-امروزه در بین همه ی داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب، قرص “سرترالین” که به “آسنترا” و “زولوفت” نیز مشهور است بیش از هر داروی دیگری شهرت پیدا کرده است.تاثیر ِ عالی و کم بودن عوارض این قرص باعث استقبال زیاد مردم از آن شده است.
-تا ده پانزده سال قبل روانپزشکان مجبور به تجویز داروهای سه حلقه ای و چهار حلقه ای(مانند ایمی پرامین،آمی تریپتیلین،نورتریپتیلین،ماپروتیلین) بودند.داروهایی که بعلت خشکی دهان،خواب الودگی،تاری دید،چاقی،سرگیجه و اُفت فشار خون (هنگام بلند شدن از زمین)،عوارض سنگینی را به بیمار تحمیل می کردند و بیماران از خوردن این داروها اکراه داشتند.به همین خاطر بود که در آنزمان بعضی از مردم می گفتند ما با مصرف داروی اعصاب حالمان بدتر از قبل شده است!
– خوشبختانه از حدود دو دهه ی قبل داروهایی سروتونینی(سروتونرژیک) وارد کشور ما شدند.سروتونین ماده ای است که در سلول های عصبی در مغز همه ی ما انسانها وجود دارد و موجب داشتن آرامش و خلق و خوی شاد می گردد(در علم پزشکی به این گونه مواد،ناقل عصبی یا نروترانسمیتر می گویند)
-از بین این داروها اولین دارویی که بسیار معروف گردید و به سرعت در سبدهای دارویی ِ یخچال ِ خانه ها برای خود جا باز کرد کپسول فلوکستین (یا پروزاک) بود.در جامعه اینگونه شایع شده بود که این دارو هم انسان را شاد و هم “لاغر ” میکند.برای همین بود که مصرف آن به سرعت در بین خانمها مخصوصا خانمهای خانه دار رواج پیدا کرد.استقبال از این کپسول به گونه ای بود که حتی عده ای به شوخی می گفتند که باید اسانس این دارو را در مقادیر بزرگ تهیه کرد و در سد کرج ریخت تا از طریق لوله های آب آشامیدنی به همه ی مردم تهران برسد تا شادمانی عمومی ایجاد گردد.بعضی شرکتهای دارویی هم بجای جمله ی معروف “هر صبح یک سیب” شعار ِ هر “صبح یک کپسول فلوکستین ” را انتخاب کرده بودند.اگرچه در عمل تاثیر شادی بخشی و استرس زُدایی دارو،واضح و قابل اثبات بود ولی تاثیر لاغرکنندگی این دارو برای همه مشهود نبود و حتی در بعضی موارد اثر معکوس هم داشت.
-هنوز که هنوز است مردم این دارو را حتی بدون مراجعه به پزشک به یکدیگر توصیه می کنند و از مصرف آن بیم ندارند.در بین اشخاصی هم که به مطب های ما روانپزشکان مراجعه میکنند خیلی ها درخواست میکنند که ما فقط همین دارو را برایشان نسخه کنیم چون در پس زمینه ی ذهن خود حس خوبی به این دارو دارند.
اما در طی چند سال گذشته داروهای سروتونینی جدیدتری هم وارد داروخانه ها شدند که قرص فلووکسامین ،سیتالوپرام ،پاروکستین ،اس سیتالوپرام و سرترالین معروفترین ِ آنها بودند.هر چند همه ی این داروها خوب و مثبت و تاثیرگزار بودند ولی در عمل و بطور معناداری قرص سرترالین توانمندیهای بیشتری برای جلب نظر مصرف کنندگان از خود نشان داد.بنده به کرات مشاهده کرده ام که با یکبار تجویز این دارو فرد مصرف کننده بدون مراجعه ی مجدد تا مدتهای طولانی این دارو را مصرف می کند و وقتی بعد از مدتها دوباره حضور پیدا میکند اِظهار می دارد که با این دارو کیفیت زندگیش بالاتر رفته و بر بسیاری از مشکلاتِ خود فائق آمده است.
جالب است که خیلی از آنها علیرغم خواست ما برای قطع دارو و اتمام دوره ی درمان ،به تداوم مصرف سرترالین اصرار دارند و می گویند که الان زندگی برایشان شیرین تر و خوشایند تر از قبل شده است و می گویند چرا باید این دارو را قطع کنیم وقتی اینهمه تاثیرات مثبت در زندگی خود می بیننم؟!!!…
-توجه داشته باشید که این نظر و خواسته ی آنها به معنای وابسته یا معتاد شدن آنها نیست بلکه آنها ادامه ی مصرف دارو را برای کارآمد تر شدن خود مفید می دانند نه اینکه بدون مصرف این دارو دچار علایم معکوس و ترک اعتیاد شده باشند .
