آریپی پرازول،تسکین افکار مزاحم

– آریپی پرازول چیست: 

داروی  یا آریپی پرازول (aripiprazole) که از طریق کاهش میزان دپامین  مغز اثر می کند برای  از بین بُردن افکار مزاحم و باورهای غلط که مُخلّ  زندگی سالم هستند بکار می رود.این قرص  بنا بر تجربه و تشخیص روانپزشک بعنوان درمان کمکی در مشکلات ذهنی مانند اضطراب و وسواس و افسردگی می تواند به کار رَوَد.هر گونه شک و ابهامی که در مورد حکمتِ تجویز این دارو دارید با پزشک خود مطرح کنید و توضیحات قانع کنندهٔ او را فقط از زبان خودش بشنوید چرا که شنیدن اطلاعات ناقص از متصدیان داروخانه‌ها یا خواندن بروشور داخل جعبهٔ دارو یا جستجو در صفحاتی مانند ویکی پدیا، کافی  نیست و ممکن است شما را در مورد تجویز پزشکتان دچار سوء تفاهم کند.

– موارد مصرف آریپی پرازول: 
این دارو در موارد زیر و صرفا با تجویز پزشک متخصص قابل مصرف می‌باشد: IMG_20160805_153726
۱- تسکین افکار مشوش و بیهوده غیرواقعی: که منجر به اشتغال ذهنی فرد با آنها شده و واقع بینی  و کارکرد روزانه ی وی را مختل می کند.
۲-از بین بردن افکار وسواسی: مانند افکار غیرقابل کنترل توهین به مقدسات یا افکار ناخواسته ی جنسی یا افکار نامقبول ِ آسیب زدن به دیگران.
۳-افسردگی مقاوم به درمان : که با سایر داروهای ضد افسردگی درمان نشده است.
۴- تصحیح باورهای غلط :مانند بدبینی به مردم و بدبینی به همسر.
۵- در کودکان ِ در خود فرو رفته (اوتیستیک) بین شش تا هفده سال  که در ارتباط عاطفی و معاشرت با دیگران ناتوانند برای کنترل قشقرق و ناسازگاری آنها بکار میرود.
۶- حالات سرخوشی در نوسانات خلقی و  دو قطبی .
۷- در اختلالات رفتاری کودکان مانند اختلال سلوک(conduct) یا در خصومت و لجبازی آنها با والدین (ODD).
۸- در درمان اختلال تیک (توره ).
توجه: تجویز این دارو الزاما به معنای روانپریش بودن شخص مصرف کننده نیست. داروهای اعصاب موارد مصرف بیشماری دارند که همه یِ آن‌ها در بروشور دارویی یا در صفحات اینترنتی ذکر نشده است.

– منع مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):

۱- از خوردن همزمان مقادیر زیاد گریپ فروت همراه با این قرص (همچنین سایر داروهای روانپزشکی) اجتناب کنید چون این میوه آنزیم تصفیه کننده ی این دارو در کبد را از کار می اندازد بنابرین سطح خونی این داروها بسیار بالا رفته و منجر به مسمومیت دارویی می گردد.IMG_20160805_225604

۲- صرفا با خواندن این مطلب یا مطالب مشابه در اینترنت شروع به خوردن این دارو نکنید یا سرخود دارویی که برای شما تجویز شده است را به دیگران توصیه نکنید.

– اسامی تجاری:

نام ژنریک:

-aripiprazole

_اسم تجاری  

_Abilify

_abilify Dismelt

-abilizol

-Biopiperazol

-serozol

 

– دوزاژ و نحوه ی مصرف ابیلیفای ( آریپی پرازول ):

۱-این قرص در دوزهای ۵ و ۱۰ ، ۱۵ ، ۲۰ ، ۳۰میلی گرمی موجود است (در ایران فقط ۵ و ۱۰ و ۱۵)که صرفا با نسخهٔ پزشک قابل تهیه می‌باشد.

۲-دوز متوسط درمانی آن بین  ده تا سی میلی گرم است و یک بار در روز مصرف می‌گردد.

۳-دوز شروع بهتر است بیش از پنج میلی گرم نباشد چرا که منجر به تهوع، بیخوابی و بیقراری (آکاتژیا) می گردد.

۴-اگر یک وعده از قرص را فراموش کردید می‌توانید آن را بمحض اینکه متوجه شدید مصرف کنید ولی اگر تقریبا چند ساعتی بیشتر به مصرف وعدهٔ بعدی نمانده است این کار را نکنید و فقط قرص وعدهٔ بعدی را بخورید. در هر صورت از دوبل کردن قرص برای جبران وعدهٔ فراموش شده اجتناب کنید.

۵-قرص را در دمای معمولی اتاق و دور از رطوبت و نور نگه دارید.

۶-خیلی خیلی مراقب باشید که بچه‌های کوچک دستشان به این قرص و سایر قرصهای اعصاب نرسد.

۷-لیست همه ی داروها حتی ویتامینهای مصرفی خودتان را به پزشکتان اطلاع دهید.

