش (مانند انزوای اجتماعی و کم حرفی) دارد.این قرص بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک گاهی بعنوان درمان کمکی در سایر مشکلات ذهنی مانند اضطراب و وسواس نیز می تواند به کار رَوَد. این دارو اعتیاد آور نیست.
– هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را فقط از زبان خودش بشنوید .شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانهها و یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو و یا جستجو در صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.
– موارد مصرف ریسپریدون:
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف میباشد: 
۱- برطرف کردن افکار غیر عادی و بیمارگونه: که منجر به اشتغال ذهنی فرد با آنها شده و واقع بینی و کارکرد روزانه ی وی را مختل می سازَد.
۲-از بین بردن افکار وسواسی: مانند افکار غیرقابل کنترل توهین به مقدسات یا افکار ناخواسته ی جنسی یا افکار نامقبول ِ آسیب زدن به دیگران.
۳-در درمان علایم منفی روانپریشی(مانند ِکم حرفی،گوشه گیری،انزوای اجتماعی،فقر محتوای فکری).
۴- تصحیح باورهای غلطِ استدلال ناپذیر :مانند بدبینی به مردم و یا بدبینی به همسر و شریک زندگی.
۵- در کودکان ِ در خود فرو رفته ی (اوتیستیکِ) بین شش تا هفده سال که در ارتباط عاطفی و معاشرت با دیگران ناتوانند ،برای کنترل قشقرق و ناسازگاری و خودزنی .
۶- حالات سرخوشی (مانیا)در نوسانات خلقی و دو قطبی(بایپولار) .
۷- در اختلالات رفتاری کودکان مانند اختلال سلوک(conduct) یا در خصومت و لجبازی آنها با والدین (ODD) و نیز در اختلال بیش فعالی(ADHD).
۸- در درمان اختلال تیک (توره ).
۹-همه ی داروهای ضد روانپریشی در دوزهای پایین برای اختلالات روان نژندی (نروتیک)مانندِ اضطراب فراگیر(GAD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و اختلال هویت تجزیه ای (Dissociatve identity disorder) و همچنین در دلیریوم و اختلالات خواب و اختلالات خوردن بنا به صلاحدید روانپزشک میتوانند بکار روند.
– توجه: تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب ،موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آنها در بروشورهای دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده اند.
– منع مصرف ریسپریدون:
۱-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکتههای ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۲- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای شما تجویز شده است را به دیگران توصیه نکنید.
۳-این دارو را همراه با الکل مصرف نکنید.
۴-چون این دارو درجه حرارت را بالا میبرد ورزش سنگین انجام ندهید.
۵- بیماری پارکینسون
۶-سرطان سینه
۷-اختلالات شدید کبدی و کلیوی
۸-اگر قرص فوروسماید (لازیکس) مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید.
– اسامیِ دارو :
نام ژنریک:
risperidone
_اسم تجاری
risperdal
– دوزاژ و نحوه ی مصرف ریسپریدون:
۱-این قرص در دوزهای ۱ و ۲ و۳ و ۴ میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه میباشد. بهتر است یکبار در روز مصرف شود.این دارو همچنین بصورت قطره هم موجود است که میشود با آب،آب میوه(غیر از گریپ فروت)،قهوه یا شیر کم چرب مصرف کرد.ولی مصرف آن با چایی یا نوشابه کوکاکولا ممنوع است.
۲-شروع دارو با دوز (۱) یا (۲) میلی گرم در شب است که تا (۴ )میلی گرم در روز میتواند افزایش یابد.حداکثر دوز درمانی آن شانزده میلی گرم است .ولی دوزهای بالاتر از( ۴ )میلی گرم همراه با احتمال بالاتر عوارض دارویی خواهند بود.نیمه عمر آن (۲۰) ساعت است.ریسپریدون اگر با کاربامازپین یا فنی تویین یا فنو باربیتال مصرف شود باید با دوز دو برابر مصرف شود.و در صورت مصرف ریسپریدون با فلوکستین یا پاروکستین،باید دوز ریسپریدون را کاهش داد.
۳-دوز شروع بهتر است کم باشد تا منجر به تهوع، بیخوابی و بیقراری (آکاتژیا) نگردد.
۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید میتوانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.
۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.
۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچههای کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.
۷-لیست همه ی داروها، حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.
۸-این دارو را با آب فراوان مصرف کنید
۹- موقع بلند شدنِ سریع، از حالت دراز کشیده یا نشسته به حالت ایستاده،ممکن است چند لحظه بعلت افت فشار خون ِوضعیتی، دچار سرگیجه و سیاهی رفتن چشم بشوید.بنابرین باید مرحله به مرحله و به آهستگی از جای خود بلند شوید.
۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است
آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض جدیدی خواهید شد(سندرم قطع دارو).
۱۱-این قرص احتمال دارد فشار خون شما را پایین بیاندازد پس مراقب تداخل آن با سایر داروهای ضد فشار خون باشید و به پزشکان داخلی یا اعصاب ِ خود ،این مطلب را یادآوری کنید.
– نکات مهم در مصرف ریسپریدون:
۱-اگر دچار آلرژی شُدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی میتواند اینها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکتههای ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۳-خالی یا پر بودن شکم تاثیری در جذب این دارو ندارد.
۴- این قرص ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش را نشان بدهد،پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.
۵- در پسران، بزرگ شدن سینه ها یا چاقی ممکن است دردسرساز شود.
عوارض ریسپریدون:
۱-عوارض خفیف و گذرا:
– احتمال وقوع این عارضهها یک در صد نفر است. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف میشوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوعِ آنها مجوزی برای قطعِ آنها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:
– یبوست یا اسهال -درد معده – تهوع یا استفراغ -خشکی دهان -خواب آلودگی یا بیخوابی -بیقراری(restlessness) -سرآسیمگی (آژیتاسیون) – افزایش اشتها -افزایش وزن – افزایش ترشح بزاق – سوزش سر دل -درد عضلات یا مفاصل -راش پوستی -بزرگی پستان یا ترشح از پستان -طولانی شدن عادت ماهیانه یا عادت ماهیانه نشدن – مشکل در بینایی – مشکل در ادرار کردن -پوست خشک یا تغییر رنگ پوست.
۲- عوارض جدی:
هر چند این عوارض کمیاب و نادرند ولی چنانچه آنها را مشاهده کردید باید بسرعت برای بررسی آنها بصورت حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان، به بیمارستان مراجعه کنید:
-گیجی و ناهوشیاری
– تب بالا و سفتی عضلات و تعریق(احتمال سندرم نرولپتیک بدخیم)
– بثورات پوستی و خارش زیاد یا کهیر(احتمال سندرم استیونس جانسون)
– بینظمی،کاهش یا افزایش غیر عادی ضربان قلب(تاثیر بر روی ریتم قلب،افزایش فاصله ی QT.
-از هوش رفتن
– تشنج
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن(تاردیو دیسکنزی)
-مشکل در بلع یا تنفس(التهاب مخاطات در واکنش آلرژیک و سندرم استیونس جانسون)
-در پسران و مردان، بزرگ شدن سینه ها و افزایش وزن شدید.
-نعوظ دردناک یا طولانی.
مسمومیت دارویی:
– در صورتِ خوردنِ تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.یا در کل کشور به شماره ۱۴۹۰ زنگ بزنید و گزینه ی دوم را انتخاب کنید.