_البته توصیه اکید ما این است که شروع -تداوم و -اتمام دارو همه و همه باید زیر نظر پزشک باشد تا هیچگونه مشکلی پیش نیاید.
_شاید در بروشورهای دارویی یا در صفحات اینترنتی لیست بالا بلندی از عوارض برای این دارو ذکر شده باشد ولی آنچه بنده در طول این سالها مشاهده کرده ام چیزی فراتر از این موارد نبوده است:
۱-حس گذرای تهوع که در دوهفته ی اول مصرف دارو بیشتر است.پزشک شما برای رفع این معضل در صورت صلاحدید، میتواند برای شما قرص متوکلوپرامید یا اوندانسترون(دمترون) تجویز کند.
۲-بیدار شدن در نیمه های شب بدون نیاز به خواب مجدد که نشان میدهد این دارو سیکل طبیعی خواب را بهم میزند.پزشک شما برای حل این مشکل می تواند یکی از داروهایی که عمق خواب(مرحله سه و چهار خواب)را زیاد می کند بطور کمکی برای شما تجویز نماید.
۳-طپش قلب که باز هم به توسط دارویی مانند پرانول قابل حل است.
۴-کاهش میل جنسی و تاخیر در ارگاسم در مرد و زن که توسط داروهای مکمل ،توسط پزشکتان قابل حل است.
۵-در مصرف بالای سه ماه،درجاتی از افزایش وزن ممکن است رخ دهد که برای آن نیز راهکارهایی وجود دارد که پزشکتان در صورت صلاحدید آنها را به شما معرفی خواهد کرد.
تشخیص افسردگی:
-برای گرفتن داروی مناسب شما ابتدا باید به یک روانپزشک مراجعه نمایید و مورد مصاحبه و ارزیابی بالینی قرار بگیرید.در کنار مصاحبه ،تستهایی برای رسیدن به تشخیص دقیق از شما اخذ خواهد شد که مهمترین آنها تست شخصیت شناسی بالینی مینه سوتا (MMPI) است که با پاسخدهی بله یا خیر به سوالات انجام میگیرد. در تصویر زیر یک نمونه از این تست که متعلق به آقایی ۴۶ ساله که دچار افسردگی و اضطراب توامان همراه با ترسهای غیرواقعی می باشد را رویت می فرمایید

یک آزمایش مهم دیگر تست نقشه ی مغزی (BRAIN MAP) یا همان (QEEG) می باشد که در واقع ثبت و تحلیل کامپیوتری امواج پنجگانه ی مغزی (آلفا-بتا- تتا- دلتا-های بتا)می باشد
نمونه هایی از نقشه مغزی را که از همان بیمار فوق بعمل امده است را در زیر می بینید
-امواج بتا(beta)و های بتا(high beta) در ایشان دچار کاهش شده اند (رنگ آبی نشانه ی کمکاری امواج مغزیست)که دلالت بر خلق پایین و افسرده ی ایشان دارد
-همچنین امواج ویژه ی تمرکز که به SMR معروفند نیز در ایشان بعلت افسردگی کاهش پیدا کرده اند
-پس از انجام آزمایشات فوق مناسبترین دارو بر اساس تشخیص بالینی پزشک و با دقت بر سوابق ،سن و جنس بیمار تجویز خواهد شد.
– موارد مصرف سرترالین:
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف میباشد:
۱- اختلال افسردگی ماژور (major depressive disorder).
۲- افسردگی در زنان باردار.
۳-وسواس.
۴- درمان افسردگی در بیماران دو قطبی.
۵- درمان اضطرابهای اجتماعی.
۶_اختلال بیش فعالی(ADHD).
۷- انواع فوبی ( ترسهای بیمارگونه).
۸-اختلال استرس پس از سانحه.
۹- بی اشتهایی عصبی و پرخوری عصبی.
۱۰-انزال زودرس.
۱۱-افسردگی پیش از قاعدگی.
۱۲- انحرافات جنسی(پارافیلیا):این دارو باعث کاهش تمایلات انحرافی و تکانه های جنسی می گردد.
۱۳-اوتیسم.
– منع مصرف سرترالین:
۱-صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای دیگران موثر بوده است را مصرف نکنید.شما به همه ی ریزه کاریهای تاثیر این دارو و تداخلات آن با مواد درون بدن یا داروهای دیگر واقف نیستید.درست است که ما در دنیای اطلاعات اینترنتی زندگی می کنیم اما در رشته ی پزشکی تجربه مهمتر از دانش نوشتاری و کتابی است .شما تجربه ی کافی برای تجویز سر خود این دارو را ندارید.خواهش میکنم با سلامتی و جان خود بازی نکنید.
