سود و زیانِ ریسپریدون

– ریسپریدون چیست: 

داروی ریسپریدون (Risperidone) که از طریق کاهش میزان دپامین  مغز  اثر می کند،برای  بهبود رفتار و همینطور برطرف کردن افکار غیر عادی (مانند افکار بدبینانه) بکار می رود.این دارو بیشترین شهرت خود را  در اِصلاحِ اختلالات رفتاری کودکان مانند بیش فعالی و اختلال سلوک  و همچنین در درمان علایم منفی بیماران روانپریش (مانند انزوای اجتماعی و کم حرفی) دارد.این قرص  بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک  گاهی بعنوان درمان کمکی در سایر مشکلات ذهنی مانند اضطراب و وسواس نیز می تواند به کار رَوَد. این دارو اعتیاد آور نیست.

– هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را فقط از زبان خودش بشنوید .شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانه‌ها و یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو  و یا جستجو در صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی  نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.

– موارد مصرف ریسپریدون
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد: IMG_20160805_153726
۱- برطرف کردن افکار غیر عادی و بیمارگونه: که منجر به اشتغال ذهنی فرد با آنها شده و واقع بینی  و کارکرد روزانه ی وی را مختل می سازَد.
۲-از بین بردن افکار وسواسی: مانند افکار غیرقابل کنترل توهین به مقدسات یا افکار ناخواسته ی جنسی یا افکار نامقبول ِ آسیب زدن به دیگران.
۳-در درمان علایم منفی روانپریشی(مانند ِکم حرفی،گوشه گیری،انزوای اجتماعی،فقر محتوای فکری).
۴- تصحیح باورهای غلطِ استدلال ناپذیر :مانند بدبینی به مردم و یا بدبینی به همسر و شریک زندگی.
۵- در کودکان ِ در خود فرو رفته ی (اوتیستیکِ) بین شش تا هفده سال  که در ارتباط عاطفی و معاشرت با دیگران ناتوانند ،برای کنترل قشقرق و ناسازگاری و خودزنی .
۶- حالات سرخوشی (مانیا)در نوسانات خلقی و  دو قطبی(بایپولار) .
۷- در اختلالات رفتاری کودکان مانند اختلال سلوک(conduct) یا در خصومت و لجبازی آنها با والدین (ODD) و نیز در اختلال بیش فعالی(ADHD).
۸- در درمان اختلال تیک (توره ).

۹-همه ی داروهای ضد روانپریشی در دوزهای پایین برای اختلالات روان نژندی (نروتیک)مانندِ اضطراب فراگیر(GAD) و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) و اختلال هویت تجزیه ای (Dissociatve identity disorder) و همچنین در  دلیریوم و اختلالات خواب و اختلالات خوردن بنا به صلاحدید روانپزشک میتوانند بکار روند.

توجه: تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب ،موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آن‌ها در بروشورهای دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده اند.

– منع مصرف ریسپریدون:

۱-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکته‌های ریز مغزی (mini stroke) شوند.

۲- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای شما تجویز شده است را به دیگران توصیه نکنید.

۳-این دارو را همراه با الکل مصرف نکنید.

۴-چون این دارو درجه حرارت را بالا میبرد ورزش سنگین انجام ندهید.

۵- بیماری پارکینسون

۶-سرطان سینه

۷-اختلالات شدید کبدی و کلیوی

۸-اگر قرص فوروسماید (لازیکس) مصرف میکنید به پزشک خود اطلاع دهید.

– اسامیِ دارو :

نام ژنریک:

risperidone

_اسم تجاری  

risperdal

– دوزاژ و نحوه ی مصرف ریسپریدون:

۱-این قرص در دوزهای ۱  و ۲ و۳ و  ۴  میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد. بهتر است یکبار در روز  مصرف شود.این دارو همچنین بصورت قطره هم موجود است که میشود با آب،آب میوه(غیر از گریپ فروت)،قهوه یا شیر کم چرب مصرف کرد.ولی مصرف آن با چایی یا نوشابه کوکاکولا ممنوع است.

