دلوکستین (سیمبالتا) مهار افسردگی

– دلوکستین (سیمبالتا)چیست: 

-داروی دلوکستین(Duloxetin)  یا سیمبالتا (Cymbalta)  که از طریق  افزایش “سروتونین” و “نور اپی نفرین” در  مغز اثر می کند ،داروی نسبتا جدیدی است که بخاطر این تاثیر ِ دوگانه (سروتونین + نور اپی نفرین) سودمندی بالاتر و عوارض کمتری نسبت به داروهای قدیمی تر ِ ضد افسردگی دارد .این دارو میتواند با افسردگی های مزمن و  قوی که به سایر داروها مقاوم و سرکش بوده اند جدال کند و شادی و نشاط را برای فرد مبتلا به همراه آورد.علاوه بر این خاصیت نشاط آوری،یک تاثیر ِ ویژه ی این دارو از  بین بردن دردهای عصبی مزمن در آرتروزها ،دردهای عصبی،کمردردها و دردهای بیماران دیابتی می باشد.cymbalta-box

– موارد مصرف دلوکستین (سیمبالتا): 
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد:

۱- اختلال افسردگی ماژور (major depressive disorder)

۲- اختلال اضطراب منتشر (generalized anxiety disirder)

۳- اختلالات سیستم اعصاب حسی در بیماران دیابتی (diabetic peripheral neuropathy)

۴- فیبرومیالژیا (fibromyalgia)

۵- استئو آرتریت (osteoarthritis)IMG_20160813_151434

۶- کمردرد

۷- دردهای مزمن (choronic pain disorder)

۸- در خانمهایی که در کنترل ادرار خود مشکل دارند ( stress urinary incontinence)این دارو از طریق تقویت اسفنکتر ادرار  این اختلال را درمان می کند.که برای این اختلال این دارو دارویی با اسم (Yentreve)در بعضی کشورها موجود است.

– منع مصرف دلوکستین (سیمبالتا):

۱- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت دچار احساس کاذب “خود پزشک پنداری” نشوید و شروع به خوردن این دارو نکنید همچنین سرخود دارویی که برای خودتان موثر بوده  است را به دیگران توصیه نکنید.این کار عواقب خطرناک و غیر قابل پیش بینی دارد.

۲- وجود بیماری گلوکوم (فشار بالای داخل چشم= آب سیاه)

۳-مصرف همزمان با داروهای ضدافسردگی مهار کننده ی مونوآمین اکسیداز(MAOi) مانند فنلزین-ترانیل سیپرومین -سلژیلین -ایزوکربوکسازید

۴-مصرف همزمان با تیوریدازین

۵- فشارخون بالا

۶- فاز سرخوشی (مانیا) در بیماران دو قطبی

۷- سه ماه اول حاملگی

۸- شیردهی

۹- نارسایی کبدی

۱۰- نارسایی کلیوی

۱۱- بیماری صرع

۱۲- اختلالات انعقادی

۱۳- در کسانیکه مستعد سو مصرف مواد هستند

۱۴-توجه : گاهی در بیماران زیر  بیست و چهار سال در دوهفته ی اول مصرف این دارو افکار ناگهانی خودکشی گزارش شده است.پس اطرافیان باید این نشانه ها را تحت نظر بگیرند و به پزشک خود گزارش بدهند:تغییر و نوسان خلق -تحریک پذیری-عصبانی شدن- دیر به خواب رفتن -اضطراب و سرآسیمگی -خصومت بی دلیل -پرفعالیتی.

۱۵- آلرژی

۱۶-مصرف همزمان با الکل(بالا رفتن احتمال صدمه به کبد)

۱۷-مصرف همزمان دلوکستین با مسکن ها(آسپیرین -بروفن -سلکسیب -دیکلوفناک -ناپروکسن و غیره)ممکن است منجر به کبودی زیر پوست بعلت اختلال در انعقاد خون گردد.

– اسامی تجاری:

نام ژنریک:

Duloxetin

_اسم تجاری  

Cymbalta

-irenka

IMG_20160813_151757
– دوزاژ و نحوه ی مصرف دلوکستین (سیمبالتا):

۱-این قرص در دوزهای  ۲۰ ، ۳۰و ۶۰ میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد.

