آیا داروی اعصاب اعتیاد آور است؟

سروتونین هورمون شادی

-معمولا وقتی به مردم پیشنهاد می شود که برای گرفتن داروی اعصاب به روانپزشک مراجعه نمایند آنها بخاطر بعضی ترس ها و نگرانی هایی که در ذهن خود دارند از مراجعه حضوری برای بیان مشکل ِ خود و گرفتن داروی لازم امتناع می کنند و ماه ها و سالها این کار را به تاخیر می اندازند تا اینکه از روی اجبار زمانی به روانپزشک مراجعه می کنند که بیماری و اختلال عصبی آنها  مزمن شده و در ذهن و روان آنها ریشه دوانیده است.

-اینجانب در طول سالهاییکه به این حرفه مشغولم به دفعات مشاهده نموده ام که بیماری که باید پنج یا ده سال پیش ازین مراجعه می کرده است با تجویزهای غلطِ  اطرافیان و یا با خود درمانی ِ اشتباه و یا متاسفانه با مراجعه با افراد غیر مطمئن مانند دعانویس و مدعیان ِدرمانهای فرازمینی ،عمر و انرژی و پول خود را حرام کرده و به نقطه ی ناامیدی و پشیمانی رسیده است.

-آنطور که من از مراجعینم برداشت کرده ام اغلب آنها بخاطر  یک دغدغه ی ذهنی که بخشی از آن بر حق ولی  بخشی از آن هم سوتفاهمی بیش نیست از مصرف داروی اعصاب پرهیز می کنند و آن دغدغه این است که:اگر من داروی روانپزشکی مصرف کنم، برای همیشه به آن وابسته خواهم شد.
در واقع فرد مراجعه کننده تصور می کند که مصرف کوتاه مدت هر یک از داروهای روانپزشکی منجر به این خواهد شد که وی برای همیشه به مصرف آنها اعتیاد پیدا کند و دچار وابستگی کامل جسمی و روانی به آنها گردد.

آیا داروی اعصاب اعتیاد اور است
آیا داروی اعصاب اعتیاد اور است

                              

 



-در پاسخ به این شُبهه باید بگوییم که از لحاظ میزان اعتیاد و وابستگی آوری، داروها به دو دسته تقسیم می گردند :
الف)دسته اول:داروهای تسکین دهنده (مسکن) 

داروهایی هستند که به سرعت اثر تسکینی خود را نشان می دهند و شخص بعد از مصرف آنها فورا احساس ریلکسی و آرامش می کند.درست مثل زمانی که شما قرص والیوم یا دیازپام را برای اثر خواب آوری آن بمدت بیش از دو سه هفته مصرف می کنید.بله  به احتمال زیاد مصرف مداوم و طولانی ِاین داروها درجاتی از اعتیاد آوری و وابستگی را خواهند داشت .

ب)دسته ی دوم:داروهای درمان کننده:

 داروهایی هستند که برای بروز اثرات درمانی خود نیاز به یک تا دو هفته مصرف مقدماتی دارند که این دسته از داروها اثر اعتیاد آوری ندارند.مانند کپسول معروف ِ فلوکستین که بسیاری از مردم ِ ما برای رفع حالات افسردگی و اضطراب سابقه ی مصرف ِ آن را  و یا بخاطر مصرف سایر اعضای خانواده شان سابقه ی آشنایی با آن را دارند.
-توضیح بیشتر اینکه بخشی از داروها که توسط عامه ی مردم به صورت سرپایی و بدون تجویز پزشک و برای کسب آرامش ِ فوری و یا به خواب رفتن سریع مورد استفاده قرار می گیرند،در صورت مصرف طولانی و مداوم به شدت اعتیاد آور خواهند بود.داروی اعتیاد آور
از جمله ی این داروها، می توان از داروهای تسکین بخش و اعتیاد آوری مانند قرص ترامادول (که این روزها توسط تعداد زیادی از جوانان ما مخفیانه مصرف میگردد)و نیز قرصهای دیازپام، لورازپام، کلونازپام (که اصطلاحا به داروهای پام معروف هستند ) و همچنین داروی بسیار قوی ِ ضد اضطراب یعنی آلپرازولام یا زاناکس نام بُرد.

-جالب اینجاست که این داروها بدون نیاز به تجویز پزشک و به میزان زیاد در دسترس عموم مردم قرار داشته و به راحتی قابل تهیه می باشند و طنز ماجرا در این است که اینها در واقع همان داروهای اعتیادآور و وابسته کننده ای هستند که بسیاری از مردم  بخاطر فرار از مصرف آنها از مراجعه به پزشک متخصص اعصاب و روان سرباز می زنند.

