– آریپی پرازول چیست:
داروی یا آریپی پرازول (aripiprazole) که از طریق کاهش میزان دپامین مغز اثر می کند برای از بین بُردن افکار مزاحم و باورهای غلط که مُخلّ زندگی سالم هستند بکار می رود.این قرص بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک بعنوان درمان کمکی در مشکلات ذهنی مانند اضطراب و وسواس و افسردگی می تواند به کار رَوَد.هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را فقط از زبان خودش بشنوید چرا که شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانهها یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو یا جستجو در صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.
– موارد مصرف آریپی پرازول:
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف میباشد: 
۱- تسکین افکار مشوش و بیهوده غیرواقعی: که منجر به اشتغال ذهنی فرد با آنها شده و واقع بینی و کارکرد روزانه ی وی را مختل می کند.
۲-از بین بردن افکار وسواسی: مانند افکار غیرقابل کنترل توهین به مقدسات یا افکار ناخواسته ی جنسی یا افکار نامقبول ِ آسیب زدن به دیگران.
۳-افسردگی مقاوم به درمان : که با سایر داروهای ضد افسردگی درمان نشده است.
۴- تصحیح باورهای غلط :مانند بدبینی به مردم و بدبینی به همسر.
۵- در کودکان ِ در خود فرو رفته (اوتیستیک) بین شش تا هفده سال که در ارتباط عاطفی و معاشرت با دیگران ناتوانند برای کنترل قشقرق و ناسازگاری آنها بکار میرود.
۶- حالات سرخوشی در نوسانات خلقی و دو قطبی .
۷- در اختلالات رفتاری کودکان مانند اختلال سلوک(conduct) یا در خصومت و لجبازی آنها با والدین (ODD).
۸- در درمان اختلال تیک (توره ).
– توجه: تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آنها در بروشور دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده است.
– منع مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):
۱- از خوردن همزمان مقادیر زیاد گریپ فروت همراه با این قرص (همچنین سایر داروهای روانپزشکی) اجتناب کنید چون این میوه آنزیم تصفیه کننده ی این دارو در کبد را از کار می اندازد بنابرین سطح خونی این داروها بسیار بالا رفته و منجر به مسمومیت دارویی می گردد.
۲- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای شما تجویز شده است را به دیگران توصیه نکنید.
– اسامی تجاری:
نام ژنریک:
-aripiprazole
_اسم تجاری
_Abilify
_abilify Dismelt
-abilizol
-Biopiperazol
-serozol
– دوزاژ و نحوه ی مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):
۱-این قرص در دوزهای ۵ و ۱۰ ، ۱۵ ، ۲۰ ، ۳۰میلی گرمی موجود است (در ایران فقط ۵ و ۱۰ و ۱۵)که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه میباشد.
۲-دوز متوسط درمانی آن بین ده تا سی میلی گرم است و یک بار در روز مصرف میگردد.
۳-دوز شروع بهتر است بیش از پنج میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع، بیخوابی و بیقراری (آکاتژیا) می گردد.
۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید میتوانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.
۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.
۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچههای کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.
۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.
۸-این دارو را با آب فراوان مصرف کنید
۹- همزمان با این دارو میوه ی گریپ فروت مصرف نکنید.
۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض جدیدی خواهید شد.
۱۱-این قرص احتمال دارد فشار خون شما را پایین بیاندازد پس مراقب تداخل آن با سایر داروهای ضد فشار خون باشید و به پزشکان داخلی یا اعصاب ِ خود ،این مطلب را یادآوری کنید.
– نکات مهم در مصرف آریپی پرازول:
۱-اگر دچار آلرژی شدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی میتوند اینها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکتههای ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۳- نیمه عمر این دارو طولانی و حدود ۷۵ ساعت است بنابرین یکبار در روز مصرف می شود.خالی یا پر بودن شکم تاثیری در جذب این دارو ندارد.
۴- این قرص ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش رو نشان بدد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.
عوارض آریپی پرازول:
۱-عوارض خفیف و گذرا:
– احتمال وقوع این عارضهها یک در صد نفر است. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف میشوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوعِ آنها مجوزی برای قطعِ آنها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:
– سردرد -یبوست یا اسهال -سوهاضمه – تهوع -گیجی -خشکی دهان و چشم -خواب آلودگی یا بیخوابی -خستگی یا بیقراری – افزایش وزن ( به میزان کم ) – افزایش ترشح بزاق – سوزش سینه -درد دست یا پا یا مفاصل -راش پوستی -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).
