خوب و بد ِ قرص اولانزاپین

بی اشتهایی عصبی

– اولانزاپین چیست:
اولانزاپین (olanzapine) جزو دسته دارویی ضد روانپریشی (antipsychotic) و ضد سرخوشی (antimanic) می‌باشد که از طریق کاهش میزان دپامین  مغز اثر می کند ولی علاوه بر این موارد، این قرص کاربردهای دیگری هم دارد.این قرص  بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک بعنوان درمان کمکی در حالات نروتیک مانند اضطراب و وسواس و اختلالات خوردن (بی‌اشتهایی عصبی) و افسردگی هم می تواند به کار رَوَد. پس هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را از زبان خودش بشنوید. شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانه‌ها یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو یا صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی و کارآمد نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.

– موارد مصرف اولانزاپین:
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد:
۱- بیقراری شدید (agitation)
۲- اختلال بی‌اشتهایی عصبی (anorexia nervoza): مبتلایان که اکثرا خانم هستند به تصور ِ واهی ِچاق بودن، از خوردن غذا امتناع می‌کنند.

الانزاپین
الانزاپین

۳-افسردگی مقاوم به درمان (treatment resistant depression)
۴- فاز سرخوشی (mania) اختلال دو قطبی (bipolar)
۵-بدبینی و پارانوییا (paranoia)
۶- توهم و هذیان در روانپریشی‌هایی مانند اسکیزوفرنی

۷- هر چند این دارو بهتر است بالای سن سیزده سالگی مصرف شود ولی ممکن است گاهی در اختلالات مخصوص کودکان مانند اختلالات طیف اوتیسم  و همچنین اختلال سلوک(conduct) بنا به صلاحدید پزشک بکار رود.
۸-روانپزشکان با تجربه که به مکانیسم اثر دارو‌ها مسلط هستند ممکن است این دارو را بنابر صلاحدید ِ بالینی خود، در مواردی چون حالات اضطرابی و وسواسی و همچنین اختلالات تجزیه ای (Dissociative Identity Disorder)بعنوان داروی مکمل برای کاهش مقاومت دارویی یا برای افزایش اثر سایر ِدارو به کار ببرند. بنابرین تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آن‌ها در بروشور دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده است.

– منع مصرف اولانزاپین:
در سالمندان مبتلا به آلزایمر که همزمان دچار حالات روانپریشی (هذیان و توهم) می‌باشند بهتر است از تجویز این قرص پرهیز کنیم چرا که احتمال بروز سکته‌های ریز و خفیف مغزی (mini stroke) در آن‌ها بالا‌تر می‌رود.

– اسامی تجاری:
– زایپرکسا (zyprexa)
– زایپرکسا زادیس (zyprexa zadis)
– زولافرن (Zolafren)

-سیمبیاکس(symbyax):ترکیبی از اولانزاپین و فلوکستین(olanzapine+floxetine) است که برای افسردگی های مقاوم به درمان بکار میرود.البته این ترکیب در ایران موجود نیست.

 

زایپرکسا
زایپرکسا

 

– دوزاژ اولانزاپین:
این قرص در دوزهای۲. ۵(دو و نیم) و ۵ و ۱۰ میلی گرمی موجود است که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد. دوز متوسط درمانی آن بین پنج تا ده میلی گرم است و یک بار در روز مصرف می‌گردد. دوز حداکثری آن بیست میلی گرم می‌باشد.
اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید. قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید. خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

– نکات مهم در مصرف اولانزاپین:
۱-اگر دچار آلرژی شدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌تونه این‌ها باشه: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکنه با خوردن این قرص بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکته‌های ریز مغزی شوند (mini stroke)
۳- ممکن است این قرص برای افراد چاق یا افرادیکه مستعد چاقی هستند انتخاب مناسبی نباشد
۴- این قرص ممکنه ۴ تا ۶ هفته طول بکشه تا اثرات خوبش رو نشون بده پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.
۵- در حاملگی و شیر دهی مصرف این دارو قدغن است.
عوارض اولانزاپین:
۱-عوارض خفیف: احتمال وقوع این عارضه‌ها یک در صد نفره. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگه بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوع ِ ان‌ها به معنای قطع ِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید: -یبوست -گیجی -خشکی دهان و چشم -خواب آلودگی-خستگی، بیقراری، ضعف – احتباس مایعات – افزایش وزن – راش پوستی.
۲- عوارض جدی: هر چند این عوارض کمیاب و نادره ولی چنانچه آن‌ها را مشاهده کردید بسرعت باید برای بررسی ان‌ها حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان به بیمارستان مراجعه کنید:
– اختلال قاعدگی در خانم‌ها
– بزرگ شدن سینه‌ها در مردان
-چاقی افراطی و افزایش کلسترول
-افزایش قند خون (دیابت)
-اختلال در ریتم و ضربان قلب
– تشنج
– بروز لختهٔ خونی در اندام‌ها
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن
– تورم مفاصل