۲-حداکثر دوز درمانی آن  ۶۰ میلی گرم است  که بهتر است جهت کاهش عوارضی مانند تهوع در دو دوز  ۳۰ میلی گرمی(یکی صبح-یکی عصر) مصرف گردد.

۳-دوز شروع بهتر است بیش از  ۲۰میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع شدید می گردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبرابر کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸- دوز بالای ۶۰ میلی گرمی در روز یعنی تا ۱۲۰ میلی گرم هم میتوان مصرف کرد ولی بعید است سودمندی و تاثیر بیشتری داشته باشد.

۹- این دارو بصورت کپسولهایی تهیه شده است که محتویات خود را بصورت آهسته آهسته(DELAYED RELEASE) آزاد میکند تا بدینوسیله از ایجاد حس تهوع جلوگیری شود.

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض ترک ناگهانی خواهید شد که علایمش اینهاست:اضطراب – تهوع- بیخوابی – تحریک پذیری.

۱۱-این قرص  فشار خون سیستولیک شما را از۱۲۰ به ۱۲۲  و فشار خون دیاستولیک شما را از   ۸۰ به ۸۰/۵  افزایش می دهد. پس  به پزشک داخلی  ِ خود این مطلب را یادآوری کنید.همچنین این دارو قند خون را هم اندکی بالا می برد.

– نکات مهم در مصرف دلوکستین (سیمبالتا): 

۱-اگر دچار آلرژی شُدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌تواند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.

۲-موقع نشست و برخاست از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده،یکدفعه از جای خود برنخیزید چون ممکن است بعلت افت فشار خون لحظه ای،دچار سقوط و شکستگی اندامها یا سر بشوید.

۳- نیمه عمر این دارو ۱۲  ساعت است و بهتر است در دو نوبت مصرف شود تا عوارض کمتر شوند.خالی بودن شکم باعث افزایش جذب این دارو میگردد.

۴- این قرص ممکن است ۴ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش را نشان بدهد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.قطع ناگهانی خودش ایجاد کننده ی حالات ناخوشایندی مانند   اضطراب – تهوع-بیخوابی و تحریک پذیری  خواهد شد.

۵- از انجام رانندگی یا کارهای ریزی که مستلزم دقت می باشد،در روزهای اولِ مصرف دارو اجتناب کنید.

عوارض دلوکستین (سیمبالتا): 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند.بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

-یبوست یا اسهال – تهوع -گیجی -خشکی دهان  -خواب آلودگی -مشکل در بخواب رفتن-خستگی – کاهش اشتها -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).

-بیشترین عارضه ی  دلوکستین تهوع است که در خیلی از موارد موجب قطع دارو توسط مصرف کننده می شود.بنابراین بهتر است پزشک معالج ِ شما جهت پیشگیری،از همان ابتدا داروی ضد تهوع نیز تجویز نماید.

۲- عوارض جدی:

احتمال بروز این عوارض کم است فقط باید نسبت به بُروز آنها هوشیار باشید و سریعا به بیمارستان مراجعه نمایید:
-مشکلات کبدی:که با علایم خارش -خستگی مفرط-فقدان اشتها -ادرار تیره -زردی -درد بالای معده – تهوع،خود را نشان می دهد.

-واکنش در سیستم عصبی مرکزی که با علایم:سفتی عضلات – تعریق – گیجی -ضربان تند یا نامنظم قلب -لرزش و تب بالا خود را نشان می دهد.

-علایم ازدیاد بیش از حد سروتونین در بدن  بصورتِ :تب – توهم – سرآسیمگی -افزایش رفلکسهای بدن -استفراغ -اسهال – فقدان هماهنگی عضلات – از هوش رفتن،نمایان می شود.

-توجه:در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.

رهنمودهای کلی در مصرف داروهای اعصاب:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.draliverdi.com 

-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم) 

-پی نوشت: کپی برداری و حذف نام نویسنده عملی غیر اخلاقی بوده و درشان یک انسان فرهیخته نیست.