۲-مصرف همزمان با داروهای مهار کننده ی مونوآمین اکسیداز(MAOi) در عرض ۱۴ روز گذشته ممنوع است ( چون امکان تداخلهای خطرناک دارویی وجود دارد!!!!)مانند فنلزین-ترانیل سیپرومین -سلژیلین -ایزوکربوکسازید.
۳-مصرف همزمان با کلوزاپین(بالا رفتن ریسک تشنج ناشی از کلوزاپین)
۴- فاز سرخوشی (مانیا) در بیماران دو قطبی
۵- سه ماه اول حاملگی
۶- شیردهی
۷- نارسایی کبدی
۸- نارسایی کلیوی
۹-توجه : گاهی در بیماران زیر بیست و چهار سال در دوهفته ی اول مصرف این دارو افکار ناگهانی خودکشی گزارش شده است.پس اطرافیان باید این نشانه ها را تحت نظر بگیرند و به پزشک خود گزارش بدهند:تغییر و نوسان خلق -تحریک پذیری-عصبانی شدن- دیر به خواب رفتن -اضطراب و سرآسیمگی -خصومت بی دلیل -پرفعالیتی- حملات پانیک-
– اسامی دارو:
نام ژنریک:
serteraline
نام تجاری:
asentra
zoloft
lustral

– دوزاژ و نحوه ی مصرف سرترالین:
۱-سرترالین بهتر است با غذا (نهار)مصرف شود تا جلوی تهوع گرفته شود.همه ی داروهای سروتونینی(SSRI) در کبد متابولیزه شده و از بدن خارج می گردند.
۲- مصرف سرترالین همراه با غذا اندکی موجب افزایش جذب آن می شود.
۳-اوج تاثیر داروهای سروتونینی ۳ تا ۸ ساعت پس از خوردن دارو دیده می شود.
۴- سرترالینبهتر است صبح ها یا ظهرها مصرف شود تا خواب شب را مختل نکند.
۵-همیشه از یک مدل و یک کارخانه،داروی خود را تهیه کنید.
۶-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید میتوانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبرابر کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.
۷-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.
۸-خیلی خیلی مراقب باشید که بچههای کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.
۹-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.
۱۰-توجه داشته باشید که همیشه زیاد کردن دوز دارو مساوی با زیادتر شدن تاثیر دارو نیست و فقط ممکن است به زیاد تر شدن عوارض دارو منجر شود.
۱۱-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض ترک ناگهانی خواهید شد.
۱۲-توجه داشته باشید که ممکن است این دارو بطور برعکس در ابتدای درمان منجر به تیرگی شعور و کاهش هوشیاری و اختلال تفکر در شما گردد.
۱۳_ نیمه عمر داروهای سروتونینی:
نیمه عمر فلوکستین در خون از همه داروهای سروتونینی بیشتر است و به ۴ تا ۶ روز میرسد و نیمه عمر متابولیت فعال آن حتی به ۷ تا ۹ روز هم میرسد.
اما نیمه عمر سرترالین ۲۶ ساعت است.و متابولیت کمتر فعال آن نیمه عمری در حدود ۳ تا ۵ روز دارد.
– احتیاطات در مصرف سرترالین:
۱-اگر دچار آلرژی شُدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی میتواند اینها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲- این قرص ممکن است ۴ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش را نشان بدهد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را قطع نکنید.
اگر مبتلا به بیماری خاصی مثل فاویسم یا کولیت یا فشارخون هستید ،آن را به پزشک خود اطلاع دهید.
۳- در کودکان و نوجوانان بعلت احتمال بروز افکار خودکشی و نیز در سالمندان بعلت کارکرد ضعیفتر کبد و کلیه ، این دارو را با احتیاط مصرف کنید
عوارض سرترالین:
الف-عوارض کوتاه مدت:
این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف میشوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند.بنابرین وقوعِ آنها مجوزی برای قطعِ آنها نیست و فقط اگر خیلی شدید بود با پزشکتان تماس بگیرید.
-عوارض گوارشی یکی از شایعترین این عوارض است که بخاطر تاثیر بر گیرنده های سروتونینی سیستم گوارشی بوجود می آید(البته این عوارض هنگام مصرف سیتالوپرام کمتر از مصرف سرترالین و فلووکسامین می باشد):
۱-تهوع:معمولا گذراست و به دوز دارو بستگی دارد.
