دپاکین فقط داروی ضد تشنج نیست

-متخصصین اعصاب و روان(psychiatrists) ممکن است در نسخه ای که برای مراجع خود می نویسند،داروی دپاکین(DEPAKINE) را هم تجویز کرده باشند و بیمار پس از تهیه آن از داروخانه و خواندن بروشور دارو که در آن  درج شده است که این دارو برای بیماری صرع(=تشنج) مصرف می شود شوکه شوند و به تجویز روانپزشک خود شک کنند و تصور کنند که یا این دارو اشتباهی تجویز شده و یا روانپزشک آنها اساسا در موردشان تشخیص اشتباهی داده است.
-ولی باید توجه داشت که هر دارویی موارد مصرف چندگانه در زیرشاخه های مختلف پزشکی دارد که ممکن است همه ی آنها در بروشور دارو قید نشده باشد و در آنجا صرفا به شایعترین بیماریی که این دارو برای آن به کار می رود اشاره شده باشد .

دپاکین
دپاکین

-بنابرین به تجویز روانپزشک خود اعتماد کنید و در جریان باشید که دپاکین داروی بسیار موثر و کم خطر و امتحان پس داده ای در این موارد است:
۱-خشم انفجاری(Intermittent explosive disorder)

۲- عدم کنترل تکانه(impulse control disorder)
۳-تحریک پذیری – پرخاشگری(aggression)
۴-رفتارها یا تکانه ها ی (=جنسی) غیرقابل کنترل
۵-خلق ادواری( =دوره ای بیش از حد شاد و دوره ای بیش از حد افسرده بودن)
۶- آشفتگی (agitation) و بیقراری های شدید و غیر قابل تحمل
۷-اضطرابهای مزمن  و مقاوم که با داروهای معمول ضد اضطراب کنترل نگردند
۸-اختلال سلوک و رفتار درکودکان(Conduct Disorder)
۹-درمان کمکی در بیش فعالی کودکان(ADHD)
۱۰-درمان کمکی در اختلالات اوتیسم(autistic disorder)
۱۱-درمان کمکی در افسردگی های مزمن یا مقاوم(Treatment-resistant depression )
۱۲- درمان اختلال دو قطبی(BMD)
۱۳-درمان انواع دردهای عصبی(tension headaches)
۱۴- درمان انواع سردردهای میگرنی(migraine headaches)
و موارد بسیار دیگری که ممکن است روانپزشکِ معالج شما  تجویز این دارو را به صلاح شما بداند .

-در صورتی که این داروتوسط متخصص اعصاب و روان(=سایکیاتریست) برای شما تجویز گردیده، اشخاص متفرقه ی پیرامون شما و یا فرد ِ نسخه پیچ داروخانه و حتی متخصصین سایر رشته های پاراکلینیکی  حق اظهار نظر و به شک انداختن شما را ندارند.

دپاکین داروی کنترل رفتار
-ولی اگر شما هرگونه شک و دودلی در مورد این دارو دارید فقط با روانپزشک خود تماس بگیرید تا از علت تجویز این دارو مطلع گردید.خوشبختانه اغلب روانپزشکان در مواقع اورژانس راهی برای تماس با خودشان برای شما در نظر گرفته اند.
-و باز هم خوشبختانه، بر خلاف شایعات و نگرانی های که در مورد این دارو و عوارض آن گفته می شود،در واقعیت این دارو بسیار مفید و کم عارضه بوده و عوارضی مانند ناراحتی کبدی بسیار بسیار نادر بوده اند.البته برای اطمینان بیشتر بهتر است در شش ماه اول مصرف این دارو،آزمایشات کارکرد کبدی(liver function test) بصورت مرتب انجام گیرد و به بیمار در مورد هرگونه آلرژی دارویی – لکه ها و بٍثورات پوستی – زردی(یرقان) و بی اشتهایی و استفراغ ناگهانی – کاهش پلاکت یا گلبولهای سفید خون- پیشاپیش آگاهی داد.هرچند که احتمال این عوارض خیلی کم است و چندان جای نگرانی نیست .
-اما بیشترین عارضه ای که در عمل گریبانگیر مراجعین،مخصوصا خانمهای مصرف کننده ی این دارو بوده است:عارضه ی افزایش وزن و چاقی است که بیش از هر عارضه ی دیگری موجب عدم تمایل آنها به ادامه مصرف دپاکین شده است که برای حل این مشکل هم هر روانپزشکی بنابر تجربه و مهارت بالینی خود تمهیداتی همچون تنظیم دوزاژ دارو-همراهی با داروهای کاهنده ی وزن-توصیه های غذایی و ورزشی را در نظر می گیرد.

– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص  یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آنها و از نحوه ی تعامل نروترانسمیترها و رسپتورها در سلولهای عصبی آگاهی ِ کامل داشته و برآنها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانه ی داروها  آن هم فقط با کسب ِاطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه های ناقص ِ دانشجویی  و یا با الگو گرفتن از  نسخه ی سایر بیماران و تهیه آنها از مراکز غیر مجاز خیابانی،بسیار خطرناک بوده و عواقب آن،غیرقابل پیش بینی است.


-همچنین در جریان باشید که سود و زیان دارو را باید در مقایسه با یکدیگر  بسنجید و به صرف وجود یک عارضه ی کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه،از مصرف دارویی که می تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)

-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم)

 

-وبسایت: www.parvizaliverdi.com

 

30 Comments

  1. سلام من از بی توجهی های پدر و مادرم نارس متولد شدم والدینی بیمار، اغلب درگیر و عصبانی داشتم.
    خانواده پدری و مادری هر دو مملو از مشکلات روانی اعم از اسکیزوفرنی، پانیک، سندرم پای نا آرام، مشخصا مادرم حالات شیدایی و پدرم اُسی‌دی دارن.
    اول دبستان بودم که ۶ماه مکرر دچار حملات شدید پانیک میشدم و کسی پیگیر مشکلاتم نبود، ساعت ها زیر پتو قایم میشدم وحشتی بسیار شدید که قابل وصف نیست.
    همیشه از مشکل توجه و تمرکز و دلشوره و نا امیدی رنج میبردم تا اینکه ۷سال پیش بعلت خودزنی، اقدام به خودکشی، عصبانیت، احساس گناه، عدم ثبات، رفتارهای تکانشی، ناتوانی در تصمیم گیری، افسردگی و شیدایی، از این شاخه به اون شاخه پریدن، به تعویق انداختن کارها…
    رفتم پیش روانپزشک و ایشون اُلانزاپین، دپاکین، سیتالوپرام و یک دوره زولپیدم تجویز کردن من غمگین تر شدم و بعد از ۴ماه به دلیل لرزش سر و دست درمانمو خودسرانه رها کردم، حالا ۳۰ساله هستم و بعداز ۷سال مجددا بخاطر مشکلاتی که در زندگی زناشویی دارم دوباره همون حالات بمن برگشتن اما ایندفه بیشتر اضطراب، دلشوره، منفی بافی، بیقراری و ناتوانی در توجه و تمرکز دارم و ترس از قضاوت شدن، به سرعت عصبانی میشم، خرید میکنم بعد پشیمون میشم، بین دوتا رنگ یا جنس متفاوت نمیتونم یک گزینه رو انتخاب کنم جدا خوب نیستم دکتر جان وسط صحبت دیگران تظاهر به فهم مطالب میکنم درحالی که اصلا ذهنم جای دیگس ، تشخیص شما چیه؟
    نظرات زیاده سایت شلوغه اگر امکانش هست یک ایمیل بدید لطفا چون من اصلا قرار و تمرکز ندارم که بعدا بتونم برگردم و پاسخ شمارو پیدا کنم، ممنون.

    • جای تاسف داره واقعا.خیلی شرایط سختی داشتید.ولی خب ما باید هر کدوممون راه نجات خودمونو پیدا کنیم
      ممکنه شما اختلال بیش فعالی بالغین رو داشته باشی و یکسری داروهایی هم داره که باید توسط پزشک تجویز بشه

  2. باسلام دکتر خسته نباشید اقای دکتر من وسواس دارم داروهای فلوکسامین ودپاکین کوتیاپین مصرف میکنم حال دو هفته ای هستش که دپاکین ۵۰۰ قطع کردم دکتر جان این دوهفته حالت تهوع زیادی دارم همراه با سر درد بخاطر ریزش شذید موهایم وکبدم قطع کردم دپاکین رو نمیدونم چکار کنم شما نظرتون چیه راهنماییم کنی لطف کردی خدا به سلامتیت برکت بده