۲-شروع دارو با دوز (۱)  یا  (۲) میلی گرم در شب است که تا (۴ )میلی گرم در روز میتواند افزایش یابد.حداکثر دوز  درمانی آن شانزده میلی گرم است .ولی دوزهای بالاتر از( ۴ )میلی گرم همراه با احتمال بالاتر عوارض دارویی خواهند بود.نیمه عمر آن (۲۰) ساعت است.ریسپریدون اگر با کاربامازپین یا فنی تویین یا فنو باربیتال مصرف شود باید با دوز دو برابر مصرف شود.و در صورت مصرف ریسپریدون با فلوکستین یا پاروکستین،باید دوز ریسپریدون را کاهش داد.

۳-دوز شروع بهتر است کم باشد تا منجر به تهوع، بیخوابی و بیقراری (آکاتژیا) نگردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها، حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸-این دارو را با آب فراوان مصرف کنید

۹- موقع بلند شدنِ سریع، از حالت دراز کشیده یا نشسته به حالت ایستاده،ممکن است چند لحظه بعلت افت فشار خون ِوضعیتی، دچار سرگیجه و سیاهی رفتن چشم بشوید.بنابرین باید مرحله به مرحله و به آهستگی از جای خود بلند شوید.images

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است
آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض جدیدی خواهید شد(سندرم قطع دارو).

۱۱-این قرص احتمال دارد فشار خون شما را پایین بیاندازد پس مراقب تداخل آن با سایر داروهای ضد فشار خون باشید و به پزشکان داخلی یا اعصاب ِ خود ،این مطلب را یادآوری کنید.

– نکات مهم در مصرف ریسپریدون: 

۱-اگر دچار آلرژی شُدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌تواند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکته‌های ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۳-خالی یا پر بودن شکم تاثیری در جذب این دارو ندارد.
۴- این قرص ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش را نشان بدهد،پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.

۵- در پسران، بزرگ شدن سینه ها یا چاقی ممکن است دردسرساز شود.

عوارض ریسپریدون: 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
– احتمال وقوع این عارضه‌ها یک در صد نفر است. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

– یبوست یا اسهال -درد معده – تهوع یا استفراغ -خشکی دهان -خواب آلودگی یا بیخوابی -بیقراری(restlessness) -سرآسیمگی (آژیتاسیون) – افزایش اشتها -افزایش وزن  – افزایش ترشح بزاق – سوزش سر دل -درد عضلات یا مفاصل -راش پوستی -بزرگی پستان یا ترشح از پستان -طولانی شدن عادت ماهیانه یا عادت ماهیانه نشدن – مشکل در بینایی – مشکل در ادرار کردن -پوست خشک یا تغییر رنگ پوست.

۲- عوارض جدی:
هر چند این عوارض کمیاب و نادرند ولی چنانچه آن‌ها را مشاهده کردید باید بسرعت برای بررسی آن‌ها بصورت حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان، به بیمارستان مراجعه کنید:

-گیجی و ناهوشیاری
– تب بالا و سفتی عضلات و تعریق(احتمال سندرم نرولپتیک بدخیم)
– بثورات پوستی و خارش زیاد یا کهیر(احتمال سندرم استیونس جانسون)
– بی‌نظمی،کاهش  یا افزایش غیر عادی ضربان قلب(تاثیر بر روی ریتم قلب،افزایش فاصله ی QT.
-از هوش رفتن
– تشنج
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن(تاردیو دیسکنزی)
-مشکل در بلع یا تنفس(التهاب مخاطات در واکنش آلرژیک و سندرم استیونس جانسون)
-در پسران و مردان، بزرگ شدن سینه ها و افزایش وزن شدید.
-نعوظ دردناک یا طولانی.

مسمومیت دارویی:

– در صورتِ خوردنِ تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.یا در کل کشور به شماره ۱۴۹۰ زنگ بزنید و گزینه ی دوم را انتخاب کنید.

رهنمودهای کلی: 
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صِرفِ وجودِ یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند با تنظیم خلق و رفتارتان،سرنوشت ِ شما را به سمت یک زندگیِ سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.
-منابع
www.mayoclinik.org
www.Rxlist.com
www.drugs.com
www.Medlinplus.gov
www.darooyab.ir

kaplan &sadock’s Synopsis Of Psychiatry

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.parvizaliverdi.com 
-پی نوشت: کپی برداری و حذف نام نویسنده عملی غیر اخلاقی بوده و درشان یک انسان فرهیخته نیست.