29 Comments

  1. آقای دکتر ارجمند، من دانشجوی دکتری دانشگاه تهران هستم، رشته م رو دوست ندارم، اما باید رساله دکتریم رو بنویسم، با وجود این همه دارو که مصرف می کنم اگرچه حال روحی و رفتارهام کاملا خوب و طبیعی و نرماله و بین اطرافیان به عنوان یه انسان مثبت و مهربان و رازدار و محل مشورت شناخته میشم، اما تمام کارهای درسی مربوط به رشته م رو به تعویق میندازم، امکان داره ساعت ها زبان بخونم، ساز بزنم، شعر بخونم و فیلم ببینم,چون علاقه دارم، اما تا میام روی مقاله ها و رساله م کار کنم غم عجیبی منو فرا می گیره و شروع نمی کنم، چه کنم که اراده م تقویت بشه که کارهای ناخوشایند رو هم انجام بدم و روحیه چالش پذیری داشته باشم، گویا این کار از دست داروها خارجه😢 ممنون از محبت شما

  2. سلام آقای دکتر عزیز
    من داروهای دلوکسیتین ۲۰ روزی ۲ بار، اس سیتالوپرام ۲۰ روزی ۲ بار، بوسیپرون ۵ روزی ۲ بار، ترازودون ۵۰ شبی یک عدد قبل از خواب و کوئتیاپین ۲۵ روزی ۲ بار مصرف می کنم، می خواستم بدونم که مصرف این همه داروی ضدافسردگی با هم مشکلی نداره؟ از نظر جسمی هیچ مشکلی احساس نمی کنم، بجز تعریق زیاد و میل به خواب، البته کماکان مشکل به تعویق انداختن کارها رو دارم که خیلی واسه م به عنوان یه دانشجو مشکل پیش آورده، سرترالین هم در من اثری نداشت، البته با این داروها خیلی خیلی بهترم

  3. با سلام اقای دکتر من روزی یک عدد قرص سرترالین ۵۰ میخورم به مدت یک هفته یه سری عوارضی دارم که بعد یک هفته از بین نرفته و آزار دهنده هست مثل منقبض شدن ماهیچه ی فک که یدفعه متوجه میشم که دارم فکم رو بهم فشار میدم احساس گر گرفتکی و بیقراری دارم و بعد از یک هفته کم نشده آیا باید مصرف این دارو رو ادامه بدم یا به دکترم بگم دارو رو تغییر بدن؟

  4. باسلام اقای دکتربی زحمت فقط همین سوالمو پاسخ بدید من وسواس شدید دارم یک سال میشه از ولبان وفلوکسامین مصرف میکنم ولی تا حالا خوب نشده ام دکترم داروی دلوکستین ۲۰ رو به داروهام اضافه نمود ولی تواینترنت سرچ کردم نوشته بود فلوکسامین بادلوکستین تداخل داره شرمندتم دکتر جان ایا باهم تداخل دارند دستتون درد نکنه

    • همه داروها با هم یجورایی تداخل دارن
      منتهی تداخل هم خوب داریم.تداخل بد هم داریم.از ضعیف تا شدید
      هرکی تحویز میکنه لابد بهش فکر کرده

  5. با سلام .از بین دو داروی سیتالوپرام و دولوکستین کدوم برای وسواس فکری و افسردگی قویتر هست و اثرات سداتیو کدوم بیشتر است ؟ممنون

  6. سلام آقای دکتر من شبا وقتی میخوام بخوابم از شدت پا درد نمیتونم بخوابم پاهام خیلی بی قرار رفتم پیش دکتر غدد گفت دلوکسین یک ماه مصرف کن ولی من با مصرف این قرص وقتی نصف شب پا میشم احساس میکنم دارم خفه میشم زیر گلوم خیلی درد میکنه طوری که آب دهنم نمیتونم قورت بدم یعنی مشکل از قرص؟

  7. سلام آقای دکتر
    من دکترم برام دلوکستین ۲۰ و میرتازاپین ۷٫۵ تجویز کرده چون خودم گفته بودم که نمیخوام میل جنسیم کاهش پیدا کنه. حالا آیا این دو دارو واقعا روی میل جنسی تاثیر دارن یا نه؟

    • بطور تئوریک ممکنه عارضه ای نداشته باشند در این جهت .ولی تاثیر عملی و واقعیشو باید خودتون مصرف کنید تا متوجه بشید.هر کس یکجور گزارش میده

