خوب و بد ِ قرص اولانزاپین

بی اشتهایی عصبی

– اولانزاپین چیست:
اولانزاپین (olanzapine) جزو دسته دارویی ضد روانپریشی (antipsychotic) و ضد سرخوشی (antimanic) می‌باشد که از طریق کاهش میزان دپامین  مغز اثر می کند ولی علاوه بر این موارد، این قرص کاربردهای دیگری هم دارد.این قرص  بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک بعنوان درمان کمکی در حالات نروتیک مانند اضطراب و وسواس و اختلالات خوردن (بی‌اشتهایی عصبی) و افسردگی هم می تواند به کار رَوَد. پس هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را از زبان خودش بشنوید. شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانه‌ها یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو یا صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی و کارآمد نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.

– موارد مصرف اولانزاپین:
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد:
۱- بیقراری شدید (agitation)
۲- اختلال بی‌اشتهایی عصبی (anorexia nervoza): مبتلایان که اکثرا خانم هستند به تصور ِ واهی ِچاق بودن، از خوردن غذا امتناع می‌کنند.

الانزاپین
الانزاپین

۳-افسردگی مقاوم به درمان (treatment resistant depression)
۴- فاز سرخوشی (mania) اختلال دو قطبی (bipolar)
۵-بدبینی و پارانوییا (paranoia)
۶- توهم و هذیان در روانپریشی‌هایی مانند اسکیزوفرنی

۷- هر چند این دارو بهتر است بالای سن سیزده سالگی مصرف شود ولی ممکن است گاهی در اختلالات مخصوص کودکان مانند اختلالات طیف اوتیسم  و همچنین اختلال سلوک(conduct) بنا به صلاحدید پزشک بکار رود.
۸-روانپزشکان با تجربه که به مکانیسم اثر دارو‌ها مسلط هستند ممکن است این دارو را بنابر صلاحدید ِ بالینی خود، در مواردی چون حالات اضطرابی و وسواسی و همچنین اختلالات تجزیه ای (Dissociative Identity Disorder)بعنوان داروی مکمل برای کاهش مقاومت دارویی یا برای افزایش اثر سایر ِدارو به کار ببرند. بنابرین تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آن‌ها در بروشور دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده است.

– منع مصرف اولانزاپین:
در سالمندان مبتلا به آلزایمر که همزمان دچار حالات روانپریشی (هذیان و توهم) می‌باشند بهتر است از تجویز این قرص پرهیز کنیم چرا که احتمال بروز سکته‌های ریز و خفیف مغزی (mini stroke) در آن‌ها بالا‌تر می‌رود.

– اسامی تجاری:
– زایپرکسا (zyprexa)
– زایپرکسا زادیس (zyprexa zadis)
– زولافرن (Zolafren)

-سیمبیاکس(symbyax):ترکیبی از اولانزاپین و فلوکستین(olanzapine+floxetine) است که برای افسردگی های مقاوم به درمان بکار میرود.البته این ترکیب در ایران موجود نیست.

 

زایپرکسا
زایپرکسا

 

– دوزاژ اولانزاپین:
این قرص در دوزهای۲. ۵(دو و نیم) و ۵ و ۱۰ میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد. دوز متوسط درمانی آن بین پنج تا ده میلی گرم است و یک بار در روز مصرف می‌گردد. دوز حداکثری آن بیست میلی گرم می‌باشد.
اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید. قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید. خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

– نکات مهم در مصرف اولانزاپین:
۱-اگر دچار آلرژی شدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌تونه این‌ها باشه: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکنه با خوردن این قرص بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکته‌های ریز مغزی شوند (mini stroke)
۳- ممکن است این قرص برای افراد چاق یا افرادیکه مستعد چاقی هستند انتخاب مناسبی نباشد
۴- این قرص ممکنه ۴ تا ۶ هفته طول بکشه تا اثرات خوبش رو نشون بده پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.
۵- در حاملگی و شیر دهی مصرف این دارو قدغن است.
عوارض اولانزاپین:
۱-عوارض خفیف: احتمال وقوع این عارضه‌ها یک در صد نفره. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگه بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوع ِ ان‌ها به معنای قطع ِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید: -یبوست -گیجی -خشکی دهان و چشم -خواب آلودگی-خستگی، بیقراری، ضعف – احتباس مایعات – افزایش وزن – راش پوستی.
۲- عوارض جدی: هر چند این عوارض کمیاب و نادره ولی چنانچه آن‌ها را مشاهده کردید بسرعت باید برای بررسی ان‌ها حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان به بیمارستان مراجعه کنید:
– اختلال قاعدگی در خانم‌ها
– بزرگ شدن سینه‌ها در مردان
-چاقی افراطی و افزایش کلسترول
-افزایش قند خون (دیابت)
-اختلال در ریتم و ضربان قلب
– تشنج
– بروز لختهٔ خونی در اندام‌ها
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن
– تورم مفاصل

