دپاکین فقط داروی ضد تشنج نیست

-متخصصین اعصاب و روان(psychiatrists) ممکن است در نسخه ای که برای مراجع خود می نویسند،داروی دپاکین(DEPAKINE) را هم تجویز کرده باشند و بیمار پس از تهیه آن از داروخانه و خواندن بروشور دارو که در آن  درج شده است که این دارو برای بیماری صرع(=تشنج) مصرف می شود شوکه شوند و به تجویز روانپزشک خود شک کنند و تصور کنند که یا این دارو اشتباهی تجویز شده و یا روانپزشک آنها اساسا در موردشان تشخیص اشتباهی داده است.
-ولی باید توجه داشت که هر دارویی موارد مصرف چندگانه در زیرشاخه های مختلف پزشکی دارد که ممکن است همه ی آنها در بروشور دارو قید نشده باشد و در آنجا صرفا به شایعترین بیماریی که این دارو برای آن به کار می رود اشاره شده باشد .

دپاکین
دپاکین

-بنابرین به تجویز روانپزشک خود اعتماد کنید و در جریان باشید که دپاکین داروی بسیار موثر و کم خطر و امتحان پس داده ای در این موارد است:
۱-خشم انفجاری(Intermittent explosive disorder)

۲- عدم کنترل تکانه(impulse control disorder)
۳-تحریک پذیری – پرخاشگری(aggression)
۴-رفتارها یا تکانه ها ی (=جنسی) غیرقابل کنترل
۵-خلق ادواری( =دوره ای بیش از حد شاد و دوره ای بیش از حد افسرده بودن)
۶- آشفتگی (agitation) و بیقراری های شدید و غیر قابل تحمل
۷-اضطرابهای مزمن  و مقاوم که با داروهای معمول ضد اضطراب کنترل نگردند
۸-اختلال سلوک و رفتار درکودکان(Conduct Disorder)
۹-درمان کمکی در بیش فعالی کودکان(ADHD)
۱۰-درمان کمکی در اختلالات اوتیسم(autistic disorder)
۱۱-درمان کمکی در افسردگی های مزمن یا مقاوم(Treatment-resistant depression )
۱۲- درمان اختلال دو قطبی(BMD)
۱۳-درمان انواع دردهای عصبی(tension headaches)
۱۴- درمان انواع سردردهای میگرنی(migraine headaches)
و موارد بسیار دیگری که ممکن است روانپزشکِ معالج شما  تجویز این دارو را به صلاح شما بداند .

-در صورتی که این داروتوسط متخصص اعصاب و روان(=سایکیاتریست) برای شما تجویز گردیده، اشخاص متفرقه ی پیرامون شما و یا فرد ِ نسخه پیچ داروخانه و حتی متخصصین سایر رشته های پاراکلینیکی  حق اظهار نظر و به شک انداختن شما را ندارند.

دپاکین داروی کنترل رفتار
-ولی اگر شما هرگونه شک و دودلی در مورد این دارو دارید فقط با روانپزشک خود تماس بگیرید تا از علت تجویز این دارو مطلع گردید.خوشبختانه اغلب روانپزشکان در مواقع اورژانس راهی برای تماس با خودشان برای شما در نظر گرفته اند.
-و باز هم خوشبختانه، بر خلاف شایعات و نگرانی های که در مورد این دارو و عوارض آن گفته می شود،در واقعیت این دارو بسیار مفید و کم عارضه بوده و عوارضی مانند ناراحتی کبدی بسیار بسیار نادر بوده اند.البته برای اطمینان بیشتر بهتر است در شش ماه اول مصرف این دارو،آزمایشات کارکرد کبدی(liver function test) بصورت مرتب انجام گیرد و به بیمار در مورد هرگونه آلرژی دارویی – لکه ها و بٍثورات پوستی – زردی(یرقان) و بی اشتهایی و استفراغ ناگهانی – کاهش پلاکت یا گلبولهای سفید خون- پیشاپیش آگاهی داد.هرچند که احتمال این عوارض خیلی کم است و چندان جای نگرانی نیست .
-اما بیشترین عارضه ای که در عمل گریبانگیر مراجعین،مخصوصا خانمهای مصرف کننده ی این دارو بوده است:عارضه ی افزایش وزن و چاقی است که بیش از هر عارضه ی دیگری موجب عدم تمایل آنها به ادامه مصرف دپاکین شده است که برای حل این مشکل هم هر روانپزشکی بنابر تجربه و مهارت بالینی خود تمهیداتی همچون تنظیم دوزاژ دارو-همراهی با داروهای کاهنده ی وزن-توصیه های غذایی و ورزشی را در نظر می گیرد.

– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص  یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آنها و از نحوه ی تعامل نروترانسمیترها و رسپتورها در سلولهای عصبی آگاهی ِ کامل داشته و برآنها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانه ی داروها  آن هم فقط با کسب ِاطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه های ناقص ِ دانشجویی  و یا با الگو گرفتن از  نسخه ی سایر بیماران و تهیه آنها از مراکز غیر مجاز خیابانی،بسیار خطرناک بوده و عواقب آن،غیرقابل پیش بینی است.


-همچنین در جریان باشید که سود و زیان دارو را باید در مقایسه با یکدیگر  بسنجید و به صرف وجود یک عارضه ی کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه،از مصرف دارویی که می تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)

-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم)

 

-وبسایت: www.parvizaliverdi.com

 

29 Comments

  1. سلام وقتتون بخیر .
    خانوادگی میگرن داریم . میگرن من به جز سردرد ( که کمتر هم هست نسبت به بقیه ) روی چشمام اثر میذاره و باعث مگس پران چشم و دیدن جرقه شده ( دو سال پیش هم این اتفاق البته فقط مگس پران داشتم با خوردن سرترالین و وراپامیل خوب شدم ) الان بعد از دو سال دوباره اینجور شدم فقط اینبار علاوه بر مگس پران مشکل دیدن جرقه و سوت کشیدن گوش هم دارم .۸ ماهه دارم داروهای مختلف مصرف میکنم ( البته پیش یک دکتر ) الان دو هفتس که سرترالین روزی ۱ و دپاکین شبی نصف مصرف می کنم باید سبلیوم هم بگیرم که هنوز گیرم نیومده و روزی ۱ مصرفی کنم .
    امروز صبح چشمام باز کردم دچار حالت بسیار عجیبی در بینایی شده بودم که همه چیز درهم و گرد و لوله ای شکل بود ، کنترل اعضای بدنم خیلی دست خودم نبود و یکم که مثلا سرم میچرخوندم خودش به یک سمتی میرفت ، به زور تونستم رو پاهام وایستم و زانوهام سست بود . مردمک چسمم گشاد ( این مشکل مردمکم چشم چندماه پیشم که دپاکین تو داروهام بود داشتم که برطرف شد و یک مرتبه هم بیشتر نبوود ) .
    الان میترسم بخوابم . علائم کرونا هم دارم دیدم دکتری داخل تلوزیون گفت رو مغز و اعصاب هم اثر میذاره کرونا آیا اینا بهم ربط دارند ؟ اون مشکلات که نوشتم عادی هست ؟ کاره خاصی باید انجام بدم ؟

  2. درود بر شما آقای دکتر
    من ۵۲ سال دارم از حدود سال ۱۳۷۰ بطور ناگهانی کف پاهایم شروع کرد به سوزن سوزن شدن ، به دکتر مراجعه کردم برایم استراحت و فیزیوتراپی تجویز کرد ، پس از یک هفته استراحت ، مشکل سوزن سوزن شدن تبدیل شد به درد و کوفتگی (همان ناحیه هر دو پا) foot به مرور زمان کم کم درد و کوفتگی بالاتر آمد و ساق پاها و طی حدود ۱۵ سال تمام بدن را درگیر کرد انواع تخصص ها را مراجعه کردم تا نهایتا گفتند روان تنی است ؛ به روانپزشکان متعددی مراجعه کردم هر کدام یک دارم را تجویز کردند که نتیجه ای نداشت و ناامید شدم و با دردهایم ساختم و هیچ دارویی مصرف نمی کردم ، تا آذر ماه سال ۱۳۹۸ که قرص دپاکین ۲۰۰ ظهر و شب یک عدد برایم تجویز شد ، دو ماه خوردم و خیلی خوب شدم ولی به دلیل چاقی تصمیم گرفتم نخورم ،کم کم قطع کردم اثرات دو ماه مصرف چنان عالی بود که هیچ دردی خوشبختانه نداشتم ، کرونا آمد و مجبور شدم رژیم و تغذیه را اصلاح کنم ولی قطع دارو باعث شد ۵ ماه بعد از قطع مصرف داروها ، دوباره درد ها به سراغم آمدند ، حدود یک ماه قبل به دکترم مراجعه کردم و دپاکین را شروع کردم ولی با اینکه مرتب مصرف می کنم مثل دفعه قبل که سریع و یک ماهه اثر کرد هنوز اثر نکرده و دردهایم همچنان هست دکترم می فرماید نوسان خلقی دارم ، همیشه بدنم درد می کند و خستگی شدید دارم انرژی ندارم و زود خسته می شوم لطفا راهنمایی بفرمائید.

