دلوکستین (سیمبالتا) مهار افسردگی

– دلوکستین (سیمبالتا)چیست: 

-داروی دلوکستین(Duloxetin)  یا سیمبالتا (Cymbalta)  که از طریق  افزایش “سروتونین” و “نور اپی نفرین” در  مغز اثر می کند ،داروی نسبتا جدیدی است که بخاطر این تاثیر ِ دوگانه (سروتونین + نور اپی نفرین) سودمندی بالاتر و عوارض کمتری نسبت به داروهای قدیمی تر ِ ضد افسردگی دارد .این دارو میتواند با افسردگی های مزمن و  قوی که به سایر داروها مقاوم و سرکش بوده اند جدال کند و شادی و نشاط را برای فرد مبتلا به همراه آورد.علاوه بر این خاصیت نشاط آوری،یک تاثیر ِ ویژه ی این دارو از  بین بردن دردهای عصبی مزمن در آرتروزها ،دردهای عصبی،کمردردها و دردهای بیماران دیابتی می باشد.cymbalta-box

– موارد مصرف دلوکستین (سیمبالتا): 
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد:

۱- اختلال افسردگی ماژور (major depressive disorder)

۲- اختلال اضطراب منتشر (generalized anxiety disirder)

۳- اختلالات سیستم اعصاب حسی در بیماران دیابتی (diabetic peripheral neuropathy)

۴- فیبرومیالژیا (fibromyalgia)

۵- استئو آرتریت (osteoarthritis)IMG_20160813_151434

۶- کمردرد

۷- دردهای مزمن (choronic pain disorder)

۸- در خانمهایی که در کنترل ادرار خود مشکل دارند ( stress urinary incontinence)این دارو از طریق تقویت اسفنکتر ادرار  این اختلال را درمان می کند.که برای این اختلال این دارو دارویی با اسم (Yentreve)در بعضی کشورها موجود است.

– منع مصرف دلوکستین (سیمبالتا):

۱- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت دچار احساس کاذب “خود پزشک پنداری” نشوید و شروع به خوردن این دارو نکنید همچنین سرخود دارویی که برای خودتان موثر بوده  است را به دیگران توصیه نکنید.این کار عواقب خطرناک و غیر قابل پیش بینی دارد.

۲- وجود بیماری گلوکوم (فشار بالای داخل چشم= آب سیاه)

۳-مصرف همزمان با داروهای ضدافسردگی مهار کننده ی مونوآمین اکسیداز(MAOi) مانند فنلزین-ترانیل سیپرومین -سلژیلین -ایزوکربوکسازید

۴-مصرف همزمان با تیوریدازین

۵- فشارخون بالا

۶- فاز سرخوشی (مانیا) در بیماران دو قطبی

۷- سه ماه اول حاملگی

۸- شیردهی

۹- نارسایی کبدی

۱۰- نارسایی کلیوی

۱۱- بیماری صرع

۱۲- اختلالات انعقادی

۱۳- در کسانیکه مستعد سو مصرف مواد هستند

۱۴-توجه : گاهی در بیماران زیر  بیست و چهار سال در دوهفته ی اول مصرف این دارو افکار ناگهانی خودکشی گزارش شده است.پس اطرافیان باید این نشانه ها را تحت نظر بگیرند و به پزشک خود گزارش بدهند:تغییر و نوسان خلق -تحریک پذیری-عصبانی شدن- دیر به خواب رفتن -اضطراب و سرآسیمگی -خصومت بی دلیل -پرفعالیتی.

۱۵- آلرژی

۱۶-مصرف همزمان با الکل(بالا رفتن احتمال صدمه به کبد)

۱۷-مصرف همزمان دلوکستین با مسکن ها(آسپیرین -بروفن -سلکسیب -دیکلوفناک -ناپروکسن و غیره)ممکن است منجر به کبودی زیر پوست بعلت اختلال در انعقاد خون گردد.

