آریپی پرازول،تسکین افکار مزاحم

– آریپی پرازول چیست: 

داروی  یا آریپی پرازول (aripiprazole) که از طریق کاهش میزان دپامین  مغز اثر می کند برای  از بین بُردن افکار مزاحم و باورهای غلط که مُخلّ  زندگی سالم هستند بکار می رود.این قرص  بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک بعنوان درمان کمکی در مشکلات ذهنی مانند اضطراب و وسواس و افسردگی می تواند به کار رَوَد.هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را فقط از زبان خودش بشنوید چرا که شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانه‌ها یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو یا جستجو در صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی  نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.

– موارد مصرف آریپی پرازول: 
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد: IMG_20160805_153726
۱- تسکین افکار مشوش و بیهوده غیرواقعی: که منجر به اشتغال ذهنی فرد با آنها شده و واقع بینی  و کارکرد روزانه ی وی را مختل می کند.
۲-از بین بردن افکار وسواسی: مانند افکار غیرقابل کنترل توهین به مقدسات یا افکار ناخواسته ی جنسی یا افکار نامقبول ِ آسیب زدن به دیگران.
۳-افسردگی مقاوم به درمان : که با سایر داروهای ضد افسردگی درمان نشده است.
۴- تصحیح باورهای غلط :مانند بدبینی به مردم و بدبینی به همسر.
۵- در کودکان ِ در خود فرو رفته (اوتیستیک) بین شش تا هفده سال  که در ارتباط عاطفی و معاشرت با دیگران ناتوانند برای کنترل قشقرق و ناسازگاری آنها بکار میرود.
۶- حالات سرخوشی در نوسانات خلقی و  دو قطبی .
۷- در اختلالات رفتاری کودکان مانند اختلال سلوک(conduct) یا در خصومت و لجبازی آنها با والدین (ODD).
۸- در درمان اختلال تیک (توره ).
توجه: تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آن‌ها در بروشور دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده است.

– منع مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):

۱- از خوردن همزمان مقادیر زیاد گریپ فروت همراه با این قرص (همچنین سایر داروهای روانپزشکی) اجتناب کنید چون این میوه آنزیم تصفیه کننده ی این دارو در کبد را از کار می اندازد بنابرین سطح خونی این داروها بسیار بالا رفته و منجر به مسمومیت دارویی می گردد.IMG_20160805_225604

۲- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای شما تجویز شده است را به دیگران توصیه نکنید.

– اسامی تجاری:

نام ژنریک:

-aripiprazole

_اسم تجاری  

_Abilify

_abilify Dismelt

-abilizol

-Biopiperazol

-serozol

 

– دوزاژ و نحوه ی مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):

۱-این قرص در دوزهای ۵ و ۱۰ ، ۱۵ ، ۲۰ ، ۳۰میلی گرمی موجود است (در ایران فقط ۵ و ۱۰ و ۱۵)که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد.

۲-دوز متوسط درمانی آن بین  ده تا سی میلی گرم است و یک بار در روز مصرف می‌گردد.

۳-دوز شروع بهتر است بیش از پنج میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع، بیخوابی و بیقراری (آکاتژیا) می گردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸-این دارو را با آب فراوان مصرف کنیدabilify

۹- همزمان با این دارو میوه ی گریپ فروت مصرف نکنید.

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض جدیدی خواهید شد.

۱۱-این قرص احتمال دارد فشار خون شما را پایین بیاندازد پس مراقب تداخل آن با سایر داروهای ضد فشار خون باشید و به پزشکان داخلی یا اعصاب ِ خود ،این مطلب را یادآوری کنید.

 

– نکات مهم در مصرف آریپی پرازول: 

۱-اگر دچار آلرژی شدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌توند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکته‌های ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۳- نیمه عمر این دارو طولانی و حدود ۷۵ ساعت است بنابرین یکبار در روز مصرف می شود.خالی یا پر بودن شکم تاثیری در جذب این دارو ندارد.
۴- این قرص ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش رو نشان بدد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.

عوارض آریپی پرازول: 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
– احتمال وقوع این عارضه‌ها یک در صد نفر است. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

– سردرد -یبوست یا اسهال -سوهاضمه – تهوع -گیجی -خشکی دهان و چشم -خواب آلودگی یا بیخوابی -خستگی یا  بیقراری – افزایش وزن ( به میزان کم )  – افزایش ترشح بزاق – سوزش سینه -درد دست یا پا یا مفاصل -راش پوستی -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).

