دپاکین فقط داروی ضد تشنج نیست

-متخصصین اعصاب و روان(psychiatrists) ممکن است در نسخه ای که برای مراجع خود می نویسند،داروی دپاکین(DEPAKINE) را هم تجویز کرده باشند و بیمار پس از تهیه آن از داروخانه و خواندن بروشور دارو که در آن  درج شده است که این دارو برای بیماری صرع(=تشنج) مصرف می شود شوکه شوند و به تجویز روانپزشک خود شک کنند و تصور کنند که یا این دارو اشتباهی تجویز شده و یا روانپزشک آنها اساسا در موردشان تشخیص اشتباهی داده است.
-ولی باید توجه داشت که هر دارویی موارد مصرف چندگانه در زیرشاخه های مختلف پزشکی دارد که ممکن است همه ی آنها در بروشور دارو قید نشده باشد و در آنجا صرفا به شایعترین بیماریی که این دارو برای آن به کار می رود اشاره شده باشد .

دپاکین
دپاکین

-بنابرین به تجویز روانپزشک خود اعتماد کنید و در جریان باشید که دپاکین داروی بسیار موثر و کم خطر و امتحان پس داده ای در این موارد است:
۱-خشم انفجاری(Intermittent explosive disorder)

۲- عدم کنترل تکانه(impulse control disorder)
۳-تحریک پذیری – پرخاشگری(aggression)
۴-رفتارها یا تکانه ها ی (=جنسی) غیرقابل کنترل
۵-خلق ادواری( =دوره ای بیش از حد شاد و دوره ای بیش از حد افسرده بودن)
۶- آشفتگی (agitation) و بیقراری های شدید و غیر قابل تحمل
۷-اضطرابهای مزمن  و مقاوم که با داروهای معمول ضد اضطراب کنترل نگردند
۸-اختلال سلوک و رفتار درکودکان(Conduct Disorder)
۹-درمان کمکی در بیش فعالی کودکان(ADHD)
۱۰-درمان کمکی در اختلالات اوتیسم(autistic disorder)
۱۱-درمان کمکی در افسردگی های مزمن یا مقاوم(Treatment-resistant depression )
۱۲- درمان اختلال دو قطبی(BMD)
۱۳-درمان انواع دردهای عصبی(tension headaches)
۱۴- درمان انواع سردردهای میگرنی(migraine headaches)
و موارد بسیار دیگری که ممکن است روانپزشکِ معالج شما  تجویز این دارو را به صلاح شما بداند .

-در صورتی که این داروتوسط متخصص اعصاب و روان(=سایکیاتریست) برای شما تجویز گردیده، اشخاص متفرقه ی پیرامون شما و یا فرد ِ نسخه پیچ داروخانه و حتی متخصصین سایر رشته های پاراکلینیکی  حق اظهار نظر و به شک انداختن شما را ندارند.

دپاکین داروی کنترل رفتار
-ولی اگر شما هرگونه شک و دودلی در مورد این دارو دارید فقط با روانپزشک خود تماس بگیرید تا از علت تجویز این دارو مطلع گردید.خوشبختانه اغلب روانپزشکان در مواقع اورژانس راهی برای تماس با خودشان برای شما در نظر گرفته اند.
-و باز هم خوشبختانه، بر خلاف شایعات و نگرانی های که در مورد این دارو و عوارض آن گفته می شود،در واقعیت این دارو بسیار مفید و کم عارضه بوده و عوارضی مانند ناراحتی کبدی بسیار بسیار نادر بوده اند.البته برای اطمینان بیشتر بهتر است در شش ماه اول مصرف این دارو،آزمایشات کارکرد کبدی(liver function test) بصورت مرتب انجام گیرد و به بیمار در مورد هرگونه آلرژی دارویی – لکه ها و بٍثورات پوستی – زردی(یرقان) و بی اشتهایی و استفراغ ناگهانی – کاهش پلاکت یا گلبولهای سفید خون- پیشاپیش آگاهی داد.هرچند که احتمال این عوارض خیلی کم است و چندان جای نگرانی نیست .
-اما بیشترین عارضه ای که در عمل گریبانگیر مراجعین،مخصوصا خانمهای مصرف کننده ی این دارو بوده است:عارضه ی افزایش وزن و چاقی است که بیش از هر عارضه ی دیگری موجب عدم تمایل آنها به ادامه مصرف دپاکین شده است که برای حل این مشکل هم هر روانپزشکی بنابر تجربه و مهارت بالینی خود تمهیداتی همچون تنظیم دوزاژ دارو-همراهی با داروهای کاهنده ی وزن-توصیه های غذایی و ورزشی را در نظر می گیرد.

– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص  یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آنها و از نحوه ی تعامل نروترانسمیترها و رسپتورها در سلولهای عصبی آگاهی ِ کامل داشته و برآنها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانه ی داروها  آن هم فقط با کسب ِاطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه های ناقص ِ دانشجویی  و یا با الگو گرفتن از  نسخه ی سایر بیماران و تهیه آنها از مراکز غیر مجاز خیابانی،بسیار خطرناک بوده و عواقب آن،غیرقابل پیش بینی است.


-همچنین در جریان باشید که سود و زیان دارو را باید در مقایسه با یکدیگر  بسنجید و به صرف وجود یک عارضه ی کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه،از مصرف دارویی که می تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)

-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم)

 

-وبسایت: www.parvizaliverdi.com

 

25 Comments

  1. سلام آقای دکتر عزیز
    من دچار اضطراب و وسواس فکری هستم نوعی خود درگیری به شکل و فرم بدنم ، دکتر بهم بوسپراکس شب نصف روز نصف ،کلومپرامین ، پرفنازین و دپاکین ۵۰۰ شب ها داده …مدتی کلومپرامین و پرفنازین رو نمی خورم ..به نظرتون این دو قرص رو بعد مدتی که نخوردم در کنار دپاکین بخورم و به چه روشی مناسب هست ممنونم 🙏

  2. سلام. آقا هستم، ۳۰ساله.من تقریباً ۱۰ ساله عینک میزنم. هرموقع که میزدم، تقریباً بعد یه ربع، چشمام و استخونای اطرافش و جلوی سرم درد میگرفت. خسته و کلافه میشدم. وقتی که عینک رو درمیاوردم، بعد یه ربع دردهام آروم میشد. خیلی سعی کردم به عینک عادت کنم. ولی دردها اجازه ندادن. بررسی سالم و استاندارد بودن عینک رو انجام دادم. اوکی بود. پیش تخصص انحراف چشم هم رفتم. گفت سالمی. تخصص شبکیه هم گفت سالمی. بعد گفتن برو تخصص مغز و اعصاب. رفتم. نوار مغز گرفت گفت سالمی. فرستاد mri. اونم گفتن سالمی. دکتر مغز و اعصابم قرص رهاکین ۵۰۰(سدیم والپروات و اسیدوالپروئیک) داد. ولی بعدش نگران شدم مصرفش بدتر کنه یا خوب کنه و بعد پایان مصرف بدتر بشه دوباره. دکتر خواهش میکنم بفرمایید نظرتون رو

  3. سلام آقای دکتر خسته نباشید میگم پدر من تشنج داره بعد این قرص دپاکین رو دکتر داده ک بخوره ولی این اولش خورد بعد بدون مراجعه ب دکتر ترک کرد
    بعد ترک ۲ . ۳ بار تشنج کرده الان هم هر از گاهی ب زور میدیم بخوره این ضرر داره؟

  4. سلام من سردردهای میگرنی دارم هر روز مخصوصا بعداز بیدارشدن از خواب چه شب چه روز.دکتر برام دپاکین تجویز کردن .خواستم بگم ک گاهی شبها مثلا ماهی یه بار یا دوبار خیلی کم مشروب یا الکل مصرف دارم ایا تداخل داره چه مشکلی ممکنه پیش بیاره

  5. سلام وقتتون بخیر آقا دکتر من مادرم حدود یه ماه پیش چشاش مردمکش کمی تغییر می‌کرد وچندسانیه زمان می‌برد و هوشیار بود وقتی باهاش حرف میزدیم تو اون حالت جواب میداد وروی صورتش آب میزدیم زود خوب میشد بردیم بیمارستان گفتن تشنج و دکتر بهش دارو دپاکین ۵۰۰دادولی مامانم خیلی بی حال و بدنش بی جون شده آیا بنظر شما بخاطر دارو دپاکین هست؟و این حالت تشنج یا ربطی نداره به تشنج؟از سرش نوار و ام آر ای گرفتن مشکلی نداشته فقط چندسال پیش سکته کرده بود

  6. سلام آقای دکتر . پسر ۳۵ ساله ای که ۴۰۰ میلی گرم فلوکسامین ۲ میل ریسپریدون ۵۰۰ میل دپاکین ۱ میل کلونازپام میخوره هر روز، بدرد ازدواج می خوره یا سیستم عصبیش ترکیده ؟