30 Comments

  1. سلام, اقای دکتر درد روحی شدیدی دارم که هر خدایی میپرستین چنان شدیده که نمیتونم توصیفش کنم, کاری به دیگر بیاری ها از جمله افسردگی دوقدبی وسواس و….. ندارم یه اضطراب مهلکی دارم کبه ۵ میل الانزاپین ۷۵ میل ونلافاکستین و……. درمان نشده به اون کلونازپام تا ۴ میل مصرف مردم که هیچ تاثیرب نداره اضطرابم طوری هستش انگار یه سیخ داغ تو دلم میکنن حیف پسرم وگرنه باصدای بلند گریه و فریاد میزدم
    سایت های زیادی گشتم ودیدم دارویی مثل تری فلوئوپرازین توسط fda برا اضطراب تایید شده از سویی من نمیخوام دیگر داروهام از جمره لبتیوم الانزاپین ونلافاکستین و۲۵ میل فلوکسامین که به اسرار خودم از پزسکم گفتم مصرفش کنم چون هراس اجتماعیم رو خوب میکنه سوالم اینه ایا به پزشک بگم تری فلوپرازین بنویسه خوبه اخه دوتا خوارام ومادرم یا ارانزاپین نص ف میکنن یا تری فلوپرازین

    • اینجور موارد حاد بله داروهای قدیمی مثل تری فلو پرازین یا کلوزاپین و سدیم والپورات بهتر جواب میدن
      زیر نظر پزشکتون انشالا به بهترین درمان میرسید…خدا بزرگه.

  2. سلام اقای دکتر، من خانم ۲۸ ساله هستم، ۶ سال هست شیزوفرنی دارم بار اول که شروع شد دکترم رسپریدون ۶ و بیپریدن تجویز کرد که بعد از چند روز توهم ها رفت ،یکسال مصرف کردم و دوزش رسید به۱ قرصم رو قطع کردن و بعد از شش ماه عود کرد و دکتر ابیلیزول تجویز کرد که اثری نداشت و بعد رسپریدون دادن که تا سه سال استفاده کردم و خوب شدم و دارو رو قطع کردن و بعد از دو ماه دوباره عود شدید کرد و تا الان دارم رسپریدون مصرف میکنم و از ۶ رسیده به دوز ۴ ، علایم مثبت با رسپریدون برای من سریع برطرف میشن ولی علایم منفی تا حدود زیادی وجود دارن مثل بی حوصلگی و بی علاقگی نسبت به بیرون رفتن و سرکلاس نشستن و افکار منفی مثل افتادن اتفاقای بد که اگه درمانی داشته باشه خیلی خوب میشه،
    وقتی که دوز داروم بالاست پرولاکتینم خیلی میره بالا (۳۲۰۰)و عادت ماهانم یکساله قطع شده و برام از همون پارسال کابرگولین تجویز کردن که مقدارش پایینتر اومده(۱۰۰۰)، ولی چندتا مشکل دارم یک اینکه وقتی رسپریدون مصرف میکنم صورتم خیلی پف میکنه وچهرم رو خراب کرده و چاق میشم (۶ کیلو اضافه وزن)، اگر ممکنه راه حلی براش پیشنهاد بدین
    و مورد بعد که خیلی آزارم میده اینکه حدود سه ماهی هست دچار پلک زدن زیاد شدم جوری که شب میشه ماهیچه چشمام درد میکنه از خستگی البته حدس میزنم نوشابه رو نزدیک قرص خوردم شروع شد یا شاید دیستونی از عوارض رسپریدون یا کابرگولین باشه،علتش چیه؟ درمانی داره؟ آیا باید داروم رو تغییر بدم یا راه حل دیگه ای داره؟
    برای هرکدوم از موارد راهنمایی کنید ممنون میشم

    • خب این راهنمایی ها فقط از عهده ی پزشک خودتون برمیاد که دایم باید حضوری شمارو معاینه کنه و بطور فردی برای شما تصمیم بگیره
      اینطور که معلومه پزشک حاذق و با تجربه ای دارید.بجز از ایشون از شخص دیگه مشورت نگیرید چون تداخل پیش میاد