۲- عوارض جدی:
هر چند این عوارض کمیاب و نادرند ولی چنانچه آن‌ها را مشاهده کردید بسرعت باید برای بررسی آن‌ها بصورت حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان به بیمارستان مراجعه کنید:
– تب بالا و سفتی عضلات و تعریق(احتمال سندرم نرولپتیک بدخیم)
– بثورات پوستی و خارش زیاد(احتمال استیونس جانسون)
– بی‌نظمی،کاهش  یا افزایش غیر عادی ضربان قلب
– تشنج
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن
-مشکل در بلع یا تنفس
– در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.

رهنمودهای کلی:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.parvizaliverdi.com

32 Comments

    • نه راهی برای پیش بینی و یا پیشگیری نیست
      شاید ایجاد بشه شاید هم نشه
      با داروهای جدید امکانش کمتره
      با داروهای قدیمی و تزریقی طولانی اثر احتمالش بیشتره

  1. با سلام
    مصرف یک چهارم هالوپریدول پنج میلی و بی پریدن کامل طبق نظر پزشکم برای بارداری ضرر داره ؟قرص هالوپریدول و بی پریدن را چقدر مصرف کنم تا برای بارداری ضرر نداشته باشه؟

  2. با سلام
    بنده روزانه ۲۰ میلی گرم آریپیپرازول و ۱۰۰ میلی گرم لاموتریژین مصرف می کنم ، به این روش که صبح ۱۰ میلی گرم آریپیپرازول به همراه ۵۰ میلی گرم لاموتریژین و شب هم به این صورت ، منتهی آنچه بنده مطالعه کردم به این اطلاعات دست یافتم که لاموتریژین را در دو نوبت توصیه کرده اید که مصرف شود برای عوارض کمتر ولی همه مراجع گفته اند که آریپیپرازول یکبار در روز مصرف شود ، آیا این روشی که من مصرف می کنم اشتباه هست و عوارض بیشتری دارد یا می بایست همه ۲۰ میلی گرم آریپیپرازول را یکجا مصرف کرد و سوال آخر اینکه مصرف لاموتریژین و آریپیپرازول بصورت یکجا و همزمان مشکلی از نظر پزشکی دارد؟ یا با فاصله مصرف شود؟
    باتشکر

    • نه مصرف همزمان مشکلی نداره
      مصرف در دو نوبت عوارضو کم میکنه ولی اگر شما عوارضی ندارید و عادت کردید همون یکبار خوبه

  3. سلام من یک روز درمیان قرص ابیلیزول ۱۵ رانصف می کردم می خورم الان قصد بارداری دارم دکتر قرص هالوپریدول ۵ را هرروز داده با نصف بی پریدن و گفتن قرص ابیلیزول را دو روز درمیان به مدت دوهفته بخور تا هالوپریدول جایگزین بشه و بعد هالوپریدول را کم می‌کنندو گفتن دیرتر باردارشو.من وقتی قرصهارو نمی‌خورم یکم سردرد میشم می خواستم بدونم با شرایط من چه قرصی برای بارداری کم ضرره؟ وآیا میتونم طی شش ماه تا یکسال قرصامو قطع کنم بعد بارداربشم؟آیا عارضه قرص ابیلیزول بیشتر هالوپریدوله؟

    • داروهای قدیمی مثل هالوپریدول بیشتر عوارض حرکتی غددی دارند
      وداروهای جدید مثل اریپیپرازول بیشتر عوارض عروقی و افزایش قند و چربی

    • سلام وقتتون بخیر آقای دکتر من مدت چهارهفتست ک قرص اریپیپرازول رو برا وسواس بصورت کمکی مصرف میکنم منتهی بعضی وقتا عصبانی میشم و اغلب اوقات حالت ملال و غم دارم خواستم بپرسم این عوارض بمرور زمان رفع میشه یا بدتر میشه و بهتره دارو رو تعویض کنم؟ممنون از پاسختون