– یک توصیهٔ مهم:
– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهی ِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسب ِاطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقص ِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.
-همچنین در جریان باشید که سود و زیان دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.parvizaliverdi.com 
-پی نوشت: کپی برداری و حذف نام نویسنده عملی غیر اخلاقی بوده و درشان یک انسان فرهیخته نیست.

33 Comments

  1. سلام آقای دکتر وقت بخیر خدا قوت
    سوالی که داشتم از خدمتتون
    آیا برای کسی که صرع کنترل شده داره و قرص ضد صرع استفاده می کنه برای درمان بی خوابی قرص ترانکوپین تجویز شده آیا این قرص مناسب است؟

  2. آقای دکتر سلام. سپاس از این که وقت گرانبهاتون را به راهنمایی بیماران از این طریق اختصاص میدهید. من یک مرد ۲۹ ساله هستم که حدود ۳ سال پیش به اختلال اضطراب فراگیر و حملات پانیک و افسردگی متعاقب اون مبتلا شدم. ضمنا در اون دوره کاملا بی اشتها شده بودم. با مصرف قرص دونئورین ۲۵ و فلوکستین ۲۰ بعد از حدود ۹ ماه حالم کاملا خوب شد و البته دارو را به تجویز پزشک به مدت ۲ سال ادامه دادم با دوز نصف اولیه. الان یک ساله فلوکستین نمیخورم ولی دونئورین ۱۰ را نمیتونم ترک کنم و به شدت بی اشتها میشم. به طوری که در یک دوره سه ماهه که قرص را نخوردم وزنم ۱۰ کیلو کم شد و چون خیلی لاغرم (وزن ۶۲ کیلو و قد ۱۸۴) مجبور شدم دوباره دونئورین ۱۰ بخورم. از مکملها و ویتامینهای مختلف و زینک و مخمر آبجو و … هم استفاده کردم ولی تقریبا تاثیرش بر اشتها صفر هست. کم کم دارم به این نتیجه میرسم که مکانیزم مربوط به اشتها در مغزم منهدم شده است و واقعا مستاصل شده ام. از این که چاق یا بهتر بگم متعادل باشم خوشم میاد ولی بدون دارو اشتهای بسیار بسیار کمی دارم. آیا من باید تا آخر عمر دونئورین بخورم؟ آیا مصرف یک دوره داروی سیپروهپتادین میتونه به صورت پایدار اشتهای من را برگردونه؟ سپاسگزارم.

    • داروهای دیگه ای مثل اولانزاپین ،ایمی پرامین و…هم هستن که پزشکان میتونن براتون در نظر بگیرن

  3. سلام آقای دکتر.آیا قرص سیتالوپرام وابستگی میاره؟۲۸ سالمه.دکتر برای بی اشتهایی عصبی و اضطراب تجویز کردن.واقعا بی اشتهایی عصبی درمان قطعی نداره و باید همیشه قرص مصرف کرد؟چون هر دوره که دچار کاهش وزن زیاد میشم دکتر بهم پیشنهاد میکنن چندماه مصرف کنم و وزنم بعد از استفاده نرمال میشه.این قطع و وصل کردن دارو عوارض نداره؟و طول درمان سیتالوپرام حداقل چقدره؟۲۸ سالمه و از کودکی کم اشتها بودم.از اخرین استفاده ام دو سال میگذره.که یه دوره ۶ ماهه و سال بعدش ۴ ماهه مصرف کردم به همراه الانزاپین به صورت نصف قرص. دنبال روش قطعی هستم.ممنون میشم نظر شما رو بدونم.