– یعنی آنها واهمه دارند که پزشک به آنها داروی اعتیاد آور بدهد در حالی که خودشان  خودسرانه و ناغافل در حال مصرف داروی معتاد کننده هستند و باز جالبتر(و البته تاسف آور تر) اینکه بخشی از مراجعین ِ ما روانپزشکها، کسانی هستند که به مصرف دارویی مانند زاناکس  یا آلپرازولام وابسته شده اند و حالا بعد از گذشت دو تا پنج سال که از مصرف آنها گذشته است از ما تقاضا دارند که این وابستگی را از آنها بگیریم.
-برای رفع نگرانی ِ مراجعین باید شفاف و واضح بیان کنم که:اغلب روانپزشکان در نسخه ی درمانی خود به تجویز داروهای درمان کننده و نه فقط تسکین دهنده می پردازند چون آنها به این مطلب اِشراف دارند که تجویز داروی صِرفا مُسکّن، موجبات وابستگی بیمار به آن داروها را فراهم می آورد.بنده حتی بارها مشاهده کرده ام که بیمار ِ من با اصرار و التماس تقاضا دارد که برای او دارویی مانند آلپرازولام یا زاناکس نسخه نمایم ولی بخاطر قبول نکردن ِ خواسته ی او،با قهر و عصبانیت مطب بنده را ترک کرده است.

تجویز صحیح
تجویز صحیح

 

 

-اما از گروه داروهای درمان کننده ی روانپزشکی می توان به این موارد اشاره نمود :
-داروهای ضد افسردگی که این  داروها ماده ای به نام سروتونین را در مغز افزایش می دهند.

سروتونین هورمون شادی
سروتونین هورمون شادی

افزایش ماده ی سروتونین در مغز منجر به افزایش میزان شادی و سر زندگی و آرامش ذهنی و کاهش افسردگی و اضطراب  می گردد.
-داروهای ضد پرخاشگری که شامل دارویی مانند قرص دپاکین می باشد که کارکرد این دارو، تثبیت و به تعادل رساندن خلق و خوی افراد می باشد و از انجام رفتارهای ناگهانی و تکانه ای که در آن فرد ابتدا رفتار نامناسبی را از خود نشان می دهد و بعدا به چرایی و چگونگی این رفتار پیش بینی نشده می پردازد و از آن نادم و پشیمان می گردد ، جلوگیری می کند.

-نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)

 

-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم)

 

30 Comments

  1. درود. دکتر من مکمل گابا رو ازداروخانه تهیه و مصرف کردم چند روز. تا حدودی اضطراب را کاهش داد. سوالم این است که نکند این مکمل گابا همان ترکیبات کپسول گاباپنتین یا پرگابالین را داشته باشد و عوارض آنها هم مثل کاهش میل جنسی را داشته باشد؟ آیا این مکمل مثل همان داروهاست؟

  2. مرسی ازپاسخ شما. برای اختلال اضطراب متتشر چه دارویی تجویز میشه یا تست میشه؟ من همینجوری بیخودی وقتی یه جا نشستم افکار مزاحم سراغم میاد و بهم شوک استرس وارد میشه.نمیتونم توضیحش بدم چجوریه ولی شاید گفت بشه شبیه زمانیه که یهو کسی شمارو می ترسونه و وسط شکم چنگ میخوره و آدرنالین ترشح میشه و و بعد بی حالی میاد سراغ آدم

  3. من سه سالی میشه که افسردگی و اضطراب دارم و همش احساس بغض در گلو و احساس دلشکستگی دارم جوری که مدام گریبانگیرمه و ولم نمیکنه صدای قلبم تو گوشام می شنوم احساس ضعف و بی حالی و بعضی وقتا حال به هم خوردگی و بی انگیزگی دارم همش و از هیچی لذت نمی برم . دکتر هم رفتم دارو داد ولی بی تاثیر بود البته نمیدونم اسم داروها چیه آیا به دارو نیاز دارم ؟ اگه نیازه با چه دارویی باید شروع کنم به درمان ؟ و به چه مدت ؟ اسم دارو رو بگین شاید توی داروهایی که بهم دادن باشه چون خیلی اذیتم

    • درمان با دستگاه tms و تجویز داروهای یک رده قویتر و مشاوره مفیده براتون
      بنده نمیتونم دارو و دوز براتون تعیین کنم.خودتون مراجعه کنید

  4. من ونلافاکسین رو برای کاهش افسردگی و اضطراب مدتیه جایگزین کلونازپام کرده ام ،حدود بیست روزه، ولی با این حال همش حالت تهوع و اضطراب منتشر شونده دارم، راهکار چیست؟

    • در شرایط معمولی ونلافاکسین از هر سه نفر به یک نفر میسازه
      انتخاب خوبی نبوده برای جایگزینی کلونازپام

  5. خسته نباشید. دکتر دارویی هست که برای مواقعی که مقطعی با استرس و ناراحتی مواجه می شوم بتوان مصرف کرد. مثلا استرس امتحان. یا استرس سخنرانی. غم شکست عشقی. شکست مسابقه . رد شدن در ازمون های مهم.و….. در واقع برای اعصاب خوردی های مقطعی روزانه و نه مزمن چه داروهایی مناسب است؟ با سپاس