۲- عوارض جدی:
هر چند این عوارض کمیاب و نادرند ولی چنانچه آنها را مشاهده کردید بسرعت باید برای بررسی آنها بصورت حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان به بیمارستان مراجعه کنید:
– تب بالا و سفتی عضلات و تعریق(احتمال سندرم نرولپتیک بدخیم)
– بثورات پوستی و خارش زیاد(احتمال استیونس جانسون)
– بینظمی،کاهش یا افزایش غیر عادی ضربان قلب
– تشنج
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن
-مشکل در بلع یا تنفس
– در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.
سلام.مصرف همزمان اریپیپرازول و رسپریدون ممکن هست؟
مگر اینکه پزشک مصلحت ببینه وگرنه لازم نیست
سلام آقای دکتربیش از ۲۰ ساله دوقطبی ام و بیش از۱۰ ساله درمان رو شروع کردم تو این سالها میل جنسیمو از دست دادم آیا داروی موثری برای درمان وجود داره ؟؟
الان تگرتول ۴۰۰ و سیتالوپرام ۲۰ مصرف میکنم+تری فلوپرازین ۱
ادومدز و بوپروپیون با احتیاط که منجرربه عود مانیا نشن
سلام اقای دکتر
دختر من تازه ۵ سالش تموم شده روانپزشک اطفال به دلیل پرخاشگری ,بد قلقی,کم خوابی,اشتهای خیلی کم,شاداب نبودن,مدام درخواست ابراز محبت کردن و …ایپیپرازول و فلوکستین تجویز کرده که با یک چهارم ایپیپرازول شروع کنم
از عوارضش خیلی میترسم برای سن ایشون مشکل و یا وابستگی نمیاره؟
خیلیها توی همین سن دارن این قرصارو مصرف میکنن
سلام
آقای دکتر میشه نظر تون در مورد نفازودون رو بگید که از نظر کارایی و عوارض نسبت به سیتالوپرام چطوره؟ لطفا !!!
نایابه م.ما معمولا تجویز نمیکنیم و شناخت چندانی ندارم
سلام
وتشکر از پاسختون، یه سوال دیگه داشتم و اینکه آیا مصرف طولانی اس سیتالوپرام باعث کاهش وزن میشه یا افزایش ؟ ممنون
معمولا افزایش
متشکرم خدا خیرتون بده
سلام
میخواستم بپرسم آیا یک چهارم ترانکوپین ۲۵ میتونه جایگزین مناسب و کافی برای تری فلوپرازین۱ (یک شب درمیان )باشه؟ ترانکوپین رو دکتری برام نوشت اما چون همزمان شده بود با عوارض داروهای دیگه قطعش کردم چون نمیدونستم دقیقا عارضه از کدوم داروه. لطف میکنین جواب بدین؟
بله مناسبه
سلام.من دختری دارم که الان ۱۶ سال و ۸ ماه داره از ۱۳ سالگی به خاطر اصطراب دارو مصرف میکنه ولی الان مشکلش تغییرات خلق..یک کاری روکامل نمیتونه انجام بده همین درسش رو هم موقع مدرسه یک روز میره یک ماه نمیره..داروی که الان مصرف میکنه فلوکستین ۲۰ و اریپیپرازول ۲۰ طهر و شب دپاکین ۵۰۰ و بیپریدن و نصف هالوپریدول ۵..که قبلا که حالش بد بود روزی ۲۰ میل هالوپریدول مصرف میکرد..مشکل الان اینه که خیلی میل جنسی بالایی داره..مدام در حال س ک س چت کردن..عکس اعصای بدنش رو میفرسته..و اگه باهاش برخورد کنی میزنه از خونه میره..حالا هر تایمی باشه.حتی نیمه شب..مدام باید باهاش خوب برخورد کنی..من به روی خودم نمییارم که این کارها رو میکنه و فکر میکنه من نمیدونم..و دوست پسر هم داره که هفته ای یک بار با من و پدرش در پارک اون رو میبینه..سوال من اینه نیاز هست داروهاش بیشتر بشه و چرا این خوب نمیشه حدود ۳ سال و نیمه دارو میخوره و اصلا داروش حتی برای یک روز هم قطع نشده…حدود یک سال و نیم هم مشاوره میرفت و هیچ تغییری نکرد و الان نمیره
خیلی مدارا با این دختر سخته و نیاز به کمک دارید
از مشاورین جوانتر کمک بگیرید باهاش حرف بزنند
سلام و عرض ادب .