– یک توصیهٔ مهم:
– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهی ِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسب ِاطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقص ِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.
-همچنین در جریان باشید که سود و زیان دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.parvizaliverdi.com 
-پی نوشت: کپی برداری و حذف نام نویسنده عملی غیر اخلاقی بوده و درشان یک انسان فرهیخته نیست.

34 Comments

  1. سلام آقای دکتر من یه سوال مهم دارم ممنون میشم جواب بدید.من به بیماری درماتیت سبورئیک مبتلا هستم یه مدت افسردگی داشتم و تحت نظر پزشک تحت درمان بودم و داروی دوکسپین و الانزاپین مصرف میکردم و حالم خوب بود منتها در مدتی که این داروها رو مصرف میکردم درماتیت سبورئیک من خیلی تشدید شد پوستم به شدت ملتهب میشد همراه با خارش شدید و گاهی خونریزی زمانی که داروها رو قطع کردم بلا فاصله این علائم از بین رفت مدتی بعد دوباره مجبور شدم که داروی اعصاب مصرف کنم بلا فاصله بعد از مصرف داروها دوباره درماتیت تشدید شد حالا سوال من اینه که چه رابطه ای بین مصرف داروهای اعصاب و درماتیت سبورئیک وجود داره و اگر رابطه ای بین این دو هست من چه نوع داروی ضد افسردگی باید مصرف کنم که این عارضه رو نداشته باشه چون من الآن افسردگیم تشدید شده ولی از ترس اینکه درماتیتم عود کنه میترسم که داروی اعصاب مصرف کنم

    • سلام
      اتفاقا پزشکتون بهترین داروها رو که بتونه تاثیر خوبی روی پوست شما هم داشته باشه انتخاب کرده بود
      ولی خب بهر حال متاسفانه این داروها هم به شما نساخته بود
      باید ازین به بعد یکی یکی داروها رو روی شما تست کنند،دقیقا نمیشه گفت کدوم دارو موثره ولی میشه گفت که مثلا دارویی مثل لاموتریژین رو نخورید
      مسلما هرچه ارامش اعصاب داشته باشید عودهای کمتر در التهاب پوستی خواهید داشت

  2. سلام اقای دکتر من یه سوال داشتم ایا با نقشه ی qeeg میتوان تشخیص بیماری های روانی و یا اختلالات شخصیت که زمینه ی ارثی هست را داد من گیج شدم تا الان روانپزشک زیاد عوض کردم خودم دیگه خسته شدم

    • نه فقط در رشته ی روانپزشکی بلکه در همه رشته های پزشکی، تشخیص اصلی رو پزشک براساس معاینه و دانش بالینی خودش میده و تمامی تستها و ازمایشات فقط عصای دست پزشک برای رسیدن به تشخیص دقیق هستند…اما حرف اصلی رو شهود و تجربه ی پزشک میزنه

  3. سلام, افسردگی دوقطبی دارم پزشکم الانزاپین ۵ برای افسردگی و…. و کویتاپین ۲۵ برای وسواس وافکار مزاحم شبی یکی داده داده البته یکی دو داروی دیگه هم هست خواستم نظرتون بدونم, مشکلی ندارم بغیر از خواب الودگی کویتاپین که اونم از بین میره به مرور