۲-مدفوع شل و اسهال:معمولا گذراست و به دوز بستگی دارد.البته این عارضه در سیتالوپرام کمتر از سرترالین است.
نکته:اگر فرد مستعد اسهال است،در بین داروهای سروتونینی ، پاروکستین(Paroxetine) بخاطر اثر آنتی کولینرژیکی و حتی یبوست زایی که دارد شاید انتخاب بهتری باشد.
۳-استفراغ
۴-نفخ شکم
۵-بی اشتهایی و کاهش وزن که بمحض شروع دارو شروع میشود و گاهی تا بیست هفته(۵ماه) ماه هم طول می کشد ولی بعد از آن،این روند متوقف و معکوس میشود و بدن شروع به افزایش وزن می کند. بیشترین میزان کاهش اشتها در ابتدای مصرف دارو ،در بین داروهای سروتونینی(SSRI) متعلق به فلوکستین است.
۶-افزایش وزن: حدود یک سوم مصرف کنندگان بتدریج دچار افزایش وزن میشوند که متاسفانه این افزایش وزن تا زمانی که دارو مصرف میشود ادامه دارد و با ورزش و رژیم دارویی هم کاهش نمی یابد.این افزایش وزن هم بخاطر افزایش اشتها و هم ناشی از تغییرات متابولیکی در بدن است.افزایش وزن خیلی زیرپوستی و بتدریج رخ میدهد و ما روانپزشکان که هر یکی دوماه یکبار مراجعینمان را میبینیم بیشتر از خودشان متوجه گرد شدن صورت و تغییرات وزنی آنها میشویم.سریعترین و پرسروصداترین میزان افزایش وزن در بین داروهای سروتونینی مخصوصا در خانمهای جوان متعلق به پاروکستین(Paroxetine) می باشد.
۷-سوءهاضمه
۸-سردرد که در بین ۱۸ تا ۲۰ درصد مصرف کنندگان رخ میدهد( اما این میزان سردرد تفاوتی با سردرد ناشی از دارونماها ندارد).بیشترین میزان ایجاد سردرد در بین داروهای سروتونینی متعلق به فلوکستین می باشد.
توجه داشته باشید که اتفاقا در خیلی از مبتلایان به سردرد میگرنی و یا سردرد تنشی، این دارو می تواند بعنوان یک داروی پیشگیری کننده از سردرد بکار میرود.
۹-خمیازه:خیلی از مصرف کنندگان داروهای سروتونینی ازینکه در طول روز خمیازه های طولانی و متعدد می کشند شاکی هستند.این خمیازه ها هیچ ربطی به خستگی و یا کمبود خواب شبانه ندارند بلکه ناشی از تاثیر دارو بر ناحیه هیپوتالاموس مغز می باشد
۱۰- تاثیر بر قند خون: داروهای سروتونینی ممکن است در ابتدا باعث کاهش شدید قند خون گردند بنابرین بیماران دیابتی باید مراقبت شوند.اما در دراز مدت قضییه برعکس میشود و قند خون مصرف کنندگان داروهای سروتونینی بالاتر میرود
۱۱-اضطراب :در ابتدای مصرف فلوکستین بیشتر دیده میشود ودر اس سیتالوپرام و پاروکستین کمتر دیده میشوند(و بنابرین این دو انتخابهای خوبی برای اختلال مخلوط اضطراب و افسردگی هستند).
۱۲-خواب آلودگی یا بیخوابی: واقعیت این است که برخی از داروهای سروتونینی موجب بیخوابی شبانه و برخی دیگر از آنها موجب خواب آلودگی روزانه می گردند.
۱۳-تعریق: برخی از مصرف کنندگان این دارو از عرق کردن زیاد مخصوصا شب هنگام بحدی که منجربه خیس شدن ملحفه ها میگردد شاکی هستند.این تعریق ربطی به دمای محیط ندارد و حتی در زمستان و هوای سرد هم رخ می دهد.مصرف یک تا دو میلی گرم ترازوسین (trazocin)در روز در کاهش این عارضه مفید است.
۱۴-کابوس و رویاهای شفاف و زنده:بیشتر مراجعینی که این دارو را مصرف می کنند از دیدن خوابها و یا کابوسهای شلوغ و شفاف و زنده شاکی هستند.همچنین بعضی ها از دندان قروچه ،بیقراری پاها و میوکلونوس شبانه و تعریق در خواب شکایت دارند.
۱۵-تشنج معمولا در مصرف کنندگان داروهای سروتونینی دیده نمیشود مگر زمانی که دوز مصرف خیلی بالا باشد مثلا ۱۰۰ میلی گرم فلوکستین ( پنج کپسول فلوکستین).