– اسامی تجاری:

نام ژنریک:

Duloxetin

_اسم تجاری  

Cymbalta

-irenka

IMG_20160813_151757
– دوزاژ و نحوه ی مصرف دلوکستین (سیمبالتا):

۱-این قرص در دوزهای  ۲۰ ، ۳۰و ۶۰ میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد.

۲-حداکثر دوز درمانی آن  ۶۰ میلی گرم است  که بهتر است جهت کاهش عوارضی مانند تهوع در دو دوز  ۳۰ میلی گرمی(یکی صبح-یکی عصر) مصرف گردد.

۳-دوز شروع بهتر است بیش از  ۲۰میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع شدید می گردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبرابر کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸- دوز بالای ۶۰ میلی گرمی در روز یعنی تا ۱۲۰ میلی گرم هم میتوان مصرف کرد ولی بعید است سودمندی و تاثیر بیشتری داشته باشد.

۹- این دارو بصورت کپسولهایی تهیه شده است که محتویات خود را بصورت آهسته آهسته(DELAYED RELEASE) آزاد میکند تا بدینوسیله از ایجاد حس تهوع جلوگیری شود.

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض ترک ناگهانی خواهید شد که علایمش اینهاست:اضطراب – تهوع- بیخوابی – تحریک پذیری.

۱۱-این قرص  فشار خون سیستولیک شما را از۱۲۰ به ۱۲۲  و فشار خون دیاستولیک شما را از   ۸۰ به ۸۰/۵  افزایش می دهد. پس  به پزشک داخلی  ِ خود این مطلب را یادآوری کنید.همچنین این دارو قند خون را هم اندکی بالا می برد.

– نکات مهم در مصرف دلوکستین (سیمبالتا): 

۱-اگر دچار آلرژی شُدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌تواند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.

۲-موقع نشست و برخاست از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده،یکدفعه از جای خود برنخیزید چون ممکن است بعلت افت فشار خون لحظه ای،دچار سقوط و شکستگی اندامها یا سر بشوید.

۳- نیمه عمر این دارو ۱۲  ساعت است و بهتر است در دو نوبت مصرف شود تا عوارض کمتر شوند.خالی بودن شکم باعث افزایش جذب این دارو میگردد.

۴- این قرص ممکن است ۴ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش را نشان بدهد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.قطع ناگهانی خودش ایجاد کننده ی حالات ناخوشایندی مانند   اضطراب – تهوع-بیخوابی و تحریک پذیری  خواهد شد.

۵- از انجام رانندگی یا کارهای ریزی که مستلزم دقت می باشد،در روزهای اولِ مصرف دارو اجتناب کنید.

عوارض دلوکستین (سیمبالتا): 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند.بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

-یبوست یا اسهال – تهوع -گیجی -خشکی دهان  -خواب آلودگی -مشکل در بخواب رفتن-خستگی – کاهش اشتها -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).

-بیشترین عارضه ی  دلوکستین تهوع است که در خیلی از موارد موجب قطع دارو توسط مصرف کننده می شود.بنابراین بهتر است پزشک معالج ِ شما جهت پیشگیری،از همان ابتدا داروی ضد تهوع نیز تجویز نماید.

۲- عوارض جدی:

احتمال بروز این عوارض کم است فقط باید نسبت به بُروز آنها هوشیار باشید و سریعا به بیمارستان مراجعه نمایید:
-مشکلات کبدی:که با علایم خارش -خستگی مفرط-فقدان اشتها -ادرار تیره -زردی -درد بالای معده – تهوع،خود را نشان می دهد.

-واکنش در سیستم عصبی مرکزی که با علایم:سفتی عضلات – تعریق – گیجی -ضربان تند یا نامنظم قلب -لرزش و تب بالا خود را نشان می دهد.

-علایم ازدیاد بیش از حد سروتونین در بدن  بصورتِ :تب – توهم – سرآسیمگی -افزایش رفلکسهای بدن -استفراغ -اسهال – فقدان هماهنگی عضلات – از هوش رفتن،نمایان می شود.

-توجه:در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.