  4. سلام آقای دکترخسته نباشید من سالها پیش آمپول فلوپنتکسول مصرف میکردم امابخاطر عوارضش دکتر آریپیپرازول جایگزین کردالان آریپیپرازول ۲۵میلی وتگروتول ۴۰۰ میلی وآسنترا ۱۰۰ میلی وپراوپرانول مصرف میکنم مدت زیادیه اینارومصرف میکنم اماهنوز افکار عجیب غریب دارم که روی زندگیم تاثیرمنفی میذاره ضمنا فعالیتم به شدت کم شده دلم نمیخوادهیچ کاری انجام بدم وتنبل شدم به شدت اما درکل حس میکردم آریپیپرازول داروی خوبیه اما آقای دکتر این حجم ازدارو هنوز نتونسته حال منو کامل خوب کنه وبه درستی یانادرستی افکاری که میاد سراغم شک دارم آیادوباره فلو پنتکسول رو با وجود عوارض زیادی که داشت شروع کنم بهتره ؟ یانه همچنان همین دارو رو بخورم خیلی سردرگمم که چه باید کرد چطور بااین همه دارو هنوز افکار عجیب غریب میاد سراغم؟ لطفا راهنماییم کنید

  5. سلام
    کنکوری ام، با خودم خیلی حرف میزنم، البته دوسال هست که کنکور میدم یعنی دوسال هست زیاد تو اجتماع نبودم، با خودم حرف میزنم و راه میرم زیاد توجه نمیکنم که دارم با خودم حرف میزنم بعد یهو میفهمم که ای بابا داشتم با خودم حرف میزدم، مثلا فکر میکردم تو سالن پیش دوستام هستم داشتم در مورد یه چیزی توضیح میدادم
    علایم بیش فعاالی را دارم و افسردگی هم دارم و تحت درمان با کلومیپرامین و بوپروپیون بودم! الان داروهام اینان: بوپروپیون ۷۵ میلی گرم در روز و دوکستین و شبا کلومیپرامین. این داروی ابیلیفای را بهم گفتن وقتی تحرک زیاد داری مصرف کن! افکار را از بین میبره ولی خواب الودم میکنه یکمی توجه ام را کم میکنه! توی درس خوندنم زیاد مفید نیست. میخوام با پزشکم مشورت کنم باز! بنظرتون خوبه برای بیش فعالی؟ دارویی دیگه مثل ابیلیفای هست که افکار را خنثی کنه ولی خواب اور نباشه؟ راستش از کم شدن گلبول های سفید خون هم میترسم چون شنیدم از عوارضش هست البته داروین اعلم! شاید نباشه
    مرسی کاش جوابم رو بدید

    • تعداد زیادی از مراجعین ب خاطر بیخواب شدن ناشی از ابیلیفای،اونو صبح مصرف میکنند
      بنظرم اگر ادامه بدید بدنتون نسبت به این عارضه مقاوم میشه.
      کم خونی چندان شایع نیست و بعیده رخ بده

  6. سلام دکتر
    یکی از نزدیکان من بیماری دو قطبی داره و ابیلیفای استفاده می کنه به همراه قرص لامیکتال، دپاکین و بی پریدون
    به نظرتون نیاز به مصرف لیتیم هست براشون؟
    چون من شنیدم لیتیم موثرترین دارو برای تثبیت خلق می باشد

  7. سلام آقای دکتر بنده ۲۱ سالمه بر اثر استرس و ترس شدید مبتلا به افسردگی شدید شدم حرف نمیزدم بی اشتها و افکار خودکشی داشتم حتی کارای شخصیم رو هم نمیتونستم انجام بدم دکتر قرص فلوکستین ۲۰ میلی روزی دوبار لاموتریژن ۱۰۰ میلی روزی نصف قرص و قرص الانزاپین۵ میلی و بیپریدون شبی یه عدد نسخه کرده حرف میتونم بزنم اشتهام هم خوبه ولی حالم اصلا خوب نیست همش احساس میکنم مغزم خالیه هیچی توش نیس یعنی من تا همیشه باید این حالتو داشته باشم؟۳ هفتس قرص مصرف میکنم…یعنی هیچ وقت درمان کامل نمیشم من نمیتونم اینطور زندگی کنم…..