با عرض سلام و خسته نباشید یکی از پسرای نزدیکان ما در دوران کودکی ۱۳ سالکی مورد سواستفاده جنسی قرار گرفته توسط یکی از بچهای محل و چندباری ادامه داشته ودیگر تکرار نشده تا سن ۲۵ سالگیش واز وقتی که به خودش اماده و اتفافی را که برایش پیش امده را در همهان سن ۱۴.۱۵ سالگی احساس خجالت و شرم و خشم و نفرین از همان زمان تا سن ۲۵ سالگی میکند و جدیدا به متخصص اعصاب روان مراجهه کرده و فقط دارو درمانی شده به گفته دکتر به وسواس فکری استرس و اضطراب دچار شده وبرایشان قرص ریسپریدون ۱میلی گرمی واسنترا ۱۰۰ تجویز شده و خیلی از لحاظ وسواس فکری بهتر شده
سوالم از شماست برای خیلی بهتر شدن حالش چه پیشنهاد دیگری میکنین باید حتما روان درمانی بشن؟ و اینکه بعد قرضها دوباره به وسواس فکری دچار میشود باتشکر
بله گفتم که حتما باید رواندرمانی بشه.صد در صد
دکتر جان ریسپریدون رو چه طوری از ۲ سوئیچ کنم به ۱ در شب؟
من ۸ ماهه ریسپریدون ۲ میخورم چون دچار چاقی و چربی خون شدم دکترم گفت خوب ۱ بخور.. رفتم داروخانه ریسپریدون ۱ گرفتم.خوردم ولی شب ۳ ساعت بیشتر خوابم نبرد..خیلی خوابم سبک شد.با ریسپریدون ۲ ۸ ساعت خوابم میبرد با ریسپریدون ۱ ۳ ساعت…واسه همین گفتم ولش کن نخواستیم شب بعد همون ۲رو خوردم
چه سئوال سختی ☺
سلام اقای دکترببخشید من یک روزاست که دچار دردکلیه شدم ایا از عوارض فلوکستین است یا روزه داری چکار باید بکنم داروهایی هم که مصرف میکنم فلوکستین ۲۰ هالوپریدول نیم ریسپیریدون۱ بیپیریدون۲ است
چه ربط به فلوکستین داره
باسلام من داروهای ریسپیریدون۱ و فلوکستین ۲۰ و هالوپریدول۰/۵ و بیپیریدون ۲ را باید هر روز بخورم حالا برای اینکه داروهامو سحرو افطار کنم شما میفرمایید کدام رو سحری بخورم کدام رو افطار کدام رو قبل از خواب میخوام بدونم چجوری بخورمشون باتشکر
ریسپریدون قبل خواب
فلوکستین افطار
اون دو تا سحر
سلام اقای دتر خسته نباشد
پدر من اختلال دو قطبی دارند و قرص ریسپریدون رو ۶ ماهه مصرف کردن(طبق دستور پزشک) اما چند وقتیه دستشون لرزش داره و غیر ارادیه میخواستم بپرسم که برای چیه و اینکه از بین می ره یا موندگاره؟؟؟(با کم کردن این قرص ایا لرزش از بین می ره)
سپاس فراوان
با اضافه کردن داروی انتی کولینرژیک یا بتابلوکر یا … توسط پزشکش این عارضه برطرف میشه.
نه موندگار نیست
سلام و خسته نباشید.
دکتر یه سوال راجب ریسپریدون داشتم.ریسپریدون از طریق کاهش دوپامین د رمغز عمل میکنه.دوپامین هم نقش پاداش و لذت رو در مغز بازی میکنه.بنابر این اکثر کسایی که ریسپریدون میخورن ازش ناخودآگاه ناراضی هستند و به هر بهانه ای میخوان قطعش کنن..
چون لذت و پاداش در مغزشون کاهش یافته
آیا درست فکر میکنم یا غلطه؟
دپامین چندین مسیر یا سیکل در سیستم اعصاب مرکزی داره
مثلا یک مسیرش مربوط به نحوه ی حرکات عضلات بدنه که به نرمی مهارتهای خودشونو انجام بدن و بیماری پارکینسون هم در همین رابطه ست
ممکنه ریسپریدون روی گیرنده های دپامینی که در سیستم پاداش وجود داره نتونه اثر کنه ولی جاهای دیگه بتونه
اون رخوت و سستی مربوط به دوزهای بالای ریسپریدون بیشتر به این قسمت مربوطه
ضمن اینکه هورمونهای دیگه مثل اپی نفرین،سروتونین و افیونهای درونزاد هم در خلق ادمی موثرند و همش مال دپامین نیست
با تشکر از پاسخهایی که میدید.خدا عمرتون بده.واقعا روانپزشکانی مثل شما که در اینترنت به مردم پاسخ میدهند انگشت شمار هم نیستند بی نظیرید.
ممنونم
ولی فقط تک سئوالات واجب رو جواب میدم
اینکه فکر کنید بیماری بدون مصاحبه و معاینه و تست بالینی انتظار داشته باشه از راه دور و کور کورانه فقط بخاطر راحت بودن اینکار ،ویزیت بشه و دارو بگیره کار اشتباهیه و دودش تو چشم خود بیمار خواهد رفت
در فضای مجازی امکان معاینه پزشکی وجود نداره و اینکار خطاست
ولو اینکه در ظاهر خیرخواهانه و خداپرستانه جلوه کنه
بنابرین حتما به پزشکان متخصص در شهر و دیار خودتون حضوری مراجعه بفرمائید
سلام قربان خسته نباشید. توی یکی از کامنتها نوشته بودید ریسپریدون با دوز ۲ به بالا اگر کنارش ضد افسردگی نباشه افسردگی میاره..