    • همینجوری خوبه که با عود مصرف میکنید و بعد از بهبود قطع میکنید،ایرادی نداره
      منتهی شما هم روشهای شناختی رفتاری رو دست کم نگیرید

  4. سلام و روز بخیر, خارج ایران هستم برا ۳ ماه اموزشی, بیماری من افسردگی ماژور یا چیزی که دکتر گفته mdd که افسردگی دوقطبی هم هست, آگروفوبیا, وسواس فکری استرس اضطراب و شدیدا حلق ملالت بار,تو ایران سرترالین وبوپروپیون ودیزپرامین و کلومیپرامین چهارتا باهم تجویز کردن ولی هیچ گونه حتی ۱ درصد بهبود پیدا نکردم
    پزشکان قبلیم لیتیوم ۶۰۰ با اسنترا,کاربامازپین با اسنترا یا ونلافاکستین ,لیتیوم ونلافاکستین اسنترا که همشون شاید زغیر از ریتیوم حدود ۱۰ درصد بهبود نداشتم,افکار خودکشی کافیه یه مشکلی پیش بیاد دیگه چنان در هم میشکنم عجیب و وحشتناک
    ۲۶ سالمه از بچگی یه حس ملالت غمگینی افسردگی یه حس بغض یه حس نا امیدی,هیچ گونه مسافرتی برام لذت بخش نیست فورا بی قرار و دلزده و میگرنم عود میکنه,وقتی به در و ودیوار نگاه میکنم انگار غم ودلتنگی میباره چنان حال وخیمی دارماینجارو توجه کنید روزی ۴ میل کلونازپام میخورم بدون اینکه خواب الودگی داشته باشه برام
    اکاش کلمات قدرت داشتن حالم رو وصف کنه,استرس اضطراب وافسردگی دوقطبی چنان بر پیکره ی روح وجسمم ضربه زده که هیچ کلمه ای نمیتونه توصیفش کنه
    چه تثبیت کننده هایی وجود داره بغیر الانراپین که بتونه مرحمی هرچند کم برای من باشه با تجویز پزشک

    • واقعا اذعان دارم رنج روحی روانی شدیدی می کشید
      لیتیوم…لاموتریژین….کاربامازپین،،،،اکس کارباپین،،،سدیم والپورات… دپاکین….توپیرامات

  5. سلام و عرض تسلیت شهادت سرور عالمیان وهمچنین خسته نباشید به شما به خاطر این سایت پربار که واقعا جاش شدیدا احساس میشد برا بیماران روانپزشکی
    اقای دکتر من لامیکتال با دز ۲۵ دوهفته و۵۰ دوهفته بعدش و ۱۰۰ هفته ۵ بنظر دزش زیاد بود مخصوصا هفته ۵ که فورا شد ۱۰۰
    بعد از دز ۱۰۰ یه حالت حساسیت روی پنجه پام اول جوش بود بعد پهن تر شد ویه جوش ریز روی پشت بازوی راستم که هردو باقطع دارو از بین رفت
    من لاموتریژین برام یه شفا بود چون هیچ تثبیت کننده ی دیگر حتی لیتیوم نتوست افسردگی کامل وشدید من رو درمان کنه هیچ دارویی وجود نداره بغیر لاموتریژین
    باقطع لاموتریژین حالم بد شد وگشتم افسردگی قبلی باورم نمیشد قبلا اینقد افسرده وبیمار بودم وتونستم زندگی کنم یه جهنم واقعی
    پیش روانپزشک رفتم و تصمیم گرفتیم هر دوهفته ۱۲/۵ میل اضافه کنیم هرچند سخت میگدزره ولی شیرینی بعدش امیدم رو بیشتر میکنه
    منم دست به کار ننشستم وبا زیر ورو کردن سایت های خارجی که واقعا مطالب بسیار بسیار زیادی داره کسانی که حساسیت داشتن به لاموتریژین منظورم استیونس جانسون نیست فقط حساسیت,
    داروی بنادریل یا همون دیفن هیدرامین خودمون درمان حساسیت لاموتریژین هستش
    پزشک محترم وعزیزم که مثل شما دلسوز وعزیز هستش بدون اینکه من بگم قرص هیدروکسی زین ۱۰ برا حساسیت احتمالی دادن
    سوالم از شما هم یک مشاوره هستش وهم اینکه ایا قرص هیدروکسی زین ۱۰ بهتر یا برابر دیفن هیدرامین هستش یا دیفن هیدرامین بهتره
    سوالم زیاد شد شاید کس دیگری هم این مطالب بهش کمک کنه, خدای حسین یاورتون باشه