احتمال تشنج فقط یکدهم تا دودهم درصد میباشد که این مساوی احتمال تشنج با دارونماها(پلاسبو) هم هست.
۱۶-عوارض آنتی کولینرژیک( شامل:خشکی دهان_یبوست _خواب آلودگی).سرترالین این عارضه را ندارد و این عوارض فقط با پاروکستین ممکن است دیده شوند.اما خشکی دهان را همه داروهای سروتونینی دارند که ارتباطی با اثر آنتی کولینرژیکی آنها ندارد.
۱۷-عوارض خونی:داروهای سروتونینی عوارض خونی خاصی ندارند فقط ممکن است گاهی دچار دیربند امدن خونریزی ویا کبودی پوست ناشی از عدم کارکرد صحیح پلاکتهای انعقادی گردند که بهتر است در اینجور مواقع آزمایشهای انعقادی خون (BT) چک شوند.اگر کسی این داروها را همراه با آسپیرین یا دلروهای ضدانعقادی میخورد این احتمال ممکن است بیشتر گردد.همچنین کسانیکه داروی سروتونینی را همراه با داروهای مسکن و ضد درد برای آنها تجویز شود.(معروف به NSAID ها)مانند پیروکسیکام_بروفن _ دیکلوفناک مصرف میکنند احتمال خونریزی معده وجود دارد و بهتر است داروی ضد اسید معده مانند پنتوپرازول پیشاپیش تجویز شود.
۱۸-تاثیر بر نمک خون(سدیم): بعصی از مصرف کنندگان داروهای سروتونینی مخصوصا سالمندان دچار سندروم ترشح نابجای هورمون ضدادراری (SIADH)می شوند و میزان سدیم خون آنها پایین می آید.این سندرم منجربه تهوع استفراغ گیجی و تغییرات شخصیتی می گردد
ب– عوارض طولانی مدت:
۱- کاهش میل جنسی و کاهش ارگاسم و ارضا در هر دوجنس زن و مرد.متاسفانه این مشکل در هشتاد درصد مراجعین بوجود میاید و تا زمانی که مصرف دارو ادامه دارد، این اختلال هم وجود دارد.برعکس خیلی از عوارض که بتدریج از بین می روند و بدن نسبت به آنها مقاومت پیدا میکند این عارضه متاسفانه تا زمان مصرف دارو ادامه دارد.
برای حل این مشکل روشهای زیر پیشنهاد میشود:
الف- تعویض با یک داروی سروتونینی دیگر.
ب- اضافه کردن قرص بوپروپیون(Bupropion).
ج- اضافه کردن قرص میرتازاپین(Mirtazapin).
۲- حمله ی سرخوشی (مانیا) :که بصورت افزایش انرژی،پرسرعت شدن کلام و تفکر،رفتار بی پروا ،گستاخی و ماجراجویی جدید و عجیب،احساس نشاط بینهایت،خلق تحریک پذیر،بیخوابی،ولخرجی و افزایش تمایلات جنسی خود را نشان می دهد.
۳-تغییر غیرعادی در خلق و رفتار.
۴-تاری دید،دید تونلی،چشم درد،تورم چشم،دیدن هاله اطراف اشیا که همه ی اینها احتمال وجود آب سیاه یا گلوکوم را مطرح می کنند.
۵-اگر دچار کبودی ،مشکل در تنفس،تورم صورت و لب و زبان و گلو شدید یعنی شما دچار آلرژی شده اید و سریعا باید به بیمارستان مراجعه نمایید.
-علایم مسمومیت:
در صورت خوردن تعداد زیادی قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران: بیمارستان لقمان ) برسانید.
-تداخلات دارویی:
-بیشترین تداخلات دارویی در داروهای سروتونینی متعلق به داروی فلووکسامین است.و داروهای سرترالین،سیتالوپرام و اس-سیتالوپرام کمترین تداخلات دارویی را دارا هستند.
مصرف همزمان داروهای سروتونینی با زولپیدم ممکن است منجر به افزایش احتمال ایجاد توهم ناشی از زولپیدم گردد.
– مصرف همزمان این دارو با مسکنها( مثل بروفن و دیکلوفناک و…) ممکن است منجر به خونریزی معده گردد.( داروهای سروتونینی ممکن است مانع عملکرد صحیح پلاکتها گردند).
-این دارو اثر تاموکسیفن را کم می کند.
– مصرف همزمان با داروهای مهار کننده MAO منجر به بحران فشار خون میگردد( تا ۱۴ روز بعد از تجویز MAOها مراقب باشید).