رهنمودهای کلی در مصرف داروهای اعصاب:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.draliverdi.com 

-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم) 

-پی نوشت: کپی برداری و حذف نام نویسنده عملی غیر اخلاقی بوده و درشان یک انسان فرهیخته نیست.

30 Comments

  1. وقتتون بخیر دکتر علی وردی عزیز
    من از فیبرومیالژیا رنج میبرم و دکتر برام سرترا ۵۰ و میرتازاپین ۱۵ و پرگابالین تجویز کردن
    ولی با مصرف پرگابالین دچار پالس هایی در سرم میشم
    میخاستم بدونم میتونم دلوکسیتین رو اضافه کنم جای پرگابالین؟ ممنون از وقتی ک برای ما میذارید

  2. سلام جناب دکتر
    بنده نزدیک ۸ ساله به دلیل سوشال فوبیا هر روز آلپرازولام مصرف می کنم. بنظر شما آیا به بدنم ممکنه آسیب رسیده باشه؟
    ممکنه بجاش دلوکسیتین یا ونلافاکسین مصرف کنم؟

  3. سلام و عرض ادب مجدد
    جناب دکتر بنظر حضرتعابی دلوکسیتین بعلاوه رسپریدون میتواند یک نسخه خوب برای مشکل من (فوبیای شپش) باشد؟ (به دلیل آرامبخشی دلوکسیتین)
    زیرا نسخه های روتین اغلب آنقدرهم مؤثر نیستند.

  4. سلام جناب دکتر
    پس از شنیدن گسترش شپش در مدارس دچار اضطراب شدم(برای کودکم) سپس اضطرابم تبدیل به فوبیا شد و در مغزم فک میکنم همه چیز شپش دارد مگر خلافش ثابت شود. مدتی است اسنترا با دوز ۱۵۰ مصرف می کنم پیش روانشناسان مختلف رفتم ولی نتیجه خاصی نداشت.
    بنظر شما دلوکسیتین من را نسبت به این موضوع بی خیال می کند و پیشنهاد شما چه میتوانست باشد؟.
    با احترام

  5. سلام جناب آقای دکتر خسته نباشید
    ببخشید بنده دچار افسردگی خفیف بیشتر کاهش انگیزه هستم و وسواس فکری ocd ،من دانشجوی پزشکی هستم و دکتر های زیادی رفتم، این اواخر برام پاروکستین نوشتن که خوب بود و به علت افزایش وزن به دلوکستین تغییر دادند که این قرص هم افزایش وزن داده،
    میخواستم بدونم بهترین دارو برای شرایط من که دارم برای آزمون تخصص هم میخونم و نمیخوام وزنم زیاد بشه و تمرکزم هم حفظ بشه چی میتونه باشه؟

    • بنظرم در این مقطع که افسرده نبودن هدف مهمتریه،کاهش وزن رو هدف خودتون قرار ندید و اونو بگذارید برای بعد از امتحاناتت.شاید نشه به هر دوتای اینها همزمان برسید و شاید بهتر باشه یکی فدای دیگری بشه.در کنار همون دلوکستین از ال کارنی تین؛قهوه؛tanless;greenless برای کنترل وزن میتونید استفاده کنید
      ولی خب واقعیت اینه که نه شما بلکه حتی کسانیکه داروی اعصاب مصرف نمیکنند هم در کنترل وزن دچار مشکل هستند.اصلیترین راهبرد؛کم خوردن و کاهش intake هست.که بیشتر مردم در این کار ناموفق هستند

  6. سلام جناب دکتر
    بنده برای درمان وسواس مدت ۶ ماه است اسنترا مصرف می کنم و الان با دوز ۱۵۰ مصرف می کنم ولی هنوز نسبت به موارد وسواسم دچار اضطراب می شوم. بنظر شما چیکار باید بکنم؟ واقعا زندگیم سخت شده.