  4. با سلام.
    من بخاطر کنکور دچار اضطراب و استرس و بیقراری و فشار توی قفسه سینه شدم.
    با مراجعه به روانپزشک درمان دارویی با تشخیص بیقراری و وسواس فکری رو تجویز کردن.
    الان آسنترا ۱۰۰ و بوسپیرون ۵ و پرفنازین ۲ میلی گرم رو شبها استفاده میکنم .ظهر هم نصف آسنترا و بوسپیرون.
    ولی مشکلی که این مدت به من اضافه شده و به نظرم عوارض داروهاست بیخوابی شدید بوده.که روی کارم داره اثر بد میذاره.که حتی با زولپیدم و کلونازپام نیم میل خواب نمیرم. و خواب پیوسته و عمیق هم ندارم
    در ضمن وضعیت کار و روحیه معنوی و امیدواری و فعالیتهای فرهنگی خوبی هم دارم. و وسواس و استرسم از ایده ال گرایی افراطی ریشه گرفته.
    معمولا این نوع درمانها چقدر طول میکشه ؟
    تازه برای بیخوابی الانزاپین برام تجویز کردن ولی بخاطر عوارضش نگرانم شروع کنم و بشدت مستعد چاقیم…
    ایا این داروها رو حافظه اثر میذارن که باعث بشه نتونم یک سال دیگه پشت کنکور بمونم ؟

    • عالی هستند اینها و شما هم دختری هستی که علاوه بر دارو فعالیتهای مثبت دیگه ای هم داری افرین،انشالا جواب میگیری .بهر حال دکتر خودت با تغییرات دارویی بهترین تصمیمو برات خواهد گرفت

  5. سلام
    دکتر من چند ماهی هست دچار مشکلات ترس شدید شدم
    از حضور توی جاهای شلوغ مثل مترو ب شدت میترسم
    ترس شدیدی از داعش و این جور چیزا دارم
    بعد از مدتی ترس عقرب زدگی برام پیش اومد که ده روزی رو دچارش بودم و بی قراری میکردم با اینکه عقربی ندیده بودم
    این اواخر ترس شدید از مرگ دارم
    به اندازه ای که میترسم بخوابم مبادا بمیرم!
    خواب های عجیبی میبینم مثلا اینکه مادربزرگم آمد ب خوابم و گفت میخوام ببرمت و من از شبی که این خواب رو دیدم آروم و قرار ندارم و توی خواب نور سفید و اینجور چیزا میبینم و میترسم !
    دکتر روانپزشک برای من الانزاپین و زاناکس تجویز کرده که هر شب نصف زاناکس و ۱ عدد الانزاپین میخورم و ظهر هم پاروکسیتین
    ولی بهبود پیدا نکردم انگار اصلا و مدام بی قرارم
    دچار وسواس فکریم انگار نمیدونم
    میترسم دارو بخورم حتی
    هر روز صب با تشویش و اضطراب بلند میشم
    هیچ غذایی نمیتونم بخورم و مدام حالت تهوع دارم و بالا میارم
    به شدت تنهام و همش دراز کشیدم و سر گیجه و احساس بیماری دارم
    به هر دکتریم مراجعه میکنم میگه از نظر جسمی سالمی
    اما باز میترسم
    ترس شدید از مرگ دارم
    نظر شما چیه؟
    من دارو درمانی برام کفایت میکنه؟
    لازمه بستری شم بیمارستان ؟
    چون به شدت غیر قابل کنترله برام
    خواهش میکنم کمکم کنین

    • انشالا با دارو خوب میشی…داروتو ادامه بده…یه کم که بهتر شدی از همکارای روانشناس هم برای مشاوره کمک بگیر
      خوب میشی حتما

  6. جناب دکتر سلام پسرم و ۲۷ سالمه افسردگی اضطراب و دلمردگی و میگرن و وسواس دارم پزشکی لیتیوم که قبلا توسط یه روانپزشک مصرف میکردم با لاموتریژین ۵۰ روزی دوعدد که میگرنم رو درمان کردهالانزاپین ۲/۵ روزی دوعدد و ونلافاکستین ۷۵ احساس اضطرابم کامل از بین رفته قبل تا صبح اضطرابم انگار, خنجر تو قلبم میکرد ولی الان خوبم
    کلونازپام خودم چندین ماه مصرف میکنم والان روزی نصف میخورم این دوروزه
    مشکلم اینه احساس دلمردگی و مقداری غمگینی بعضی وقتها, سوالم اینه ایا دلیلش اینه کلونازپام هستش یا اینکه باید یه ضد افسردگی دیگه هم اضافه بشه کاملا تحت نظر روانپزشکم هستم وسوالم از شما فقط مشاوره هستش ایا نیاز به داروی ضدافسردگی دوم هستش؟