    • والا تو این دوره زمونه ملیونها نفر دارن قرص میخورن
      شاید خود شما هم یک روز محتاج دارو بشید
      جورای دیگه باید ایشونو بسنجید

  7. با سلام و احترام
    دکتر یه سوالی داشتم خیلی ممنون میشم جواب بدید
    پدر من مشکل و مغز اعصاب داره مجروح جنگ هستند چند سال پیش دارویی ها مثل دپاکین، الانزاپین ، رسپریدون۲ برای اعصاب مصرف می کردن میگفت بهم حس بی قراری میدن مصرفشون کنار گزاشت الان تقریبا ۸ ماه هست با عرض معذرت هنگام غذا خوردن لقمه از دهنش بیرون میفته انگار ک مغز فرمان نمیده ناگفته نباشه لرزش دست هم خیلی داره نمیدونم بیماری پارکینسون گرفته یا چیز دیگه ای .
    دکتر تزریق بوتاکس صورت براشون تجویز کرده و قرص لایریور ۱۵۰ ، آسنترا ۵۰ و کوئنتیاکس ۲۵ تجویز کرده
    خیلی بی اشتها و لاغر شده و زبونش سنگین شده نظر شما چیه؟؟
    با تشکر

  8. سلام من بیماری صرع دارم الان ۱۶ سال هست ک شبی یک عدد دپاکین مصرف میکنم.. قرص جلوی تشنج های من رو گرفت، ولی بخاطر اعتیادم به تریاک و شیره .. هنوز بهم اجازه قطع مصرف قرص رو ندادن.. الان اعتیادم رو کنار گذاشتم، میخاستم بدونم ،
    آیا مصرف طولانی مدت عوارض خطرناکی ممکنه داشته باشه.. با تشکر

    • اگر سالی یکبار ازمایشات خونی و سونوگرافی کبد و اینارو تکرار کنید و مراقبت از نظر افزایش وزن و رشد نوها و اینا ،میتونید مراقبت کنید از خودتون

  9. سلام.اقای دکتر امکان تجویز همزمان لاموتریژین و دپاکین در دوره درمانی وجود داره؟مگه شبیه هم نیستن.
    دکتر برای افزایش خلق و کاهش اضطراب تجویز کردن.

    • مشکلات بیماران با هم فرق داره و چنانچه پزشکتون صلاح بدونه هر خلاقیتی میتونه بخرج بده
      پزشکی دو دوتا چهارتا نیست.وگرنه هر کسی با خوندن بروشور دارویی یا سئوال از هوش مصنوعی میتونست طبابت کنه
      همچنانکه دانشجوها و ادمهای کم تجربه اینکارو رو میکنن و دردسر درست میکنند
      مردم دردمندند و درد و رنجشون اگر خدا لطف کنه فقط بدست طبیبشون بر طرف میشه
      هر چه با تجربه تر بهتر

  10. ممنون از آقای دکترپرویز علی وردی
    خیلی مطالب برایم مفید بود
    ممنون که این مطالب گفته شد و پاسخ گرفته شد.
    موفقیت روز افزون شمارا از خداوند خواهان هستم الهی آمین

  11. سلام دکتر جان. میزان خواب آوریه دپاکین چطوره؟ از این داده‌است که گیج میکنه بعد از خوردن؟ شبیه ترانکوپین؟

    • دو هفته اول هر دارویی ممکنه گیج کننده باشه و خواب اور باشه
      ولی بعدش فرق میکنه
      معمولا بیماران با دپاکین با دوز های پایین دچار خواب اوری نمیشن
      ولی بهر حال مراقب باشید تا عادت ایجاد بشه

  12. سلام آقای دکتر
    پسرم ۱۸ساله است و دچار رفتارهای تکانه ای و اضطرابه، در ضمن چون کیس بیش فعالی هم هست موقع درس خوندن ریتالین ۲۰ هم مصرف میکنه. گاهی انفجار خشمش خیلی شدید و غیرقابل کنترله. دپاکین براش خوبه؟ و با چه دوزی باید مصرف کنه؟

    • ببرید پیش دکتر خودش تا بهترین انتخاب رو انجام بده
      داروهای زیادی هست که باید دید کدومش مناسب فرزند شماست
      مثلا چاقی یک مشکلیه که باید بهش توجه کرد

Leave a Reply

ایمیل شما نمایش داده نخواهد شد


*