  3. سلام خدمت آقای دکتر
    من ۴۰ روز پیش گل کشیدم و دچار پانیک و گیجی سر شدم پیش روانپزشک رفتم و یه نصف الانزاپین ۲/۵ و یه نصفه کلونازپام ۱ دادن بهم استرس و ترسم خیلی کم شده ولی وسواس گرفتم همش احساس میکنم خوب نمیشم و نا امیدم همش احساس میکنم اونی که قبلا بودم نیستم یه وقتایی شاید ۱ ساعت در روز احساس میکنم تو این دنیا نیستم بیشتر اوقاتم باورم نمیشه که اینجوری شدم مثل اینکه خابم ولی هر چی زور میزنم بیدار نمیشم ازین خواب بد آقای دکتر ۲۷ سالمه و همه کارامو میتونم خودم انجام بدم همین دیروز ۶ ساعت رانندگی کردم با دوستام کوه میرم و تفریح میکنم ولی مثل قبل لذت نمی‌برم مواقعی که سرگرم میشم و دارم فیلم تماشا میکنم این حالتارو ندارم ولی به محض اینکه تنها میشم میرم تو فکر و هی فکر میکنم خوب نمیشم و این اذیتم میکنه
    آقای دکتر من دقیقا چه مشکلی دارم؟ آیا این داروها کافیه؟ آیا من باید صبر کنم چون می‌کن بعد از نکشیدن گل عوارضش تا ۶۰ روز میمونه البته من ۱ بار فقط کشیدم آیا این درسته؟
    فقط حالم ۱ ساعت بعد از مصرف دارو حالم بهتر میشه ولی صبا با استرس بلند میشم و تا ساعت ۷ که وقت دارومه بهم ریخته ام به نظرتون باید چیکار کنم
    تروخدا جواب بدید

  4. با سلام و خسته نباشید ببخشید آقای دکتر من چند سال ورم معده دارم که بعد از ۶ سال هنوز خوب نشدم دکتر نمونه برداشته عفونت داخل دستگاه گوارشیمه الان دکتره جدیدی رفتم دکتر با قرص های ورم معده قرص دپاکین ۲۰۰ برام نوشته میخواستم بگم این قرص میگن عوارض کبدی جدی داره میخواستم بگم قرصو میتونم مصرف کنم مشکله جدیدی برام ایجاد نمیشه یعنی دکتر تو تجویزش اشتباه نکرده چون من مشکلم ورم معده است نگران این هستم با خوردن این قرص مشکلی جدیدی پیدا کنم لطف میکنید راهنماییم کنین.

  5. سلام اقای دکتر وممنون از پاسخ گویتون ودلسوزیتون بردار من مدت۸ سال پیش در بیمارستان بستری شد وشوک درمانی داشتن بعد زیر نظر دکتر دارو بهشون دادن وبه زندگی طبیعی ومعمولی برگشتن الان حدود ۴ ماه هست داروهایش را سر خود قطع کرده ومیگوید داردی من پاروکستین وگاماپنتین هست ومن وسواس دارم واز خوردن هرگونه داروی دیگر خوداری میکنن در حالی که ما به دکتر مراجعه کردیم بدون حضور ایشون گفتن اختلال دوقطبی دارن وریسپریدون ۴ ودپاکین ۵۰۰ بی پریدن ولیتیوم ولی اقای دکتر با خوردن لیتیوم دچار استفراغ شدید شدن که قطع کردیم میدانیم وسواس دارد ولی مشکل اصلی ایشون این است که هذیان میگوید واول باید ان قطع شود وبیقرار وعصبی هستن وبیماری عود کرده وتحمل هیچ حرفی ندارد الان از شما خواهش میکنم بجای لیتیم چه داروی دیگر بهش بدیم چون خودش اصن نمیخورد وما فقط در غذایش میریزیم در اینترنت سرچ کردم گفته بود انزاپین وکار مازپین لاموتژین میتونه جایگزین باشه کذوم مناسب ترع بعدش چه کارش کنم قرص بخورع باتشکر خدا خیرتون بدع اگه دیگه جواب ندع باید بستریش کنیم اخرین راحل لطفا کمک کنید از هذیان ها کم شده با خوردن دارو وعصبانیت وبیقراری شدید هست

  6. سلام وقت خوش ، چه اطلاعان همه فهم و جالبی ، درود به شما حال من رو که خیلی خوب کردید ، خوشحالم پزشک های متعهدی مثل شما تو این اجتماع هستند واقعا باعث آرامش خاطر می شوید .
    موفق باشید حتما برای معاینه خدمتتون خواهم آمد

