دلوکستین (سیمبالتا) مهار افسردگی

– دلوکستین (سیمبالتا)چیست: 

-داروی دلوکستین(Duloxetin)  یا سیمبالتا (Cymbalta)  که از طریق  افزایش “سروتونین” و “نور اپی نفرین” در  مغز اثر می کند ،داروی نسبتا جدیدی است که بخاطر این تاثیر ِ دوگانه (سروتونین + نور اپی نفرین) سودمندی بالاتر و عوارض کمتری نسبت به داروهای قدیمی تر ِ ضد افسردگی دارد .این دارو میتواند با افسردگی های مزمن و  قوی که به سایر داروها مقاوم و سرکش بوده اند جدال کند و شادی و نشاط را برای فرد مبتلا به همراه آورد.علاوه بر این خاصیت نشاط آوری،یک تاثیر ِ ویژه ی این دارو از  بین بردن دردهای عصبی مزمن در آرتروزها ،دردهای عصبی،کمردردها و دردهای بیماران دیابتی می باشد.cymbalta-box

– موارد مصرف دلوکستین (سیمبالتا): 
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد:

۱- اختلال افسردگی ماژور (major depressive disorder)

۲- اختلال اضطراب منتشر (generalized anxiety disirder)

۳- اختلالات سیستم اعصاب حسی در بیماران دیابتی (diabetic peripheral neuropathy)

۴- فیبرومیالژیا (fibromyalgia)

۵- استئو آرتریت (osteoarthritis)IMG_20160813_151434

۶- کمردرد

۷- دردهای مزمن (choronic pain disorder)

۸- در خانمهایی که در کنترل ادرار خود مشکل دارند ( stress urinary incontinence)این دارو از طریق تقویت اسفنکتر ادرار  این اختلال را درمان می کند.که برای این اختلال این دارو دارویی با اسم (Yentreve)در بعضی کشورها موجود است.

– منع مصرف دلوکستین (سیمبالتا):

۱- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت دچار احساس کاذب “خود پزشک پنداری” نشوید و شروع به خوردن این دارو نکنید همچنین سرخود دارویی که برای خودتان موثر بوده  است را به دیگران توصیه نکنید.این کار عواقب خطرناک و غیر قابل پیش بینی دارد.

۲- وجود بیماری گلوکوم (فشار بالای داخل چشم= آب سیاه)

۳-مصرف همزمان با داروهای ضدافسردگی مهار کننده ی مونوآمین اکسیداز(MAOi) مانند فنلزین-ترانیل سیپرومین -سلژیلین -ایزوکربوکسازید

۴-مصرف همزمان با تیوریدازین

۵- فشارخون بالا

۶- فاز سرخوشی (مانیا) در بیماران دو قطبی

۷- سه ماه اول حاملگی

۸- شیردهی

۹- نارسایی کبدی

۱۰- نارسایی کلیوی

۱۱- بیماری صرع

۱۲- اختلالات انعقادی

۱۳- در کسانیکه مستعد سو مصرف مواد هستند

۱۴-توجه : گاهی در بیماران زیر  بیست و چهار سال در دوهفته ی اول مصرف این دارو افکار ناگهانی خودکشی گزارش شده است.پس اطرافیان باید این نشانه ها را تحت نظر بگیرند و به پزشک خود گزارش بدهند:تغییر و نوسان خلق -تحریک پذیری-عصبانی شدن- دیر به خواب رفتن -اضطراب و سرآسیمگی -خصومت بی دلیل -پرفعالیتی.

۱۵- آلرژی

۱۶-مصرف همزمان با الکل(بالا رفتن احتمال صدمه به کبد)

۱۷-مصرف همزمان دلوکستین با مسکن ها(آسپیرین -بروفن -سلکسیب -دیکلوفناک -ناپروکسن و غیره)ممکن است منجر به کبودی زیر پوست بعلت اختلال در انعقاد خون گردد.

– اسامی تجاری:

نام ژنریک:

Duloxetin

_اسم تجاری  

Cymbalta

-irenka

IMG_20160813_151757
– دوزاژ و نحوه ی مصرف دلوکستین (سیمبالتا):

۱-این قرص در دوزهای  ۲۰ ، ۳۰و ۶۰ میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد.

۲-حداکثر دوز درمانی آن  ۶۰ میلی گرم است  که بهتر است جهت کاهش عوارضی مانند تهوع در دو دوز  ۳۰ میلی گرمی(یکی صبح-یکی عصر) مصرف گردد.