  7. طبق تحقیقات من اگر فلوکستین لاموتریژین و الانزاپین به آب و هوای ایران اضافه کنن۶۳ درصد مشکلات ما حل میشود

  8. سلام آقای دکتر
    دکتر واسم الانزاپین و سیتالوپرام تجویز کرده بود که به خاطر بالا رفتن چربی خونم بجای الانزاپین تیوریدازین برام تجویز کردن. با مصرف این قرص مشکلی ندارم ولی تو عوارض این قرص تضعیف بینایی رو دیدم میخواستم ببینم این عارضه در چه حدی هست و چقد ممکنه چشم رو ضعیف کنه؟ باتشکر.

    • سلام
      خب حتمی که نیست
      شما الان برو چشم پزشک و نمره چشمتو تعیین کن
      بعد هر سه ماه دوباره بررسی بشو
      اگر دیدی مشکلی در حال ایجاده از پزشکت بخواه که تغییرش بده

  9. سلام بچه من هشت ساله بیش فعال برخاشگر است ریتالین ورسبریدون دادن ولی کم خونی مینورداره ومرتب میگه استفراغ دارم درضمن حرفهای مایوس کننده میزنه مثلا خدایا منو بکش میخوام بمیرم کاشکی دیگه نباشم آیا میتونم از جایگزین بهتری بجای رسبریدون استفاده کنم

  10. سلام اقای دکتر.مامانم رفته پیش روانپزشک واسه خوابش بهش شب گاباپنتین۱۰۰ دادن.هر چی تو اینترنت سرچ کردم جایی ندیدم نوشته باشه واسه خواب خوبه .میخواستم بپرسم دلیلش چی بوده و ایا عوارض داره؟

    • شماکه نمیدونی تو مطب چه سوالایی رد و بدل شده
      مشکل خواب روبناست
      زیر بنا رو باید درمان کرد

  11. سلام. خسته نباشید حدود سه هفته پیش که به فوق تخصص اعصاب مراجعه کردم و بعد روانکاوی و ازمایش ها خون و … مشخص شد کم فقط کاری تیرویید دارم و و دکتر برای درمان پانیک و افسردگی و …(گاماپایتین ۳۰۰ میلی و استرا ۱۰۰ میلی و الازانپین ۵ میلی گرم واسم تجویز کرد و و در حال حاضر رو به بهبود هستم .اما سوالی ذهنم را درگیر کرده
    مشکل عرق کردن سر و صورتم که در این سه هفته کم شده بود دوباره برگشته و (با کشیدن سیگار) شروع میشود. میترسم مشکلاتم برگردد و ذهنم درگیر کرده که وترس ایجاد کرده ؟!
    لطفا کمک کنید ….

      • سلام من ۳۲سالمه ۸ساله که الانزاپین مصرف میکنم چون نمیتونم بخابم بیخوابی شدیددارم وفقط بااینقرص میتونم بخوابم درضمن تیروییدم کم کاره ریزش شدیدموگرفتم بنظرتون میتونه تأثیرمنفی روی مغزبزاره الانزاپین یاباعث ریزش موبشه ممنون میشم اگه جواب بدین

        • الانزاپین فقط برای کم خوابی مصرف نمیشه و حتما دلایل دیگه ای هم داشته تجویز این دارو.اینکه اینهمه سال مصرف میکنید چنانچه با نظر پزشکتون باشه ایراد نداره وگرنه چاقی و افزایش چربی خون و قند خون در انتظارتونه

  12. سلام.
    پانیک دارم و سرترالین و الانزاپین استفاده میکنم. از وقتی الانزاپین به داروهام اضافه شده صبح ها حالت گیجی و منگی دارم. انگار که خواب میبینم یا یه کلاه تو سرم هست.مجبور شدم نصف آلپرازولام میخورم که فورا حالت گیجی و منگیم برطرف میشه. به نظرتون مشکل من به جز پانیک چی هست که همیشه خدا گیجی سر دارم و آلپرازولام برطرفش میکنه؟؟؟؟ممنونم از شما