  3. سلام و وقت بخیر اقای دکتر
    خواهرزاده ای دارم که ۴ساله و نیم سن داره که دچار مشکل تکلم و درحد کلمه صحبت میکندپارسال متخصص مغزواعصاب بردیمش که تشخیص اختلالات طیف اوتیسم دادن و ریسپریدون و والپرات سدیم تجویز کردند
    بعد ازچندماه مصرف دچارتشنج ناشی ازتب بالاشد
    به نظر شما ایا مصرف دوباره قرص ریسپریدون کار درستیه؟!بااینکه دمای بدن بالا میبره!

    • بله ریسپریدون قرص خوبیه ولی خب با توجه به اتفاقی که افتاده،عاقلانه تر اینه که از قرص دیگه ای مثل ابیلیفای استفاده بشه

  4. سلام آقای دکترخسته نباشیدمن بیماری پانیک دارم دکترجدیدا برام قرص دپاکین۵۰۰وریسپریدون۱میل برام تجویزکرده به نظرشما داروی خوبیه البته درکنار اون روانشناس هم میرم

    • خب حتما قبلا قرصهای دیگه ای دادن که موثر نبوده
      و الان به این داروها رسیدید…بله حتما که خوبه

  5. سلام اسنترا و والپرات سدیم به اضافه این قرص ریسپریدون ۱ میلی گرم نصف صب نصف شب یک چهارم ظهر بهتره
    یا اسنترا و والپرات سدیم به اضافه پرفنازین؟

  6. سلام جناب دکتر.ممنون از وقتی که میذارید برای پاسخگویی.یک سوال داشتم,چه جوری میشه عوارض این قرص های اعصاب رو کاهش داد و چه جوری میشه از جمع شدن سموم داروها در کبد و کلیه جلوگیری کرد؟اگه برنامه تغذیه ای خاصی لازم هست ممنون میشم توضیح بدید.

    • بهبود عملکرد کبد
      لطفا جمله ی بالا رو سرچ کن ی مقاله چند پاراگرافه تهیه کن …همینجا بفرست تا بقیه هم بخونن و استفاده کنن
      افرین پسر خوب…بدو

  7. اگه از من بپرسن کشنده ترین بیماری جهان عذاب اورترینش چیه میگم افسردگی یکپارچه دوقطبی همرا با اظطراب شدید, چنان بر پیکره ی روح وجشمت آسی بمیزنه که فقط خالق یکتا خدا و اون بندش میفهمه,فکر نکنم سرطان قوترینش هم اینقد قوی باشه, حالا حساب کنید بیکاری وضع اقتصادی نامناسب و…… چه بیماری مهلک وزجراوری پدی میاره پناه برخدا

    • بله درسته خیلی سخت و عذاب اوره
      برای همه بیماران اعصاب دعا میکنیم که خداوند شرایط تخفیف و تسکین بیماری رو براشون مهیا کنه
      و ارزو میکنم علم پزشکی بتونه داروهای موثرتر و بدون عارضه ای رو برای اینگونه بیماران ،اکتشاف کنه

  8. سلام اقای دکتر,اضطرابی واسترس وافسردگی دارم که تو کتاب های روانپزشکی هم بیماری مثل من نبوده چون ۲۰ سال یعنی از دوران اول ابتدایی بیماری افسردگیم شروع شد والان شده افسردگی دوقطبی,الانزاپین روزی ۲ بار ۲/۵ فقط سه چهاروروز استرس نداشتم با لیتیوم ۳۰۰ روزی دوعدد وترانکوپین ۲۵ شبی یک عدد ونلافاکستین ۷۵ این چهار دارو همراه هم مصرف کردم,باید ۳ ساعت یک بار یک کلونازپام ۱ میل مصرف کنم جمعا ۴ میل,بیماریم مزمن شده و میخوام اجازه ی داروهای قدرتمند رو به پزشک بدم ولی فشار خون نمیزاره اخه با این سن کمم استرس افسردگی باعث فشار شده,داروهای قدرتمند که پزشک میگفت کدام هستن
    واینکه تنها دارویی که افسردگی واضطرابم رو خوب کرد لاموتریژین بود