۳-دوز شروع بهتر است بیش از  ۲۰میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع شدید می گردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبرابر کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸- دوز بالای ۶۰ میلی گرمی در روز یعنی تا ۱۲۰ میلی گرم هم میتوان مصرف کرد ولی بعید است سودمندی و تاثیر بیشتری داشته باشد.

۹- این دارو بصورت کپسولهایی تهیه شده است که محتویات خود را بصورت آهسته آهسته(DELAYED RELEASE) آزاد میکند تا بدینوسیله از ایجاد حس تهوع جلوگیری شود.

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض ترک ناگهانی خواهید شد که علایمش اینهاست:اضطراب – تهوع- بیخوابی – تحریک پذیری.

۱۱-این قرص  فشار خون سیستولیک شما را از۱۲۰ به ۱۲۲  و فشار خون دیاستولیک شما را از   ۸۰ به ۸۰/۵  افزایش می دهد. پس  به پزشک داخلی  ِ خود این مطلب را یادآوری کنید.همچنین این دارو قند خون را هم اندکی بالا می برد.

– نکات مهم در مصرف دلوکستین (سیمبالتا): 

۱-اگر دچار آلرژی شُدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌تواند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.

۲-موقع نشست و برخاست از حالت خوابیده یا نشسته به حالت ایستاده،یکدفعه از جای خود برنخیزید چون ممکن است بعلت افت فشار خون لحظه ای،دچار سقوط و شکستگی اندامها یا سر بشوید.

۳- نیمه عمر این دارو ۱۲  ساعت است و بهتر است در دو نوبت مصرف شود تا عوارض کمتر شوند.خالی بودن شکم باعث افزایش جذب این دارو میگردد.

۴- این قرص ممکن است ۴ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش را نشان بدهد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.قطع ناگهانی خودش ایجاد کننده ی حالات ناخوشایندی مانند   اضطراب – تهوع-بیخوابی و تحریک پذیری  خواهد شد.

۵- از انجام رانندگی یا کارهای ریزی که مستلزم دقت می باشد،در روزهای اولِ مصرف دارو اجتناب کنید.

عوارض دلوکستین (سیمبالتا): 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند.بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

-یبوست یا اسهال – تهوع -گیجی -خشکی دهان  -خواب آلودگی -مشکل در بخواب رفتن-خستگی – کاهش اشتها -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).

-بیشترین عارضه ی  دلوکستین تهوع است که در خیلی از موارد موجب قطع دارو توسط مصرف کننده می شود.بنابراین بهتر است پزشک معالج ِ شما جهت پیشگیری،از همان ابتدا داروی ضد تهوع نیز تجویز نماید.

۲- عوارض جدی:

احتمال بروز این عوارض کم است فقط باید نسبت به بُروز آنها هوشیار باشید و سریعا به بیمارستان مراجعه نمایید:
-مشکلات کبدی:که با علایم خارش -خستگی مفرط-فقدان اشتها -ادرار تیره -زردی -درد بالای معده – تهوع،خود را نشان می دهد.

-واکنش در سیستم عصبی مرکزی که با علایم:سفتی عضلات – تعریق – گیجی -ضربان تند یا نامنظم قلب -لرزش و تب بالا خود را نشان می دهد.

-علایم ازدیاد بیش از حد سروتونین در بدن  بصورتِ :تب – توهم – سرآسیمگی -افزایش رفلکسهای بدن -استفراغ -اسهال – فقدان هماهنگی عضلات – از هوش رفتن،نمایان می شود.

-توجه:در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.

رهنمودهای کلی در مصرف داروهای اعصاب:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.draliverdi.com 

-تلفن وقت دهی ۸۸۵۵۶۹۴۶( از مشاوره یا پاسخ از طریق تلفن معذوریم) 

-پی نوشت: کپی برداری و حذف نام نویسنده عملی غیر اخلاقی بوده و درشان یک انسان فرهیخته نیست.

35 Comments

  1. سلاآقای دکتر ،۲۸ سالمه سردرد تنشی پشت چشم دارم ۴ ساله به صورت مداوم و همیشگی .دکتر تقاء برای من دولوکستین۳۰ تجویر کردن .آدم اضطرابی هستم.گفتن هفته اول نصف بخور اما با گذشت دو روز از خوردنش .توهم و کابوس تو خواب.خشکی دهن.تهوع .تنگی نفس خفیف .ادرار زیاد دارم.نظر شما چیست ؟آیا خوردن کلونازپام برای خواب و کاهش عوارص این دارو مناسبه ؟آیا این عوارض از بین خواهند رفت ؟متشکرم جناب علی وردی