  8. سلام خدمت آقای دکتر ایشالا همیشه تندرست باشید -من حدود ۳ سال پیش نگهانی دچار یک حالت گیجی و منگی شدم که احساس میکردم مغزم در حالت خواب هست و تمرکزم هم پایین آمد طوری که حرف از پشت تلفن رو درست متوجه نمیشدم به دکتر مراجعه کردم برام دلوکستین تجویز کردن از یکسال پیش استفاده میکنم حالم خوب شد تا اینکه ده روز پیش به علت مصرف مشروب مجدد حالتها به سراغم اومد دکتر گفت به خاطر الکل هست قرصهارو استفاده کن بعد از چند روز درست میشی الان عصر و شب حالم عالی هست ولی صبح تا ظهر یکم گیجم البته قرص رو ظهر استفاده میکنم همچنین موقعی که حالت گیجی و منگی به سراغم میاد یک جوش داخل لاله گوشم میزنه موقعی که حالم خوب میشه جوش هم از بین میره با دکتر سنتی هم صحبت کردم گفت غلظت خون شما بالا هست باید حجامت کنید جوش گوش هم به همین علت هست باید چکار کنم ممنون

    • تغذیه و طبع بدن شما جوریه که مغز شما حالت سداتیو(گیج و منگ) پیدا میکنه.الکل و سیگار و پر خوری و غذای چرب اینا رو بدتر میکنه
      و میوه ها و انتی اکسیدانها و ویتامینها و ورزش و قهوه و کاهش وزن و چابکی خوبش میکنه
      یکسری کامل ازمایشات خون و تیرویید و کبد رو هم انجام بدید
      با تغییر سبک زندگی خودتو برای همیشه درمان کن تا اتفاق بدی نیفتاده🤦‍♂️

  9. آقای دکتر برای کمر درد و پا درد من دلوکسیتین ۳۰ تجویز شده. پس از یک ماه و نیم مصرف، شدت درد از ۱۰۰ به ۶۰ رسیده ولی هنوز درد هست. البته فعالیت و تحرک روزانه بیشتر شده که خیلی امیدوارم کرده که درد کامل از بین برود و خوشحال هستم که این کپسول رو می خورم. آیا این احتمال هست که با یکی دوماه دیگر مصرف کپسول، درد واقعاً کمتر بشود و شدت آن از ۱۰۰ به ۲۰ یا ۱۰ یا حتی صفر برسد؟ با تشکر

  10. سلام جناب دکتر، خدا قوت
    از اریبهشت امسال بعد از عمل جراحی دنده گردنی دکتر بهم دلوکستین ۳۰در ابتدا و ۶۰ تجویز کرد ، در کنارش گاباپنتین و ویتامین ب یک هم میخوردم ، این اواخر یک ماه و نیم خیلی نامنظم میخوردم یا یک هفته ۳۰ یا ۶۰ مصرف میکردم تا اینکه دوهفته ای هست گذاشتمش کنار،درد گردن که از دیسک گردنم بود و بیحسی دست هام برگشت و بیشترین چیزی که خیلی اذیتم میکنه سرگیجه و حالت تهوعی هست که مدام باهامه،امروز خدمت دکتر مغز و اعصاب رفتم برام ام ار ای از مغز و نخاع نوشت و ازمایش،در اخر که خودم اعتراف کردم که لوکستا رو گذاشتم کنار گفت احتمال زیاد پس برای قطع قرص،حتما ادامه بده.شما چه پیشنهادی دارید؟ پیشاپیش از پاسخ شما سپاسگزارم

  11. سلام. وقت بخیر. پزشک بنده یک هفته دولوکستین ۲۰و بعد از اون روزی یک عدد ۶۰تجویز کرده. اولا که بر خلاف کامنتهای دیگران بنده به جای افزایش اشتها به شدت اشتهام کم شده و ثانیا دولوکستین ۲۰رو ظهرها مصرف میکردم ولی از روز مصرف شبها تا دیروقت نمیتونم بخوابم و ظهرها تا ۲ظهر خوابم.حتی وقتی به زور صبح زود بیدار میشم بازهم تا ۳یا ۳/۵ صبح نمیتونم بخوابم. درصورتیکه یکی از دلایل مصرف دارو کنترل استرس و اضطراب شدید قبل از ازمون آیلتسم بوده و با این حالت اصلا نمیتونم درس بخونم. و نگرانم که از فردا که اولین دوز ۶۰ دارو رو مصرف کنم چه اتفاقی برای وضعیت خوابم میفته لطف میکنید راهنمایی بفرمایید. پیشاپیش ممنونم