  13. اقای دکتر عرض ارادت
    بنده حدودا هشت ماه پیش بعد ظهری خوابیده بودم که وقتی پاشدم یه دفعه احساس تنگی نفس کردم که بعد از چند دقیقه به احساس خفگی شدید تبدیل شد به سرعت نزد پزشک رفتم که دکتر فشارم گرفت و گفت ۱۷ شده و یه زیر زبانی داد و گفت که سابقه چه بیماری داری که من هیچ بیماری ندارم و بعد از ان ازمایش قند و چربی و ازمایش قلب و اکو نوار قلب تست ورزش همه خوب بودن خلاصه دو هفته ای گذشت و خوب شدم تا اینکه حدودا یه ماه پیش بازم دچار تنگی نفس و لرز شدم رفتم دو سه روز گذشت و همش تنگی نفس داشتم که رفتم پیش متخصص داخلی که اکنم عکس سینه قفس نوشت و جواب عکس خوب بود و اسپرومتری هم انجام دادم که نرمال بود گفت پیش روانپزشک حدودا ۱۰ روز پیش رفتم و چون فلکوستین را قبل از رفتن پیش روانپزشک میخوردم گفت اونو فعلا بخور بهمراه شبی ۱ چهارم اولانزاپین دو سه روز اول نخوردم و شب ها تنگی نفسم بیشتر میشد تا اینکه این قرص را الان یک هفته میخورم و حالم خیلی بهتر شد تقریبا تنگی نفسم رفع شده ولی صبح ها یه زره خواب الود میشم میخاستم از شما سوال کنم طول درمانم چقدر طول میکشه سوال بعدیم اینه من از هفته دوم بیماریم قفسه سینم درد میگره و همش خلط دارم ۱۰ روز اموکسی کلاو خوردم خوب نشد نعس عمیق هم نمیتونم بکشم

      • ممنون از راهنمایی های خوبتون
        جناب دکتر کلومیپرامین برای پیشگیری از سردرد میگرنی خوب هست ؟؟

          • سلام اقای دکتر
            سالهاست دچار استرس و دلشوره هستم و زیر نظر پزشک داروهای متفاوتی مصرف کردم ولی ورمان قطعی نداشتم زندگیم مختل شده و هیچ کاری نمیتونم بکنم، شما دارویی میتونی معرفی کنی که این دلشوره شدید بر طرف بشه.؟ در ضمن فکرای منفی هم زیاد میاد سراغم

  14. یکی از دوستان تو تاپیک سرترالین می گفت تو ماهواره گفتن شنا و پیاده روی تمام بیماری های روانپزشکی رو از بین میبره, می خوام بگم هنوز افسردگی دوقطبی که از سرطان های بدخیم کشنده تره,دوقطبی ندیدی که ثانیه ای یکبار رو یه فاز هستش,اختلال اسکیزوافکتیو, اسکیزوفرنی, وسواس فکری, پارانویا ,هراس اجتماعی که وقتی تو جمع قرار میگیری و از شدت بیماری کج وکوله میشی نداشتی, اینایی که میگن داروی اعصاب بده یا اذیت میکنه توصیه میکنم یا داروتون عوض کنید یا یک پزشک ماهر ببینن شمارو همانطور که سایر بیماری ها باید نزد ۱۰ تا پزشک بری تا درمان کنه یکیشون
    این کسانی که میگن بیماری های روانپزشکی با پیاده روی و دیدن دار و درخت خوب میشه بگم شما بیماری ندارید فقط شکست ساده عشقی خوردید ونیازی نیست اظهار نظر کنین, من تو کشورهای خارجی مسافرت کردم مسافرت داخلی هم رفتم استانم ایلام که عروس زاگرس هستش وطبیعتش و کوهها واب وهواش تو کشور نذیر نداره
    ولی چرا من یا دوستام یا کسانی که دیدم و میشناسم خوب نشدن با اب وهوا وشنا کردن و…….

    • اره این حرفهای ساده انگاره انه مال ادمهای بیدرد کم سواد و کم تحربه ست که رنج اختلالات روحی روانی رو تجربه نکردند و با توصیه های نابجا بیماران رو از دارو خوردن دلسرد میکنند و منجر به تشدید و عود اختلال اونها میشن
      ما روانپزشکها واقعا از دخالتهای این ادمهای بی تجربه ناراحت هستیم

Comments are closed.