آقای دکتر بنده ۳۳ سالمه و به علت افسردگی و وسواس فکری و اضطراب به دوتا دکتر مراجعه کردم . دکتر اول به من سرترالین با دوز ۲۰۰ در روز همراه ابیلیفای دادن و دکتر دوم به من دولوکسیتین ۶۰ به همراه پرفنازین دادن ……
میخواستم بدونم کدوم دارو ها بیشتر به وسواس من کمک میکنه و شما کدام ترکیب رو پیشنهاد میکنید؟
اولی خوبه
سلام خدمت آقای دکتر
پسرم ۱۰ ساله ام ، حدود سه ساله به دلیل بیش فعالی آریپیرازول ۵ استفاده میکنه و ریتالین ، الان مدتیه (حدود ۷ ماه )زیر چشماش بنفش کمرنگ شده و کمی هم کبود میخواستم بپرسم آیا ممکنه از عوارض داروهاش باشه؟بعد ممکنه بفرمایید استفاده ی طولانی مدت از آریپیرازول برای بچه مشکلی ایجاد نمیکنه؟به نظر شما بهتر نیست با داروی دیگه ای بعد مدتی تعویض بشه مثلا رسپریدون ؟آخه بعضی از پزشکان محترم این دو دارو رو بعد مدتی جایگزین هم میکنن که از دلیلش بی خبرم میشه اگر ممکنه راهنماییم بفرمایید🙏
بله اگر عوارض داده ریسپریدون جایگزین خوبی میتونه باشه
سلام
خیلی از شما سپاسگزارم اجرتون با الله
سلام
آیا اس سیتالوپرام باعث اختلال تکلم میشه؟
و آیا منگی و اختلال ادراک یا بی هویتی اگه ایجاد بشه با ادامه دارو از بین میره یا نه؟
معمولا نه
ولی محال هم نیست
بله بتدریج از بینمیره
سلام
آیا کوتیاپین ۴۰۰ باعث افزایش افکار می شود
خیر
کاهش
سلام
من دو قطبی هستم ۶ ماه پیش بدلیل عود افسردگی سرترالین ۵۰ روشروع کردم از اون موقع تا حالا دچار اضطراب شدید وهیجان زدگی غیر عادی شدم از ۴ ماه پیش بوسپیرون ۵رو شروع کردم ۲ بار در روز و۱ ماهه به دستور پزشک بوسپیرون ۱۰ و آریپیپرازول ۵ مصرف میکنم هنوز اضطراب و هیجان و خجالت زدگی دارم که از صورت و نگاهم بیرون میزنه خیلی آزار دهنده ست ارتباطاتم ضعیف شده و اعتماد به نفسمو از دست دادم
تگرتول ۴۰۰هم مصرف میکنم قبل از آریپیپرازول تری فلوپرازین۱ مصرف میکردم که چون باعث قطع پریود شده بود دکتر آریپیپرازول رو جایگزین کرد قرار بود نصف مصرف کنم ولی چون طرز نگاه کردنم آزار دهنده بود نصف میخورم دکتر کلا این ۶ماهه بدتر روانی شدم چکار کنم آرامش ندارم .لطفا راهنماییم کنید
اگر دو قطبی هستید و هیجان گرفتید
پس سرترالین و بوسپیرون بهتره نخورید
سلام
من لیتیم، کوتیاپین، پروپرانول، کلونازپام، هیدروکسی زین
مصرف میکنم
موقع کشیدن دندان نفسم رفت و احساس کردم ضربان قلبم آهسته شد و بدنم یخ کرد
به نظرتون به داروهایی که استفاده میکنم ربط داره
نه شما احتمالا دچار شوک وازوواگال شدید که در موقع کارهایی مثل دندونپزشکی و هنگام مشاهده ی خون و جراحت رخ میده
البته بعلت اون داروها کلا فشار خونتون هم پایینه
سلام من قرص نصف ۵ آرپیرازول مصرف می کردم که متوجه شدم باردارم تازه دوماهم شده بود که دکتر قطع کرد و دوروز بعدش بچم سقط شد الان هشت ماه گذشته بعد سقط داروهامو قطع کردن تا الان که یک ماه دوباره همون نصف ۵ را می خورم، الان اگه دوباره باردار بشم بچم سقط میشه؟ یعنی به خاطر این قرص سقط شده و اینکه ایندفعه اگه متوجه شدم باردارم به جای آرپیرازول چه قرصی بخورم که ضررش کمتره، فعلا که دکتر میگن همین آرپیرازول
بعیده سقط ناشی ازین دارو بوده باشه
اگر مصرف دارو برای شما ضرورت داره باید اونو زیر نظر پزشک ادامه بدید و نباید قطع بشه
سلام. اقای دکتر با مصرف بی پریدن حملات ترس به سراغم میاد.ایا باید دارو رو قطع کنم؟
تعویض با داروی مشابه