-مصرف همزمان بالیتیوم ،ال تریپتوفان،MAO ها،و هر دارویی که حاوی سروتونین باشد ممکن است منجر به سندروم سروتونین گردد.
– تجویز همزمان سرترالین فلوکستین پاروکستین با داروهای سه حلقه ای ممکن است منجر به افزایش سطح سه حلقه ایها و احتمال مسمومیت با آنها گردد.
-این داروها مخصوصا فلووکسامین وقتی همراه با کلوزاپین تجویز شوند احتمال تشنج را بالاتر می برند.
-مصرف همزمان فلوکستین یا پاروکستین با ضد دردهای مخدر مانند کدیین موجب کم شدن تاثیر ضد درد آنها میگردد.
– رهنمودهای کلی در مصرف داروهای اعصاب:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آنها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیترها و رسپتورها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآنها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ داروها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیههای ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آنها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.
۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که میتواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را تغییر داده و به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.
۳-داروهای اعصاب را همراه با آب میوه مخصوصا آب گریپفروت…آب انار…نوشیدنیهای انرژی زا…چای سبز…قهوه…شیر…دوغ مصرف نکنید چون ایجاد تداخل می کنند.
نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم)
-وبسایت: www.parvizaliverdi.com
سلام آقای دکتر.من دانشجوی پزشکی سال آخر هستم و امتحان دستیاری رو در پیش دارم تقریبا ۳هفته ای میشه اضطراب شدیدی گرفتم و تمرکز درس خوندن و خوابمو مختل کرده به خاطر همین دو روز هست زلفت ۵۰رو شروع کردم ولی اضطراب و مشکل خوابم بدتر شده…به نظر شما مشکل خواب و اضطرااب چند هفته میکشه تا با این دارو برطرف بشه…و اینکه به نظر شما در کنارش پروپرانولول هم مصرف کنم و اگر آره تا چه مدت؟ ممنونم
دوهفته زمان میخواد ،باید زودتر شروع میکردی
سلام دکتر عزیز
تغییر دوز نورتریپتیلین از ده به بیست ممکنه اسهال بده
با توجه به اینکه سال گذشته تجربه مصرفش بوده و این عارضه رو.نداشته
اخه سرچ کردم دیدم برای سندروم روده تحریک پذیر میدن اینو جلوی اسهال رو میگیره
ممنون میشم پاسخ بدین
بعیده
سلام
من بعلت درد در سینه و بیخوابی و استرس و اضطراب دکترفوق تخصص بهم آلپرازولام داد و گفت حتما باید استفاده کنی تا خوابت درست بشه که بعد ۵و۶ ماه وابستگی شدید پیداکردم بدون قرص و حتی با قرص دیر میخوابم و شبی نصف میخورم اگه شبی ۱ بخورم تمام روز خواب آلوده هستم.
دکتر اعصاب رفتم و نوار مغزی گرفت گفت آلپرازولام بدترین داروی ممکن برای بیخوابی و نباید دیگه مصرف کنی و بهم آسنترا سرترالین روزی از ۱/۴ شروع کنم تا به ۱ برسونم و سرکویل شبی نصف که من شب دوم ۱/۴ خورم و کلومیپرامین روزی نصف داد که روز اول مصرف کلا گیج و خواب بودم که باز نگه داشتن چشمهام سخت بود بعد مصرف کلومیپرامین دهنم بدمزه میشه و حالت تهوع دارم میتونم مصرف نکنم؟
استرسم اذیتم میکنه ولی مشکل اصلیم بیخوابی و مشغول بودن ذهنمه که خسته ام و خوابم میاد ولی نمیتونم بخوابم تا صبح بیدارم.
بنظرتون درمان ادامه بدم یا نه؟فقط آسنترا و سرکویل بخورم کافیه؟و چه مدت درمان باید ادامه بدم؟
رنگ و دکلره کردن مو آیا تاثیری تو بیخوابی داره؟
ترانکوپین داروی بهتریه
سلام دکتر جان
دکتر گوارش بهم کلیدینیوم سی داده که توش کلردیازپوکسایده، ممکنه بهش وابسته بشم ؟
خودم ده میلی گرم نورتریپتیلین میخورم شبا حد کافی منو مستعد خوابیدن کرده،
کلا نورتریپتیلین خاصیت ضداضطراب نداره؟ برای مشکل خواب و خوراک دکتر بمن داد من استرس نداشتم
مرسی
نه در این حد وابستگی آور نیست
به علم پزشکتون اعتماد کنید
سلام جناب دکتر،
سرترالین برای افسردگی شدید هم تاثیر داره؟ من کلا انگیزه زندگی کردن ندارم، یعنی کلا هیچ موقعیتی برام هیجان انگیز و خوشحال کننده نیست، همیشه احساس خستگی مفرط و بی انرژی بودن دارم، بسیار بسیار کم طاقت شدم و همیشه احساس بی قراری میکنم و هر موقعیتی اعصابمو به شدت به هم میریزه.