  2. سلام‌.وقت بخیر .به خاطر درد مزمن‌پشت حدقه چشم‌ برای من دلوکستین ۳۰ تجویز کردن .هفته اول نصفش .هفته دوم کامل .هفته سوم یکی صبح یکی شب .اما ۳ روزه که میخورم همخ عوارض .اسهال .تهوع .اضطراب شدید .بی خوابی.یخ کردن پشت گردن.تنگی نفس و بی قراری دارم .چه کار کنم

      • آخه آقای دکتر پس تکلیف دردم چی میشه .چون همه داروها رو امتحان کردم زیرنظر پزشک .اما این دارو انگار تو همین ۳روز جواب داده .میخوام بدونم‌اگه عوارضشو تحمل کنم تموم میشه یا کلا قراره اینجوری بمونه.کپسول رو باز میکنم ۷۰ درصدشو بیرون میریزم و میخورم.دوز ۳۰

  3. سلام آقای دکتر
    من یک سال و سه ماهه برای اضطرابی که داشتم از سیمبالتا ۶۰ استفاده می کنم.می خواستم ببینم معمولا بعد از قطع تدریجی دارو چقدر احتمال داره علایم برگرده؟

  4. سلام ، حدوددوسال سرترالین ۵۰روزی دو تا لاموتریژین۵۰روزی یکی خوردم و به تدریج هم قطع کردم ، ولی گاهی شاید هر یکماه دچار دلتنگی میشم و شدیدا بی حوصله هستم ، مشکلم دلتنگی و بی حوصله گیست، میخوام نظر شما رو‌بدونم برای این دو تا مشکل ، کدوم دارو مناسبتره ، دولوکستین ۲۵روزی دو تا و لامو ۱۰۰روزی یکی ،،،، یا ونلافکسین۷۵روزی یکی و لامو‌۱۰۰ روزی یکی ،،، از پاسخ و‌توجه تون خیلی سپاسگزارم ،انشاءالله همیشه سلامت باشید

  5. باسلام و خسته نباشید
    من ۲۵ سالمه ب وشاور مراجعه کردم وایشون منو ب پزشک مغزو اعصاب معرفی کردن واسم قرص دلوکستین وریسپریدون تجویز کردن میدونم این دارو ضد افسردگیه ولی خیلی نگران وضعیتم هستم بنظرتون وضعیتم خیلی بده یا نه؟چون حس بدی دارم که قرص اعصاب میخورم

    • سلام
      ببخشید مصرف لوکستا۲۰ عوارض جانبی خطرناکی که نداره؟ حتی بعداز دوره درمان؟ ایا دراوی گاباپنتین مکمل این داروء؟ یا عملکردشون متفاوته و حتما نباید باهم باشن؟
      ببخشید من عوارض این دارو رو ک خوندم واقعا از مصرفش ترسیدم، و اینکه میخوام مطمئن شم مکمل‌هم نیستن و اگه مصرف نشه مشکلی نداره؟
      این دو دارو به همراه ویتامین بی۱ تجویز دکتر بوده، سنم ۲۶هستش
      ممنون میشم اگه راهنمایی کنید

      • مگه دارویی هم هست که ادم عوارضشو بخونه و نترسه
        بر ای هر دارویی یه لیست بلند بالا از عوارض نوشته شده و اگر بخاطر ترس از اونها دارو مصرف نکنید پس اصلا پیش هیچ دکتری حتی برای سرماخوردگی هم نباید برید

  6. سلام دکتر ، خسته نباشین ، بین سه داروی زیر کدام قویتره ؟ دلوکستین ۲۰_سرترالین ۱۰۰_ونلافاکسین۷۵
    با تشکر از توجه و لطفتون

  7. سلام آقای دکتر، پسر من حالت تهوع شدید اذیتش میکنه و دیابت داره
    دکترش سیمبالتا و تری فلوپرازین براش تجویز کرده
    میخوام بدونم سیمبالتا ضعف و حالت تهوع میاره؟

  8. سلام.اقای دکتر من درد شدیدی در ناحیه فک و گوش داشتم یکسال دولوکستین و پرفنازین مصرف کردم.دردم قطع شد.طی ۶ماه فرارو حذف کردم ولی الان بعد یک ماه دردم برگشته.خیلی ناراحتم.تورو خدا کمکم کنین

  9. سلام آقای دکتر
    من بیش از ۶ ماهه سیمبالتای ۶۰ مصرف می کنم.وزنم ۹ کیلو افزایش داشتهِ. از دکتر داروخانه پرسیدم گفت این قرص اشتها رو افزایش میده بخاطر همین.درصورتیکه من تو این مدت تغذیه ام خیلی فرق نکرده.اشتهام هم خیلی افزایش نداشته.خیلی کم شاید افزایش داشته .
    این قرص به غیر از افزایش اشتها, میتونه توسط مکانیزم دیگری موجب افزایش وزن بشود؟