    • بله مشکل شما somatization هست .داروهای زیادی میتونه روشون اثر کنه…مثل گاباپنتین..دلوکستین…فلوکستین….ونلافاکسین ولی هر کدوم ممکنه عوارض خاص خودش رو داشته باشه و بدون نظارت پزشک مصرف نکنید

  3. با سلام
    اقای دکتر خسته نباشید
    دوسه ماهی هست که متوجه میشم مادرم دچار لرزش ناگهانی فک و صورت و دست ها میشه ولی اصلن به روی خودش نمیاره و این اتفاق ناگهانی در صبح ها بیشتر اتفاق می افتد در اون لحظه نه باکسی حرف میزنه و نه در موردش حرف میزنه به دکتر مغزو اعصاب رفتیم بهش قرص دپاکین دادن هر شب نصفشو بخورن . اقای دکتر ایا با خوردن این قرصها دچار افسردگی نشن یا عوارض دیگری؟

  4. سلام وقتتون بخیر
    آقای دکتر من مشکل پرش شکم همانند تیک دارم مدت ۴ سال است که از همان ابتدا با گرفتن نوار مغز و …. مشخص شد مشکل عصبی است و بیماری من روان تنی ست. ۴ سال قبل پزشکی به من فلووکسامین و بوسپیرون دادند که جواب نگرفتم اما بعد دپاکین اضافه کردند و خیلی بهتر شد حالات پرشیم ولی به دلیل چاق شدنم دارو رو قطع کردن و کلونازپام دادند که هیچ وقت خوب نشدم و ۲ سال است علایمم عود کرده . میخواستم از جنابعالی سوال کنم چه دارویی از نظر عملکرد مشابه دپاکین است؟ و برای من ممکنه مناسب باشد.

  5. سلام
    جناب دکتر
    من دچار تشنج در خواب بودم ۷ سال پیش که دکتر دپاکین ۲۰۰ برام تجویز کرد، اما دیگه گیرم نمیاد، می تونم به جاش از اورلپت ۲۰۰ استفاده کنم؟

  6. سلام..ایا دپاکین و رهاکین باعث افزایش تستسترون و افزایش میل جنسی میشه…و به جای اون لیتیم استفاده بشه بهتره من دخترم میلش خیلی بالاست…میگن به خاطر دپاکینه و به جای ان لیتیوم بدین نظر سما چیست

  7. سلام جناب دکتر خدا قوت
    بنده در بهمن ماه بعد از سفر بعلت یه آنفولانزای ساده دچار مننژیت شدم و ده روز بستری و ال پی شدم و بعد از ال پی دوبار تشنج با تب بالا کردم دکترم دپاکین ۵۰۰ روزی دوبار برام تجویز کرده ولی متاسفانه الان مشکوک به کرونا هستم و قرنطینه میخاستم بدونم آیا دپاکین باعث سرکوب ایمنی بدن میشه و دارو رو کم کنم یا خیر ؟

    • خطر تشنج خیلی خیلی مهمتر از چیزای دیگه ست.ایمنی رو میتونید با مکملهای خاصی تقویت کنید
      البته من نشنیدم که دپاکین ایمنی رو ضعیف کنه