  8. سلام آقای دکتر ایا افسردگی با هم فرقی دارن مثلا کسی ک خود ب خود افسرده شده با کسی ک بر اثر ترس و استرس شدید و بیخوابی این مشکل واسش پیش امده فرقی داره؟درمان قطعی داره افسردگی یا نه؟آیا مغز میتونه به حالت قبلش برگرده چون احساس میکنم بر اثر برهم خوردن هورمونهای توی مغز این اتفاق میفته

  9. سلام اقای دکتر من به دلیل افسردگی و وسواس و اضطراب داروهای سرترالین کلردیازپوکساید پروپرانولول لاموتریژین ونصف الانزاپین ۲٫۵مدت سه هفتست مصرف میکنم. ولی مشکلاتم هنوز خوب نشده افکار مزاحم و بیهودگی داره دیوونم میکنه. در ضمن من مشکل خوابم دارم. این سری که رفتم پیش پزشک گفتن سرترالین اثر ضد افسردگیش تا چند هفته دیگه معلوم میشه و برای مشکل خوابم هم نصف الانزاپین ۲٫۵ رو حذف و به جاش شب ها یکعدد کوئتیاپین ۱۰۰ تجویز کردن.سوال من از شما اینه که آیا کوئتیاپین فقط برای مشکل خواب مصرف میشه یا واسه افسردگی و اضطراب و وسواس و … هم خوبه ؟؟؟؟؟ لطفا کمک کنید چون فکرمو اصلا نمیتونم کنترل کنم.ممنون

  10. سلام من دکتر برای افسردگیم و تیکم داروی سرترالین و اری پرازول نوشتن هنوز شروع به خوردن نکردم چون من هروز ۴میل لورازپام میخورم سوالم اینه که چطور لورازپامو قطع کنم چون واقعا قطع کردنش سخته و اینکه اصلا لورازپام با اینا تداخل داره؟من فراموش کردم به دکتر خودم بگم که سرخود لورازپام مدتیه که میخورم میشه گفت یک ماه بیشتره خواهش میکنم راهنماییم کنین دوس دارم اول لوارازپامو قطع کنم بعد اینارو شروع کنم

  11. سلام. وقت به خیر. دخترم شش سالشه. علائم بیش فعالی داره. قبلا دکتر ریسپریدون تجویز کرده بود . بعد از ۲۰ روز به دلیل اضافه وزن و خون دماغ شدن دکتر دارو را قطع کرده و آریپرازول ۵ (هر شب نصف) تجویز کرد. ۳ ماهه که داره میخوره. اضافه وزن ، تهوع و دل درد داره. دکتر آزمایش نوشت تعداد گلبولهای سفید ۳۴۰۰ و پلاکت خون ۱۵۰۰۰۰ بود. کم بودن گلبولها ارتباط با مصرف آریپیپرازول داره؟ اگر بخواهیم قطع کنیم با چه روندی قطع کنیم که عوارض نداشته باشه.

    • باید با یک ازمایش که قبل لز شروع داروها گرفته باشید مقایسه کنید ببینید ایا این داروها باعث کاهش سلولهای خونی شده یا اینکه نه از قبل بوده…شاید علت دیگه ای داشته باشه…دکتر خون شناس هماتولوژیست بهتر میتونه تشخیص بده

  12. سلام وقت شما بخیر دخترم ۸ ساله هستش و شب ها توی خواب گریه می کنه و داد میزنه دمتر بهش ابیلیزول ۵ داده اما هنوز گاهی گریه هاش رو داره لطفا نظرتون رو در این‌مورد بفرمایید آیا تجویز این دارو درست بوده ؟ قبلا ریسپریدون مصرف می کرد و کاملا مشکلش حل شده بود اما دکتر بخاطر اضافه وزن دارو رو عوض کردم ، سپاسگزارم

  13. سلام خسته نباشید سوالی داشتم ازخدمتتون من سالهاست دچارتوهمم ودارم مداوا میشم گاهی خیلی خوبم گاهی خیلی بد الان دارم روزی ۲۰ میلی گرم آریپیپرازول وتگروتول وآسنترامصرف میکنم اما همچنان حس میکنم دچارخیالبافی وتوهمم قبلا خوب بودم چندهفته اس اینجوری شدم پزشکم میگه کسی که دچارتوهمه خودش نمی فهمه ولی من میفهمم ممکنه ادم متوهم خودش متوجه باشه؟واینکه دوزداروها روببرم بالا چیکارکنم هرکاری میکنم خوب نمیشم پزشکم میگه خوبی ولی من خیالبافی میکنم لطفا راهنماییم کنید ممنونم

Comments are closed.