  10. سلام اقای دکتر
    من از شروع این قرص الان یه هفتس مصرف میکنم به جایی که انرژیم بره بالا اومده پایین به جایی که افکارم مثبت شه منفی شده افسرده تر شدم البته یه مزایاییم داشته.حالا نمیدونم مصرفش کنم یا نه؟نظر شما چیه؟

  11. سلام آقای دکتر من احتمالا افسردگی ماژور دارم ، دکترم دو لوکستین ۶۰ دپاکین ۵۰۰ ریسپریدون ۲ و سرترالین (زولوفت خارجی) ۲۰۰ میلی گرم در روز رو همه با هم برام تجویز کرده ! البته من عاقل بودم و همه دوزها رو نصف مقادیر بالا میخورم ، اما هیچ تغییری توی حالم نداده الان بیشتر از ۶ ماهه پیش این دکتر میرم و داو رهاشو مصرف میکنم، ناکفته نماند که ده جلسه بیست دقیقه ای هم ما رو زیر دستگاه تحریک مغناطیسی برد و برای هر جلسه ۴۰۰ گرفت، دیگه خسته شدم از بس دکتر و دارو عوض کردم الان ۳۶ سالمه وبقدری میخوابم که روزم ساعت پنج عصر شروع میشه . چیکار کنم؟!

  12. سلام اقای دکتر من یکماهه قرص دلوکسین ۳۰ رو قطع کردم
    از عوارضش ریزش مو و سرگیجه رو هنوز دارم
    ایا این عادیه؟ خوب میشم؟

  13. سلام اقای دکتر علی وردی.خسته نباشید.من مشکل هیدروسفالی مزمن دارم.یک بار عمل shuntمغزی و دوبار هم عمل هماتوم سابدورال انجام دادم.داروی کاربامازپین و فنوباربیتال هم مصرف میکنم سالهاست.اخرین عمل هماتوم یک سال و نیم قبل بود که از اون بهربعد ۶ناه یکبار چکاب میرم.از هماتوم پارسال کمی حافظه م به هم ریخته بود و بعضی وقتا حرفای محاوره ای یادم میرفت .ولی زیاد پیش نمی اومد.چندروز پیش که رفتم دکتر کپسول دولوکستین هم تجویز کردن.خواستم بدونم باشرایط من این کپسول تداخل نداره؟مصرفش به صلاحه یانه؟درصورت لزوم قطعش ممکن هست؟وابستگی ایجاد نمی کنه؟ممنون از راهنماییتون

  14. سلام آقای دکتر
    من دیروز سوالی داشتم ازتون .ولی فکر می کنم خیلی واضح نتونستم مطرح کنم.
    من نزدیک ۱۰ کلیو اضافه وزن داشتم در طی حدود ۱۰ ماه بعد از مصرف سیمبالتا.
    که عمده افزایش وزنم در ناحیه شکم و سینه هاست.تو جندهفته اخیر یه احساس درد و سوزش نسبتا خفیفی در مهره هاکمرم احساس می کنم.باتوجه به این مطلب زیر شما احتمال میدین مربوط به افزایش وزن شکم بخاطر مصرف سولانی مدت قرص باشد ؟
    منبع:
    http://www.iranorthoped.com/fa/news/1330/%DA%AF%D9%88%D8%AF%DB%8C-%DA%A9%D9%85%D8%B1-%DB%8C%D8%A7-%D9%84%D9%88%D8%B1%D8%AF%D9%88%D8%B2-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA
    شایعترین علت گودی کمر ضعف عضلات کمر و شکم است

    بزرگ شدن شکم موجب میشود مهره های کمری بر اثر وزن آن به جلو آمده و لوردوز آن بیشتر شود

    • بله ولی این افزایش وزن و لوردوز بعد از چند سال موجب مشکلات دیسک میشه نه به این سرعت
      مگر اینکه شما پوکی استخوان داشته باشید که بعید میدونم
      ضمن اینکه ملیونها ادم با شکمهای بسیار بزرگتر از شما وحود داره که دچار مشکل کمر نشدن هنوز
      فکر میکنم حساس شدید
      بهر حال ورزشهای مخصوص کوچک شدن شکم و تقویت عضلات پاراورتبرال رو یاد بگیرید انجام بدید

  15. سلام آقای دکتر
    من.بخاطر مصرف سیمبالتا دچار درد بالای شکم و معده و همچنین بعضی وقتا سوزش می شوم.چه داروی معده برای برطرف کردن مشکل مناسیب؟رانیتیدن خوبه واسه این کاربرد؟

Comments are closed.