    • سلام جفتشون ضد حساسیت هستند،مخصوصا در کودکان دیفن هیدرامین داروی پر کاربردیه.بنظرم برای شما هیدروکسی زین خوب باشه و جواب بده

    • سلام آقای دکتر خسته نباشید
      برادر من بیماری سایکوتیک و دوقطبی پارانویا و وسواس و فوبیا از جمع داره یه مدت دوست داشت سیگار بکشه منصرفش کردیم الان قلیون میکشه هر روز توهم شنیداری و دیداری داره زود عصبانی میشه
      دکترش الانزاپین ۵دوتا شب دوتا صب نوشته و تگرازپین ۴۰۰و آلونتا ۳۷/۵و کلونازپام شبا و بوپروکسیر۱۵۰روزی یکی بک ماهه مصرف میکنه اوایل انگار خدب شده بود الان چند روزه عصبانی میشه زود
      خوندم که بوپروکسیر برای سایکوز ها و دوقطبی خوب نیست ممکنه توهماتش رو برگردونه؟

      • کلا کسی که دو قطبیه ،مصرف ضدافسردگیها یا عصبانیش میکنه یا شیدا
        هم بوپروپیون هم الونتا ضدافسردگی هستند
        البته در حالات میکس(شیدایی +افسردگی)ممکنه پزشکشون برای جلوگیری از افسردگی و احساس خودکشی از دوز پایین ضدافسردگیها استفاده کنه و عیبی نداره

  6. علت افسردگی وسواس و………بهم ریختن یا کم و زیاد شدن سروتونین و نوارپی نفرین و دوپامین و کلا انتقال دهنده های عصبی هستش, دارو به راحتی این مواد رو سرجاش میزاره وکافیه فقط به حرف اطرافیان و دور نزدیک وپروفایل عوارضی دارو توجه نکید, عواقبی که استرس و اضطراب و سواس بر پیکره جسمی و روحی پیرتر شدن خیلی زود انسان میزاره هیچ بیماری دیگه نمیزاره

    من عاشق قرص اعصابم

      • منم موافقم. چون معجزه اش رو روی مادرم دیدم. معجزه قرص اعصاب رو بعد از ۳ سال از فوت مادرم حدود ۵۰ درصد روی خودم دیدم. اما بیمارانی هم دیدم که متاسفانه هیچ نتیجه ای نگرفتن و فقط خدا حلال مشکلشونه. کاش خدا به اینها هم رحم میکرد

  7. با عرض سلام و احترام خدمت شما
    تمام کامنت هارو خوندم و واقعا لذت بردم ازینکه شما جواب تک تک عزیزان را می دهید. خدا برکت به عمر و کارتون بده
    خواهر من صرع داره از کودکی که خدارو شکر کنترل شده ولی پرش های مدام داره مخصوصا شب ها تو خواب تا چشماش گرم خواب میشه بدجور از خواب می پره و موهاشو چنگ میزنه
    قرص هایی که دکتر تجویز کرده: صبح ها تگروتول ۲۰۰ ، آلوینتا ۷۵، کلونازپام یک و دپاکین می خوره
    عصرا فیفول ، دپاکین و کلونازپام
    شب ها: تگروتول، کلونازپام و اولانزاپین ۵
    چون پاهاش ورم کرد و اضافه وزن داشت خواستیم که اولانزاپین رو عوض کنه دکتر و بجاش کلوزاپین داد
    دو هفته کلوزاپین خورد خوب بود خواب شبش ولی الان تا چشاش گرم میشه وحشتناک از خواب می پره و نمی تونه بخوابه حتی با اولانزاپین
    سوالی که از خدمتتون داشتم کلوزاپین خطرناک نیست؟ چون عوارضشو رو در اینترنت سرچ کردم بسیار بد بود و اینکه خواهرم درد پا و کمر و ورم مچ پا داره ایا کلوزاپین خطرناک نیست و ورم مفاصل از عوارض اولانزاپین است؟

    • کلوزاپین رو برای چی بهش دادن؟منظورم اینه که بخاطر چه علامتی؟آیا توهم و هذیان داشته؟چون کلوزاپین استانه تشنج رو میاره پایین!