بله خب خیلیا نتیجه گرفتند
با سلام.من چندین ساله مشکل فوبیای اجتماعی و افسردگی دارم و بعد از یکسال مراجعه به روانپزشک و مصرف داروهای مختلف نتیجه ای نگرفتم و هیچ تاثیری از داروها ندیدم. شما جهت این مورد روانپزشک یا روانشناس مناسب معرفی کنید یا خودتون چه توصیه ای دارین.
با تشکر
سلام
آقای فرشاد رضایی روانشناس
سلام آقای دکتر
با افزایش وزن ناشی از آسنترا و در کل بقیه داروهای اعصاب باید چکار کرد؟ من بدلیل افزایش وزنم افسرده تر شدم. اگر قطعش کنم نگرانم که علائم برگرده…سر دو راهی موندم.
بله واقعا مشکل بزرگیه…بهترین کار اینه که در ترکیب خود داروهای اعصاب یکیشون لاغر کننده باشه
وگرنه باید از داروهای لاغرکننده ای که وضعیت روحی رو بهم نریزه استفاده کرد
بنظرم شما بایک پزشک تغذیه و یک پزشک گیاهی سنتی مشورت کنید
سلام خسته نباشید من ۲۴سالمه و نامزدم و مشکل خاصی هم فعلا ندارم اما تو گذشته تو فشار بودم و ۳سالی میشه که افسردم و اضطراب دارم ، ۲ماهه که زیر نظر پزشک اسنترا ۱۰۰ و لاموتریژین ۲۵ و موقع بی خوابی زولپیدم ۵ میخورم حالم خیلی بهتر شده ولی کامل خوب نیستم ،میخواستم بدونم که تو اینده بهتر از این میشم یا نه ؟و اینکه استرس دارم که این داروها تو بلند مدت عارضه داره یا نه و اینکه بعد از دوره درمانم که قرصهام قطع میشه بیماریم بر میگرده یا نه؟ ممنون میشم جواب بدین
ماشالا چقد سوال
خب چرا از پزشک خودتون نپرسیدی
اینارو کسی که شمارو ویزیت کرده میتونه جواب بده
سلام آقای دکتر
ابتدا از اینکه وقت تون رو صرف کمک به کاربران سایت می کنین ،تشکر میکنم.
من بعلت مشکل اضطراب فراگیر حدود چهار ماهه که زیرنظر روانبزشک دولوکستین(سیمباتا)مصرف می کنم(روزی دو تا ۳۰ میلی).
ماه اول به طرز خیلی عالی تاثیرگذار بود.اماباشروع مصرف در ماه دوم تاثیر این داره تقریبا یکدفعه کاهش یافت و برخی علایم اضطرابی برگشت.اما در ماه های سوم و چهارم باز روند تاثیرگذاری دارو بطور تدریجی اما با سرعت کم بهتر شد و الان وضعیت نسبتا بایداری رو احساس میکنم.
اماباوجود این هنوز تاثیری که در ماه اول بود رو نداره(گرگرفتکی های خیلی ریز و انرژی و شادابی کمتر در قیاس با ماه اول) .
روانبزشک گفتن که دوتا راه حل داریم.
اول اینکه دوز زو ۲۰ میلی افزایش بدیم.(۸۰)
۲-یا اینکه با همین دوز دوتا ۳۰میلی درمان رو ادامه بدیم(باتوجه به اینکه روندتاثیرکذاری دارو بطور ندریجی و آهسته بیشتر میشه)
که نهایتا تصمیم بر این شد که دوز دوز رو ۲۰ میلی افزایش بدن.