  6. با سلام. من برای درد ناشی از استرس بدنی (علائم شبیه فیبرومیالژیا) روزی یک استامینوفن ۳۲۵ مصرف می کنم همراه با یک چهارم آلپرازولام و نتیجه خوبی هم داده. آیا مشکلی ندارد مصرف این دو با هم؟

  7. با سلام. آیا مصرف مکمل هایی مثل تریپتوفان ، گابا ، تریمولس، ژریویتون و … برای کنترل استرس و افسردگی مفید هستند؟

  8. سلام یه سوال
    من احساس استرس و اضطراب دارم. وقتی بهم استرس دست میده توی دلم یا قلبم یا نمیدونم دقیقا کجای شکمم میشه گفت باشه که انگار چنگ خورده میشه و احساس حرکت در اون قسمت میکنم و شوک استرسی بهم وارد میشه و انگار یه چیزی توی بدنم منتشر میشه. این کدوم قسمته که اینجوری چنگ خورده میشه و استرس بهم دست میده؟ معده است؟ قلبه؟ روده است؟ کلیه است؟ خودم میتونم بگم وسط شکممه. ممنون از پاسخ شما.

  9. فاصله نبوغ و جنون یک تار موست.
    دکتر توضیح بدهید‌.
    چرا میگویند اشخاصی که زیاد میدانند به جنون نزدیکترند؟

    • این فقط یک حرف مصطلحه و معلوم نیست درست هم باشه
      بالفرض اگر درست باشه میشه گفت
      افرادی که شهود بالا دارند
      سطح حساسیت بالا و رنجش بالاتری دارند و لذا وسواس فکری و اضطراب و افسردگی رو تجربه میکنند که اینها معادل جنون نیست و فقط رنجشهای روحیست

  10. با هر بدبختی بود کلونازپام رو قطع کردم. والان به مدت یک ماهه که روزی یک یا نصف پوکساید و بعضی وقتا یه پرفنازین مصرف می کنم.
    ولی بی میلی جنسی و مشکل نعوظ برطرف نشده. آیا رفع این مشکل زمانبر هست؟ چه اقدامی باید بکنم؟

    • بله ولی با مصرف مکمل ها این روند رو تسریع کنید
      از یک داروخانه مطمئن و از یک متخصص طب سنتی حاذق هردو کمک بگیرید

  11. باسلام و وقت بخیر در بسیاری از موارد بیمار شرح حال درستی از خود نمیتواند بیان کند ، مثلا در بیان حالات کلی خویش گاها تمرکزی ندارد آیا دکتر روانپزشک میتواند با شرح حال اندک بیمار از وضعیت روحیش میتونه به تشخیص جامعی برسه ، که بیمارش مثلا در حد تجویز گروه بنزو… و یا سروتونینی و یا … چه دارویی میتونه باشه

  12. درود اقای دکتر ، سوال بنده اینه داروی داپوکستین ۶۰ که برای بهبود رابطه جنسی مصرف میشه،و بازدارنده هورمون سروتونین هست ،آیا اعتیاد آوره،و در آزمایش اعتیاد مشخص میشه؟ممنون میشم اگه جواب بنده رو بدید

  13. روزبخیر اقای دکتر. در مورد داشتن اضطراب آیا علت فقط مشکلات مغزی است یا مشکل مثلا غدد فوق کلیوی هم میتونه عامل اضطراب باشه؟ مثلا فرض کنید شخصی به علت مشکل در غدد کلیوی خود دچار اضطراب و افسردگی شده و به روانپزشک مراجعه می کند ولی پزشک داروهای مغز و اعصاب به او بدهد در حالیکه مشکل مغز و اعصاب ندارد و مشکل غدد کلیوی دارد. این موضوع رو چجوری میشه تشخیص داد؟

    • ۹۹ درصد موارد ریشه اضطراب در همون مغزه.شاید یک درصد ناشی از سندرومهایی مثل غده فوق کلیه باشه.در هر دو صورت برای کاهش اضطراب همین داروهای مغز و روان تجویز میشه.تا اینکه اون بیماری زمینه ای هم کم کم تشخیص داده بشه.درمان اضطراب بهر حال و در هر دو صورت با همین ارامبخشها و داروهای سروتونینی است

  14. با سلام وقتتون بخیر کلونازپم ۱ میلی را با چه تعداد پوکساید۱۰ می توان جایگزین کرد؟ برای قطع تدریجی کلونازپام میخوام جایگزین کنم.

  15. روز بخیر. من برای اضطراب و افسردگی کلونازپام و گاباپنتین مصرف می کنم. ولی میل جنسی و نعوظ کاملا از بین رفته.
    این مشکل از عوارض کلونازپامه یا گاباپنتین؟
    آیا مصرف همزمان بوپروپیون با آنها میتونه تاثیر مثبت داشته باشه؟ تداخل ندارند؟

    • بله با احتیاط و فقط زیر نظر پزشک
      با دوتا صفحه اینترنتی خوندن توهم پزشک بودن بهتون دست نده
      خطر سقوط
      ضربه مغزی
      تشنج
      افزایش فشار خون وجود داره
      بدن خودتونو دستکاری نکنید

Comments are closed.