  7. سلام آقای دکتر من ۲۰ سالمه استرس طولانی مدت کنکور باعث ایجاد افکار عجیب و غریب تو ذهنم شده که فکر میکنم اضطراب وجودی گرفتم و مدام میگم من کیم و من کجام و حتی از خودم گاهی میترسم و فکرهای شدید باعث میشه یهوویی ترس وجودم و بگیره و انگار تو مغزم جرقه بزنه واقعا اذیت کنندس به روانپزشک مراجعه کردم گفتن به وسواس فکری اجباری(ocd)مبتلام و الان حدودا یه ماهه قرص آسنترا استفاده میکنم و افکارم حالا قابل کنترل تر شده و وقتی اون افکار میان سراغم بهتر میتونم خودمو کنترل کنم ولی کامل خوب نشدم به نظر شما تشخیصocdدرست بوده؟

  8. سلام اقای دکتر
    پسر ۲۰ ساله ای دارم که ۴ سال پیش به تجویز دکتر روانپزشک، با تشخیص هیجانات خلقی ابیلیفای با دوزهای ۵ و ۱۰ و ۱۵ تجویز کردند همراه با بی پریدین که ۳ سال و نیم مصرف کرد . کنترل شده بود ولی بعضی شبها خیلی پر انرژی بود و بعضی شبها هم گریه می کرد. خوابش کم شده بود و کمی هم پرخاشگر.
    دکتر روانپزشک را از ۶ ماه پیش عوض کردیم. به تدریج ابیلیفای را کم کرد و به جای آن دپاکین ۵۰۰ تجویز کرد و کلومیپرامین ۱۰ برای جلوگیری از وسواس فکری و چک کردن درب منزل و تیرودازین ۱۰٫
    ۵ ماهی خوب بود ولی به تدریج با دوستانش زیاد بیرون می رفت و شاد بود تا اینکه پرخاشگری و تحریک پذیری آن بیشتر شد. دکتر علاوه بر قرصهای قبلی ترنکوپین ۲۵ را هم نصف شبها تجویز کرد ولی نهایتاً افاقه نداشت و الان در بیمارستان بستری است.
    تجویز دکتر هیجانات خلقی و قرار گرفتن در فاز مانیاست.
    داروهایی که الان می خوره:
    دپاکین ۵۰۰ روزی ۲ عدد
    کلومیپرامین ۱۰ روزی یک عدد
    تیوریدازین ۱۰ روزی ۱ عدد
    ترنکوپین ۲۵ روزی ۲ عدد
    کلونوزپام شبی ۱ عدد
    الان حالش بهتر شده ولی هنوز ترخیص نشده فقط یک سوال داشتم آیا کلومپرامین که ضد افسردگی است باعث نشده فاز شیدایی را تشدید کنه؟
    نظرتون راجع به قرصهایی که تجویز کردند چیست؟
    ما نمی خواهیم مداخله دارویی داشته باشیم فقط می خواهیم مطمئن شویم قرصها اینطوری نکرده باشند؟
    با تشکر

  9. من ۹ سال پیش به خاطر خیانت همسر اولم دچار افسردگی شدید پوچی پرخاشپر وغیره شدم بعد ۲سال ازدواج مجدد کردم از بد روزگار زن دومم هم همینطئر بود من به مرحله جنون رسیدم دکتر رفتم وبرام لیتیوم روزی ۲عدد نوشت ریسپریدون۳ملیل شب ودپاکین۵۰۰ دوتا شب تجویز کرد مدت ۶سال استفاده کردم ودکتر گفت شما مشکل دارید خانمتون ایرادی نداره تا۲ ماه پیش خانوم دومم دستش رو شد وگرفتار شد موقع رابطه باشخصی من ۱ماهیه دارو رو قطع کردم ایا قطع انی این داروها مشکلی ایجاد می کنه ایا ۶سال دارو رو بی دلیل مصرف کردم وتشخیص اشتباه داده باید جواب گو باشه چون میگفت شما مشکل دارید وبیمارید راهنمایم کنید