  8. با سلام خدمت شما دکتر عزیز و مهربان
    بنده مدت دوسال هست که در خواب دچار انقباض فک هستم.اغلب صبحها با درد در ناحیه آرواره بیدار میشم.در طول روز و اوقات بیداری مشکلی ندارم.
    سابقه اضطراب هم دارم اما نه خیلی شدید.
    دکتر برای من دپاکین تجویز کردن و گفتن حداقل ۶ماه شبی یک عدد مصرف کنم.
    میخواستم نظر شما رو در این رابطه بدونم و قبلا از پاسخگویی تان سپاسگزارم.پیروز و مانا باشید

  9. سلام شبی دو عدد رهاکین ۲۰۰مصرف میکنم برای سردرد ولی ب شدت خواب الودم میکرد دکترم یکی از رهاکین ها رو کم کرد و توپیرامات ۲۵داد سه تا سوال داشتم ۱این دوتا با هم تداخل دارند یا خیر۲امشب ک قطع کردم از فردا صبح سردردم شروع شد ب خاطر قطع مصرف یک عدد از رهاکین ها می‌تونه باشه یا شروع یک عدد توپیرامات ممنون ۳برای خواب آلودگی بیش از حد مصرف رهاکین چه پیشنهادی دارید با تشکر

  10. سلام آقای دکتر بسیار ممنون از پاسخ هاتون
    من مجرد هستم و در سن باروری هستم، در صورت قطع این دارو چه مقدار زمان نیاز است تا عوارض آن کاملا از بین برود و مشکلی پیش نیاورد؟ چون نگران هستم و این مسئله فکر من را مشغول کرده است

    • جدیدا توصیه شده هیچ خانمی در سن باروری دیگه این قرص رو مصرف نکنه
      مگر اینکه پزشک مغز و اعصاب بخاطر اختلال صرع ،ادامه ی اونو صد در صد لازم بدونه
      برای اطمینان خاطر بعد از قطع تدریجی دارو(به صلاحدید دکتر ِخودتون.و نه سر خود) مصرف اسید فولیک جلوی عوارض روی جنین رو میگیره

  11. سلام آقای دکتر
    آیا بعد از قطع دپاکین وزن به مقدار قبل باز میگردد؟
    همچنین آیا بعد از قطع این دارو و بارداری پس از آن، باید نگران مشکل جسمانی و IQ در نوزاد بود؟

  12. خداوند یکتا شما را آقای دکتر همیشه سلامت وشاد کند که جواب سوالات همه مردم را میدهید. من تک به تک تمام کامنت های شما را خوانده ام.باز هم از شما سپاس گذاری ویژه میکنم

  13. سلام آقای دکتر ارجمند. من در تبریز به روانپزشک ها هی رفته ام.وتمام داروهای سرتوعینی به من نوشته شده که تاثیری نداشت. حتی والپروات سدیم هم به من تاثیر نداشت.تا اینکه آخرین روانپزشکم برام آمیتریپتیلین ۲۵ نوشت شبها یک عدد وکلونازپام یک میلی یک عدد.و آرپر زوال ۵ هر شب یک عدد. وتازگیها هم بی پریدین ۲میلی گرم ولبان ۷۵ هر روز یک عدد به داروهای قبلی اضافه شده است . که شکر خدا پنجاه درصد خوب شدم.من درعمرم تشنج نکرده‌ام. سوال من از شما جناب دکتر این است که مصرف هر روز و همزمان این داروها باعث تشنج نمیشود؟؟؟ خدا بزرگوار خیرتان بده لطفا جواب کامل بدهید. بسیار سپاسگزارم.

  14. سلام وخسته نباشید
    یه بار در سن ۳۰ سالگی در استخر از حال رفتم دکتر رفتم گفتند تشنج کردی ام آر آی گرفتم گفتند که کاروس آنژوما یا همان ضایعه عروقی هستش دکتر دپاکین ۵۰۰ داد بعد یکسال دوباره حالم خراب شد الان چکار کنم چه قرصی بخورم که دیگه تشنج نکنم یا باید جراحی کنم؟؟

  15. با سلام تشکر خدمت شما از پاسخ دادن دپاکین را دکتر متخصص مغز عصاب برای من تجویز کرده که چند روز اول خوب بودم بعد خواب شب کم شد آیا به نظر شما قرص را صبح بخورم چون دکتر شب تجویز کرده بود بهتر نیست یا اینکه استفاده نکنم

Leave a Reply

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد


*