سوال ۱ -می خواستم از تجربه شما هم بهره مند بشم که کدام راه حل بهتره ؟
سوال ۲ – الان بیشترین مشکلی که احساس می کنم تو تغییر دمای بدنم هستش.که بعضی اوقات احساس میکنم یعضی جاهای بدنم سرد میشه(شکم، گردن ، صورت، بشت وششونه هام).که عمدتا هم هنگام بیاده روی یا تحرک می باشد.همچین علامتی آیا جز علایم اضطرابه یا میتونه مربوط به عوارض دولوکستین باشه ؟
ممنون از شما
پزشک به این خوبی دارید…بهترین تصمیمو براتون میگیرن
کسی که از دور نظاره گر ه ممکنه نظر اشتباه بده
هیچکس جز پزشک خودتون صلاحیت اظهار نظر صحیح رو نداره
سلام و درود خدمت شما دکتر عزیز و خسته نباشید
آقای دکتر من مدتیه در جهت ترک مخدر متادون مصرف می کنم با دوز ۱ سی سی ، مدتیه یکسری مسائل باعث ایجاد دلهره و اضطراب در من شده است و می خواستم بپرسم شما قرص ضد استرس و دلهره ای که خواب آلودگی نداشته باشه می تونید معرفی کنید که در کوتاه مدت مصرف و در همان ساعات مصرف استرس و ترس و دلهره رو از بین ببره و تداخل نداشته باشه ؟
با تشکر از وب سایت خوبتون.
شرمنده من در این زمینه تجربه ندارم.به سایر همکاران مراجعه بغرمایید
سلام خسته نباشید آقای دکتر الان بحران بیکاری به یک ابر بحران در کشور تبدیل شده و قشر تحصیلکرده ما کاملا با این معضل روبرو هستن اما خیلی از خانواده این رو درک نمیکنن و مثلا چون پسرشون یا دخترشون چون افسرده است بیکاره من مامانم منو مجبور کرد به خاطر بیکاری برم پیش متخصص اعصاب روان ایشان لبخندی زد و گفت پسر شما هیچ مشکلی الکی بهش دارو نده ببرش خونه و گفت انشالله این معضل که جوان ها ما رو درگیر کرده حل بشه سوال من اینه چه جور میشه افسردگی رو با مشکلات و معضلات رایج جامعه تفکیک کرد اصولا کسی که افکار و تمایلی به خودکشی نداره چجور میشه فهمید افسرده است یا نه؟
بله ما در مطبها علاوه بر درمان اشخاصی که نیاز دارند.تعداد زیادی رو هم متقاعد میکنیم که دست از دارو خوردن بردارند..مثلا دیروز دو مراجعه کننده داشتم که صرفا بخاطر اینکه به رفاه مادی نرسیده بودن در قالب افسردگی رفته بودند و بی دلیل دارو میخوردند…وقتی شرایط مالی اونها رو حتی در مقایسه با شرایط ما پزشکان و مشکلاتی که داریم و چشم انداز اینده ی خوبی که میتونن داشته باشن رو توصیف کردم.قبول کردند که دید واقع بینانه داشته باشند و بی دلیل دارو نخورند
سلام آقای دکتر یک سوال برای مشاوره یا روانشناسی بدون دارو باید به متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنیم یا شخص دیگه ای مثل مشاور؟
مغز و اعصاب دارو میده
برای مشاوره یا به روانشناس یا روانپزشکی که مشاوره بده(چون همه ی روانپزشکها این کارو نمیکنن)
سلام آقای دکتر
من برای اظطراب و فوبیای اجتماعی به تجویز پزشک روزی یک عدد آسنترا ۵۰ به مدت سه ماه مصرف کردم خیلی بهتر شدم. کافیه یا باید ادامه بدم؟
البته دچار ریزش مو و کم پشتی مو هم شدم.
سه ماه هم برو روانشناسی تا کامل بشی
سلام آقای دکتر
من ۱۰ روزی هست آسنترا و ابیلیزول ۲.۵ مصرف میکنم. آسنترا از دوز ۲۵ شروع کردم و الان ۵۰ مصرف میکنم. چند روز اول احساس بهبودی میکردم اما الان ۲ روزی هست که احساس افسردگی و غمگینی میکنم. باید چکار کنم؟ چند روز خوبم چند روز نا امید و بی انگیزه…
خدا با صابرین است
سلام آقای دکتر نوع موسیقی که آدم ها گوش میدن آیا نشان دهنده افسردگی میتونه باشه مثلا کسی اهنگ غمگین همیشه دوست داره گوش بده آیا افسرده است یا سلیقه موزیکش اینه؟ البته بعضی از اهنگ های شاد هم خیلی مسخره و لوسن مثلا کسی به موسیقی سنتی علاقه داره و همش دوست داره استاد شجریان یا استاد شهرام ناظری گوش بده که بیشتر نوع موزیک حالت غمگین داره آیا این ارتباطی با افسردگی داره یا خیر؟ ارتباط بین موسیقی و افسردگی میشه بیان کنین ممنون
سلام بنظر من ربطی نداره
هر کس براساس تیپ شخصیتیش به ی سبک علاقه داره
البته والدین اصرار دارند که بین موسیقیی که فرزندشون گوش میده با افسردگی ارتباط نشون بدن ولی ما قبول نداریم