من فلووکسامین ۳۰۰ و ریسپریدون ۲ میخورم حالا که حالم خوب شده دارم داروهامو قطع میکنم از فلووکسامین شروع کردم..اگر فلووکسامین رو کامل قطع کنم رییسپریدون ۲ وقتی تنها بشه برام افسردگی میاره یا نه؟
سپاس بیکران از مهرتون
نه.فکر نمیکنم.حالتونو اونموقع ارزیابی کنید
سلام اقای دکتر، من برای مشکل اضطراب و افسردگی به دکتر مراجعه کردم ایشان برای من اسنترا ۱۰۰، ریسپیریدون ۱ و ترازودن تجویز کردند با مطالعه در مورد قرص ریسپیریدون و اینکه عملکرد من در تحصیل خیلی خوب هست در مورد مصرف این دارو خیلی حساس شدم نگرانم می خواستم ببینم این دارو را مصرف نکنم ایراد دارد؟
متشکرم
یک میلی خطری نداره
سلام اقای دکتر خسته نباشید
پدرم حدود سه سال است که دچار اختلال روانی (بد بینی توهم افسردگی گوشه گیری )دارو که پزشک تجویز میکرد اصلا مصرف نمیکرد حدود یکسال ریسپریدون ۱ میلی استفاده میکنه حالش بهتر شده
ولی عوارض قرص زیاده (چاقی .خواب زیاد .و مشکل جنسی) میتونیم قرص ترک کنی
یک میل ریسپریدون قرص خیلی قوی و پر عارصه ای نیست.شاید لازم باشه ادامه پیدا کنه.سرخود اینکارو نکنید
درود بر آقای دکتر. با تشکر از زحمات شما و وقتی که برای پاسخها میگذارید
من پسر ۵ ساتله ای دارم که با نقص توجه و تاخیر در تکلم به متخصص مراجعه کردیم از ۴ سالگی براش شربت ریسپریدون تجویز کردن. در کنارش بازی درمانی و روانشناس کودک هم بود. تشخیص اضطراب هم دادن چون با افراد جدید و جدایی مشکل داره. شربت پروزاک رو تجویز کردن. می خواستم ببینم اینا با هم تداخل ندارند؟؟
تشکر از راهنمایی شما
نه .خوبن اینا
سلام دکتر من ۲۶ سالم هست و طبق تشخیص روانپزشک افسردگی شدید و اختلال وسواس و اضطراب دارم حالم خیلی خیلی وخیم بود الان با مصرف دارو خیلی عالی شدم از زندگی لذت میبرم یکی دیگه شدم ، روز یه دونه ولبان ۷۵ و اسنترا۱۰۰ و رسپیریدون۱ میخورم و شبا ولبان و اسنترا و تریفن ۲. اما مشکلی که هست اینه من ب هیچ عنوان اضافه وزن نداشتم اما الان ب شدت اشتها دارم وکنترل از دستم در رفته و دارم چاق میشم.دکترم گفت اگه عصبانی نمیشیو اوکی هستی رسپیریدونو قطع کن اما من نمیخوام دوباره حالم بد شه عقبگرد ب حال گذشته واسم کابوسه تورو خدا بگید در صورت حذف رسپیریدون چه دارویی جایگزین کنم ؟؟؟
اگر اینقدر نگرانید خب قطعش نکنید.ورزش کنید بجاش
سلام و خسته نباشید
داروهای مصرفی به دلیل سکته مغزی خفیف و قند و فشار خون
پنتومید ۴۰
الازین ۵
رزامکس
متوپرولول ۵۰
پلاویکس
پارکیسول ۷ درصد
هیدروکلروتیازید ۵\۱۲
آمپول قند: نوومیکس ۳۰
صبح ۱۵ و شب ۱۵
سابقه مصرف داروهای فوق چهار سال است.