  12. دکتر عزیز، فرمایش شما کاملاً درست است (و من اخیرا با برادرم دعوای بسیار بدی کردم چون به من توهین لفظی کرد و نتوانستم در لحظه خودکنترلی داشته باشم و ناگهان تمام مغزم از صدمات گذشته ای که برادرم به من زده بود پر شد بخاطر همین حالتی که به آن دچار هستم و مرتب جیغ می زدم و رابطه مان به هم ریخت و بعد از دعوا به خودم صدمه زدم و دستم را محکم به دیوار کوبیدم.) پزشکی که برایم دولوکسیتین تجویز کرده متخصص مغز و اعصاب است و به دلیل درد مزمن گردن این دارو را می خورم. وقتی دارو تجویز شد به دکتر گفتم که pms دارم و مشکل خلقی قبل از پریود، می ترسم حالم بدتر شود و پزشک گفت اتفاقا برای این مشکل تو خیلی هم خوبه چون داروهای ضدافسردگی برای pms تجویز می شه. من باید دولوکسیتین را فعلا بخورم برای درد چون تاحدی بهتر شده ام پس از سالها و اگر این تحریک پذیری به خاطر دو لوکسیتین باشد نمی دانم چطور می شود این تحریک پذیری را کم کرد. چون مجبورم هر روز این کپسول را بخورم و نمی توانم فقط در دوران pms مصرفش کنم. ضمنا ۴۰۰ میلی گرم هم گاباپنتین می خورم باز هم برای درد. آیا تحریک پذیری به خاطر گاباپنتین نیست؟ می ترسم اگر داروی دیگری هم به این مجموعه اضافه شود باز هم اوضاع بدتر شود. ممنون از پاسخ دهی شما پزشک مهربان و دلسوز.

  13. سلام به شما دکتر دلسوز و مهربان که به سوالات ما بیماران جواب می دهید. خانمی هستم مبتلا به PMS و قبل از دوره قاعدگی وضعیت خلقی من کاملا به هم می ریزد به طوری که به شدت پرخاشگر و صدمه زننده به خودم و دیگران می شوم. خصوصا شرایط عجیبی دارم. در حال انجام کاری هستم و در احوال خودم که ناگهان می بینم تصویر یا تصاویر آدمهایی که اذیتم کرده اند در ذهنم روشن می شود و در کسری از ثانیه شروع به دعوا با آنها می کنم. فریاد می کشم و حتی بی حال می شوم از پرخاشگری و مدام آنها را تهدید می کنم که حسابتان را می رسم که به من صدمه زدید. بعد ناگهان به خودم می آیم و متوجه می شوم چه بر من گذشته است. هر سرنخ بازیابی خاطرات در مغزم نسبت به این افراد طوفان به پا می کند. پزشک برای من دولوکسیتین تجویز کرده و از ماه پیش تا به الان، حدود یک ماه مصرف کردم ولی در دوره پریود اخیرم اوضاع خیلی بدتر شده و حالت پرخاشگری من شدت یافته با وجود این‌که دارو مصرف می کنم. آیا این طبیعی است؟ آیا من به داروی دیگری احتیاج دارم؟واقعا رنج می کشم.

    • بله اختلال بسیار خطرناکیه چون رابطه ی شما رو با نزدیکترین عزیزانتون خراب میکنه.بدبینی هم تولید میکنه.بله میتونید داروهای دیگه مصرف کنید.شاید این دارو خودش تحریک بیشتر بده
      همچنین میتونید فقط تو اون ایام دارو بخورید

  14. آقای دکتر مجدداً سلام و ممنون بابت پاسخ‌گویی شما. پس در چه صورت دوزهای بالاتر از ۳۰ جوابگو هستند؟ منظورم این هست که چه معیاری برای رساندن دوز دارو به ۶۰ وجود دارد؟ در بروشور دارو که در این سایت هم ذکر شده، برای دردهای عضلانی- اسکلتی و فیبرومیالژیا نوشته با دوز ۳۰ شروع کنید و یک هفته بعد به صورت افزایشی به ۶۰ برسانید. آیا اشتباه است؟ همان‌طور که نوشتم من تا بحال دارو را به دوز ۶۰ نرسانده‌ام. ممنون می‌شوم راهنمایی کنید.

Comments are closed.