  9. سلام اقای دکتر
    من به مدت هفت ماه است که دچار وزوزگوش شده ام هممه راها را هم رفته ام.از دکتر قلب تا دکتر گوش همه شواهد موجود سالم بوده است و داروهای زیادی از قبلی کلونازپام- زولفت- سریکوئل- پروپرانولل-بتاسرک- بتاهیستن- دیمن هیدرینات- ب یک ۳۰۰ -دلوکستین- سیمبولیتا-و .. استفاده نموده ام ولی تاکنون جواب مثبت نگرفته ام
    لطفا راهنمایی فرمایید

  10. سلام خدمت دکتر بزرگوار
    دکتر جان بنده ۳۸سالمه و سابقه افسردگی و اضطراب شدید دارم. ترس از موقعیتهای اجتماعی جدید و اینکه در معرض دید و قضاوت دیگران قرار بگیرم. حتی فکر و ذهن من رو درگیر میکنه و وقتی بهش فکر میکنم اضطراب و تپش قلب می گیرم.دکتر برام ابلیفای و فاورین تجویز کرده آیا این قرصها درمان خوبیه یا از رسپریدون که قبلا هم استفاده می کردم ،استفاده کنم.
    با تشکر

  11. سلام جناب دکتر خسته نباشید.بنده ۲۳ساله هستم…تحت نظر روانبزشکم حدود ۳ ماه و نیم میشه.و بخاطر وسواس و خیالبردازی بیش از حد و در فکر فرو رفتن و همچنین افکار منفی و بد بینی زیادی که داشتم قرص اسنترا ۵۰ روزی یکی و نصف.ریسبریدون ۱ شب یکی و مابروتیلین ۵۰ شب یکی استفاده میکنم.خداروشکر وسواسم بهبود بیدا کرده و همچنین افکار منفی و بدبینانه ذهنم اما ن کامل ولی خیالبردازیم و فرو رفتن در افکار گذشته همچنان ادامه داره و واقعا اذیت کننده شده برام.این رو هم عرض کنم من درس میخونم برای کنکور.حدود یک ماه و خرده ای تمام طول روز من بدنم درد میکنه البته درد جزیی بخصوص باهام و کسل و خسته هستم وهمچنین رویابردازی های ذهنم ول کنم نیستن و ذهنم رو خالی نمیکنن برای مطالعه همین موضوع باعث شده تمرکز و انرژی کافی نداشته باشم برای درس خوندن.خواهشا لطف کنین بگین چکار میتونم بکنم شرایط بدن درد وتمرکزم بهبود کامل داشته باشه؟ ممنونم

  12. باسلام وعرض ادب.دختردوسال و نیمه ای دارم که خیلی جیغ میزنه و وقتی چیزی رو که میخوادبهش ندیم یا کاری که میخواد رو انجام ندیم خیلی بدجیغ میکشه و هرچی دم دستش باشه پرت میکنه ظرف میشکنه و… با تمام این احوال سعی میکنم تحمل کنم ولی مشکلم اینجاست که توی مهمونیا خیلی اذیتم میکنه با بچه های هم سن خودش نمیسازه و همه چیز رو با جیغ و گریه برای خودش میخواد حتی وسایلی که متعلق به بقیه بچه هاست.البته دختر ۹ ساله ای هم دارم که از سن ۲ تا ۵ سالگی تقریبا همین علایم و لجبازی شدید رو داشت و مدت کوتاهی ریسپریدون ۱ مصرف میکرد.سوالم اینه که میتونم به دختر کوچیکم فقط زمان مهمونی رفتن یک چهارم ریسپریدون ۱ بدم که آرومترش کنه؟؟ چون واقعا همه اطرافیان از رفتارش اذیت میشن.ممنونم

  13. سلام اقای دکتر من گاهی به دخترم کلونازپام میدم چون دوتر تجویز کرده برای بی خوابیش ولی گاهی شبا میدم اوثرا خوابش میبره منم نمیدم اشکالی نداره ؟مستمر نخوره درمانش لطمه نمیخوره.

Comments are closed.