فشار خون: ۱۷- ۱۸
قند خون: ۳۰۰ متغیر
شرح بیماری:
مادری هفتاد و نه ساله دارم.در جوانی و حال حاضر به دعا و جادو علاقه زیادی دارد ، سه سال پیش سکته مغزی خفیفی داشت ، الان بعد از سکته دچار توهماتی شده و شب ها چون حدود بیست ساله تنهاست ، می ترسد. یکسال است می گوید که شیطان به خانه من آمده است و با او صحبت می کند و یا می گوید دیشب چند خانم و مرد آمده بودند و در خونه و حیاط نشسته و با هم صحبت می کردند. نصف شب از ترس آنها بیرون می آید. اکثرا چیزهای غیر عادی می گوید. هر چی میگیم ، قبول نمی کند ولی صبح که میشه تقریبا قبول می کند ولی در کل هر شب توهم دارد مثلا میگه دود همه جا را گرفته و یا همه جا پر از روغنه و یا آب گرمکن چکه میکنه و چیزهای غیر عادی دیگر. چون پاهاش مشکل دارد نمیتواند به دکتر مراجعه کند. با توجه به اینکه هر روز بدتر میشه ، لطفا راهنمایی و دارویی معرفی بفرمایید. البته با یک دکتر متخصص اعصاب و روان مشورت کردیم ، فرمودند قرص ریسپیدون دو میلی ، هفته اول نصف ، بعد هر شب یک قرص.
باید همکاران از نزدیک ویزیت کنند.فضای مجازی جای مناسبی برای معاینه نیست.
سلام جناب دکتر شرمنده مزاحم وقت گرانبهاتون شدم.
جناب دکتر من فلوکسامین ۳۰۰و ریسپریدون ۲ میخورم و عاشق بازیهای کامپیوتری هستم.
حقیقتش از وقتی ریسپریدون ۲ اضافه شد به داروهام.
اون هیجانی که تو بازی کامپیوتری داشتم از بین رفت..تو بازی هستم دارم بازی میکنم و انگار نیستم..نه هیجانی نه سرعت عملی..قبل از خوردن ریسپریدون حقیقتش من بین ۱۰۰ نفر تو بازی همیشه اول میشدم در دنیا و خیلی به خودم افتخار میکردم..
الان به نظرتوم ریسپریدون ۲ رو شبی نصف کنم هیجان و سرعت عملم برنمیگرده و بهتر نمیشه برای بازی؟
ریسپریدون ۲ برای من اینقدر قویه که حتی ردبول انرژی زا هم میخورم بازم مثل قبلا که ریسپریدون نمیخوردم نمیشه بازم تو بازی گیجم.
انرژی زا ..چایی..نسکافه ..قهوه همرو تست کردم چون تو خونم ریسپریدونه اثر نمیکنن..
ریسپریدون شبی ۲ میلم نصفه بخورم بهتر نمیشه؟
با تشکر دوستدار شما شروین
داروهای خوبی هستند برای شما.با تنظیم دوز مشکلتون حل میشه
سلام اقای دکتر دختر من ۹ سالشه و دو ساله که ریتالین و رسپریدون هر دو با دوز یک دوم مصرف میکنه، چند وقت پیش دکتر اولش دوز رسپریدون رو به یک قرص در شب و ریتالین رو به یک دونه در روز رسوند و دخترم یهو ۴ کیلو وزن اضافه کرد و من دکترشو عوض کردم و دکتر جدیدش همون دوز یک دوم رو تجویز کرده ولی وزن دخترم همچنان بالاتر میره و سینه هاشم برجسته شده ،آیا این دو قرص روی بلوغ زودرس هم تاثیر دارن یا فقط بخاطر وزنش دچار برجستگی سینه شده ؟قدش هم هنوز خیلی کوتاهه ،من فعلا داروها رو قطع کردم تا پیش دکتر غدد ببرمش .اگه دوباره مصرف قرص ها رو شروع کنم عوارضی داره اگه ندم چطور؟ من نگرانم چه کار کنم .میشه کمکم کنید،اصلا لازمه پیش دکتر عدد ببرمش؟ من نگرانم دچار بلوع زودرس بشه خترم هنوز کوچیکه چه کار کنم؟
بخاطر یه عارضه دکتر عوض می کنید؟؟؟