  8. با سلام خدمت دکتر عزیز
    بنده بعد از مصرف اولانزاپین بسیار بهتر شدم و به زندگی برگشتم البته من مشکل تنگی نفس داشتم و هر وقت بهش فکر میکنم گرفتار میشم ولی میخواستم از شما سوال که الان دو ماهه دارم این قرص را مصرف میکنم کی باید ان را کم و مصرف نکنم
    با تشکر

    • خب باید ببینید براساس چه تشخیصی اینو بهتون دادن ،بنابرهر تشخیصی طول مدت دارو فرق داره
      اینو متخصصی که براتون تجویز کرده میدونه
      والا اگر زود قطع کنید ممکنه علایم برگرده

  9. سلام دیروز رفتم نزد روانپزشک گفتم با لاموتریژین حساسیت داشتم وقطع نمود بعد گفتم دپاکین میشه مصرف کنم گفتن خاصیت افسردگیش کمتره, چون من بیشتر افسردگی و دلمردگی دارم برا وسواس وافسردگی واسترس و…..اینارو نوشتن الانزاپین ۲/۵ شبی یکی لیتیوم که از قبل داشتم روزی دوتا, فلوکسامین ۵۰ شبی یکی واکس کارامازپین بعد یک هفته دوتا۳۰۰، خواستم بپرسم اکسکاربازپین چیه تفارتش با کاربامازپین چیه واینکه ایا تاثیر داره دو افسردگی دوقطبی واینا من به پزشکم شدیدا اعتماد ودوستش دارم ولی شمارو هم که جوابگو هستین دوست دارم میخواستم اگر مقدور هست توضیح بدین, دعاتون میکنم این شبها

  10. سلام دکتر
    من قرص اولانزاپین شبی ۲تا مصرف میکنم همراه با الپروزلام برای خواب
    و روز هم پاروکسیتین مصرف میکنم ۱ عدد
    زیر نظر روانپزشک هستم
    جدیدن دکتر پوست دو قرص راکوتان و اسپیرونولاکتون رو بهم داده که مصرف کنم + قرص روکین برای هورمون هام
    میخواستم بدونم این قرص ها تداخل دارویی نداره با دروهای اعصابم؟ میشه باهم خوردشون؟

    • تداخلاتی دارن،ولی خب لابد لازمه براتون که تجویز شده
      کلا مراقب کارکرد کبد در مصرف راکوتان باشید
      ازمایش مرتب بدید

  11. ببخشید اقای دکتر دوباره مزاحم شدم, با ونلافکاستین وایمی پرامین و…. هیجان دارم ترسی ندارم دوس دارم دعوا کنم ولی غمگینی وافسردگیم سرجاشه, بنظرتون با نوشته ای که فرستادم احتمال داره دوقطبی خفیفی داشته باشم یاشدید, ببخشید مزاحم شدم

    • بله ممکنه در طیف اختلال دوقطبی باشید
      تشخیص بالینی حضوری توسط متخصص داده میشه

  12. اقای دکتر سلام من خودم خلق ملالت بار و افسردگی دارم منتها با دارو درمان نمیشم یعنی ضدافسردگی های سروتونینی انگار گچ میخورم خلقم خیلی خیلی غمگینه میگرن….. کلید بیماریم تو این نوشته از پرونده خواهرم که اونم البته بیمار بوده والان درمان شده البته با الانزاپین حدود ۹۰ درصد با گوگل ترنسلیتت زدم زیاد چیزی دستگیرم نشد گفتم ببینم این نوشته معنیش دقیق چیه وربطش به بیماری من
    Three years drug the rally taciturn instability mood
    ممنون

  13. سلام افسردگی دوقطبی دارم وقتی کویتاپین ۲۵ یا ۵۰ مصرف میکنم یه جورایی خاطرات گذشته وکلا گذشته میاد تو فکرم دلیلش چیه وآیا تغییر دارو انجام بده پزشکم

  14. سلام, آیا اختلال اسیکزو افکتیو دوقطبی حساب میشه یا اسیکزوفرنی چون برا اعضای دیگر خانواده مهم هستش کما اینکه الان هم مشکل افسردگی یکی از اعضای خونواده وجود داره وبرا صحت اینکه دوقطبی هست یا نه بیماری دیگر اعضا مهم هستش,ممنون

Comments are closed.