    • داروها برای حفظ ارامش و کنترل نفس شما تجویز میشه.نه الزاما برای پاک کردن ذهن شما.گاهی تصور یک‌نفر و مجموعه شواهد و استدلالهای ذهنی او در مورد خیانت همسر،بدبینانه و غیر واقعیه و گاهی هم علیرغم انکار همگان ،بالاخره ماجرای پشت پرده بعد از یکی دوسال آشکار میشه و مشخص میشه بدبینی نبوده.بهرحال در هر دو حالت حفظ ارامش شخص و دست نزدن به رفتاری که منجر به پرخاشکری یا رسوایی بشه ضروریه.اولین قدم هنگام بدبین شدن به همسر،مراجعه به مشاوره روانشناس و در مراخل بعدی مشاوره ی حقوقی.پرخاشگری و اتهام زدن و رسوایی در محل کار و فامیل،کار بیهوده ایه و تف سربالاست.بهرحال منظورم این بود که تجویز پزشکتون بخاطر انکار اصل ماجرا و توهمی فرض کردن شما نیست بلکه خیلی از اوقات صرفا جهت کنترل تکانه های شماست.بهشون اعتماد درمانی داشته باشید و ادامه بدید.
      برای این ایمیل بنده هم لطفا توضیح دوباره نفرستید.در پناه لطف خدا باشید

  10. سلام آقای دکترخسته نباشیدازصبروحوصله شما ممنونم من به خاطرپانیک داروهای دپاکین ۲۰۰ریسپریدون۱ترازودون۵۰بوسپرون۱۰نصف کلونارپام۱مصرف میکردم پس ازیک سال احساس گیجی وسیاهی چشمام به من دست دادبه گفته پزشکم کل داروها روبجزریسپریدون وکلونازپام به تدریج قطع کردم الان بازهم گیجی وخستگی رودارم احساس میکنم فشارم پایینه ولی فشار رومیگیرم نرمال هستش چکاپ کامل هم دادم همه چیزاوکی بودفقط غلظت خونم ۱۷بودبه نظرتون چیکارکنم خواهشا کمک کنید

  11. سلام ممنون ک پاسخ دادین . بنظرتون اگه همون سه هفته ک دکتر گفتن رهاکینو ریسپریدون رو بخورم ببینم چی میشه؟
    بعدش بخوام قطع کنم چجوری قطعش کنم هی کم کم ؟ و سوال دیگه اینکه رهاکین همون دپاکینه؟

  12. سلام من۵ساله پیش یه حمله پانیک شدید گرفتم بعداً افسردگی واضطراب شدید وسواس فکری خیلی زیاد دارم مثلاً توهین به مقدسات خیلی زیاد به مغزم میاد دکتر دارو فلوکسامین۱۰۰رهاکین۵۰۰کلونازپام۱امی تریپیلین۲۵برام تجویز کرده داروی خوبی هستند آیا عوارض دارند

  13. باسلام دکتر جان من وسواس وافسردگی شدید دارم تقریبا ۱۲ ساله مبتلا به وسواس وافسردگی میباشم که داروها رو تا بهبودی نیمه ناتمام مصرف کردم سالهای قبل ولی الان نزدیک به ۱۱ ماه فلووکسامین با دوز ۳۰۰ هر ۸ ساعت کوتیاپین هر ۱۲ ساعت ۲۰۰ میلی گرم جمعا ۴۰۰ میل وولبان یک عدد ۱۵۰ میلی درروز ویک دپاکین ۵۰۰ قبل از خوابم مصرف میکنم تا حدودی خوبم شکر خدا خواستمنظر شمار روبدونم ایا داروها با این دوز خوبن زیاد نیستن وایا ادامه دادن تا یک سال دیگر واجب است بهتر میشم ایا ورزش شنا روی عملکرد مغز تاثیر مثبتی دارم چون میخام به زندگیم برسم چون الان ۳۶ سالمه زن ندارم وبیکار هستم بااعتماد به نفس پایین وخیلی خود کم بینم شرمندتم دکتر جان خواستم درددلی کرده باشم ونظرتونو بدونم وانشالا به امید خدا اویزه گوشم کنم ممنون اگه راهنمایم کنی انشالا خدا به سلامتیت وزندگیت برکت بده ممنونتم

    • بله داروها خیلی خوبن
      بنطر میاد شما از مواردی هستید که دوز پایین به شما جواب نمیده
      این قرصهای شما رو هر کس دیگه ای خورده بود الان کله پا شده بود
      به دکترتون اعتماد کنید .با تجربه ست

Leave a Reply

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد


*