  7. با سلام من حدود سه ساله که دچار اضطراب و وسواس فکری شدم که در اثر قطع مصرف ترامادول به این بلا دچار شدم البته علایمی از قبل مصرف هم داشتم در کل بعد از قطع ترامادول این بلا نصیبم شد البته بعد از حدود شش ماه . بعد از نزول ای بلا مرتبا دکتر رفتم که خدا رو شکر اضطراب و وسواسم تا حدود زیادی خوب شده اما مشکل بزرگ دیگری که پیدا کرده ام بی حالی زیاد است و خیلی از روز رو خواب هستم و حوصله هیچ کاری رو ندارم . در مدت این سه سال فلووکسامین ۳۰۰میلی گرم در روز و کلومیپرامین ۵۰میلی گرم مصرف کرده ام . در اخرین مراجعه به پزشک به دلیل بی حالی زیاد خواستار تغییر قرص هام شدم که دکتر بجای کلومیپرامین ، ونلافاکسین ۳۷/۵ دو بار در روز تجویز کرد از اون موقع که حدودا شش ماه می گذره بی حالیم تغییری نکرده می خواستم کمکم کنید که چه کار کنم که بی حالی و بی انگیزگیم از بین بره در ضمن مولتی ویتامین هم مصرف میکنم . میشه بجای ونلافاکسین ، دلوکستین مصرف کنم چه دوزی مناسبه ؟ در کل ممنون میشم اگه کمکم کنید

    • بله اینها عوارض داروییه.باید یکی یکی تست کنید ببینید کدوم روی شما عوارض نداره
      خوردن محرکها و ورزش هم کمک حاله
      قهوه هم همینطور

  8. سلام جناب دکتر
    بنده به دلیل استرس ها و فشار عصبی که از طرف عده ای از همکارانم به من وارد می شد هم اکنون نیز هر روز صبح با استرس و فشار عصبی وارد شرکت می شوم. یه مدت آلپرتزولام می خوردم که اولا الان روی من دیگر اثر ندارد ثانیا روی حافظ ام اثر منفی گذاشته است. من کارم تحقیقاتی است آن هم از نوع سنگین حل معادلات کشف و حل مشکلات صنعتی. بنا به توصیه داروخانه چی شروع به مصرف دلوکسیتین کردم با دوز ۳۰ که نه تنها تاثیر چشمگیری نداشته بلکه یه مقدار عصبی هم هستم. من تمرکز عالی ای دارم. ظاهرا دلوکسیتین سطح دوپامین مغزم را بالا برده و تمرکزم بیستر هم شده است ولی روی اضطرابم تاثیر نداشته. میخواستم حضرتعالی بنده رو بصورت واتساپی ویزیت بفرمایید بطوری که مشکل خراب شدن حافظه و اضطراب اجتماعی درونی من و فشار عصبی صبحگاهی من را حل کند و از طرفی توانمندی ذهنی من را نیز افزایش دهد.
    فدای شما

  9. سلام آقای دکتر خوبین مادرم دولوکستین آریپیپرازول و تری هگژی فنیدیل مصرف می‌کنه نزدیک ده روزه اما تو خواب با خودش حرف میزنه و این به شدت نگرانمون کرده و اصلا خواب مناسبی نداره بعد میگه خیلی بی‌قرارم مدام ضمن اینکه قبلا سیتالوپرام ۴۰ فقط تنهایی میخورد و هیچکدام از این عوارض نداشت نه بیقرار بود نه تو خواب حرف میزد خواستم بدونم علت این عوارض شدید چیه میشه راهنمایی کنین

  10. سلام آقای دکتر
    من الان ۱۰ روز هست بعلت کمردرد مزمن دلوکستین ۶۰ مصر ف میکنم لطفا بفرمایید چقدر طول میکشد دلوکسنین اثرش را در از بین بردن درد بگذارد

  11. درود
    دکتر من سرترالین ۵٠ میخورم برای اضطراب حدود دو ماه که خوب نشدم، دکتر گفت ١٠٠ بخور ولی وقتی میخورم یک حالات گیجی مانند سندروم دارم . ایا ممکنه کسی کلا به دوز پایین احتیاج داشته باشه مثلا دوز ٢۵ سرترالین و دوزهای بالا هیچ وقت بهش نسازه ؟

Comments are closed.