۸-این دارو را با آب فراوان مصرف کنیدabilify

۹- همزمان با این دارو میوه ی گریپ فروت مصرف نکنید.

۱۰-اگر احساس کرده اید که با مصرف این دارو حالتان خوب شده است آن را ناگهانی قطع نکنید چون دچار عوارض جدیدی خواهید شد.

۱۱-این قرص احتمال دارد فشار خون شما را پایین بیاندازد پس مراقب تداخل آن با سایر داروهای ضد فشار خون باشید و به پزشکان داخلی یا اعصاب ِ خود ،این مطلب را یادآوری کنید.

 

– نکات مهم در مصرف آریپی پرازول: 

۱-اگر دچار آلرژی شدید این قرص را مصرف نکنید. علایم آلرژی می‌توند این‌ها باشد: سرفه، تنگی نفس، خس خس سینه، ورم کردن لب یا زبان یا صورت، ورم کردن گلو، خارش و قرمزی و دون دون شدن پوست، کهیر در هر نقطه از پوست.
۲-سالمندانی که دچار انواع دمانس (زوال عقل) و آلزایمر هستند ممکن است با خوردن این قرص برای مدتی بیش از دوازده هفته، مجددا دچار سکته‌های ریز مغزی (mini stroke) شوند.
۳- نیمه عمر این دارو طولانی و حدود ۷۵ ساعت است بنابرین یکبار در روز مصرف می شود.خالی یا پر بودن شکم تاثیری در جذب این دارو ندارد.
۴- این قرص ممکن است ۴ تا ۶ هفته طول بکشد تا اثرات خوبش رو نشان بدد پس لطفا زود قضاوت نکرده و دارو را تا آنموقع قطع نکنید.

عوارض آریپی پرازول: 

۱-عوارض خفیف و گذرا:
– احتمال وقوع این عارضه‌ها یک در صد نفر است. این عوارض یا خودشان بتدریج برطرف می‌شوند و یا با یک تجویز دیگر بسرعت قابل رفع هستند بنابرین وقوعِ آن‌ها مجوزی برای قطعِ آن‌ها نیست و شما فقط باید با پزشکتان تماس بگیرید:

– سردرد -یبوست یا اسهال -سوهاضمه – تهوع -گیجی -خشکی دهان و چشم -خواب آلودگی یا بیخوابی -خستگی یا  بیقراری – افزایش وزن ( به میزان کم )  – افزایش ترشح بزاق – سوزش سینه -درد دست یا پا یا مفاصل -راش پوستی -افت فشار خون در لحظه ی ایستادن (سرگیجه).

۲- عوارض جدی:
هر چند این عوارض کمیاب و نادرند ولی چنانچه آن‌ها را مشاهده کردید بسرعت باید برای بررسی آن‌ها بصورت حضوری به پزشک خودتان یا در صورت عدم دسترسی به ایشان به بیمارستان مراجعه کنید:
– تب بالا و سفتی عضلات و تعریق(احتمال سندرم نرولپتیک بدخیم)
– بثورات پوستی و خارش زیاد(احتمال استیونس جانسون)
– بی‌نظمی،کاهش  یا افزایش غیر عادی ضربان قلب
– تشنج
-حرکات غیر عادی و غیر اختیاری در صورت و بدن
-مشکل در بلع یا تنفس
– در صورت خوردن تعداد زیاد قرص و مسمومیت با آن( چه اشتباهی و چه به قصد آسیب زدن به خود ) فورا فرد مبتلا را به مرکز درمان مسمومیتهای دارویی (در تهران بیمارستان لقمان ) برسانید.

رهنمودهای کلی:
۱– توجه داشته باشید که تمام داروهای روانپزشکی فقط بنابر تشخیص یک روانپزشک که از مکانیسم اثر آن‌ها و از نحوهٔ تعامل نروترانسمیتر‌ها و رسپتور‌ها در سلولهای عصبی آگاهیِ کامل داشته و برآن‌ها مسلط است قابل تجویز است و مصرف خودسرانهٔ دارو‌ها آن هم فقط با کسبِ اطلاعات سَرسَری از صفحات اینترنتی و یا توصیه‌های ناقصِ دانشجویی و یا با الگو گرفتن از نسخهٔ سایر بیماران و تهیه آن‌ها از مراکز غیر مجاز خیابانی، بسیار خطرناک است و عواقب آن قابل پیش بینی نیست.IMG_20160805_153636

۲-همچنین در جریان باشید که سود و زیان یک دارو را باید در مقایسه با یکدیگر بسنجید و به صرف وجود یک عارضهٔ کوتاه مدت، خودتان را به اشتباه از مصرف دارویی که می‌تواند سرنوشت خلق و رفتار و شخصیت شما را به سمت یک زندگی سالم و پر از آرامش سوق دهد، محروم نکنید.

نویسنده: دکتر پرویز علی وردی (روانپزشک)
-وبسایت:  www.parvizaliverdi.com

30 Comments

  1. با سلام جناب دکتر
    من سالها افسردگی و اضطراب و وسواس داشتم که با دارو خفیف و زندگی سالم تحت درمان بود ولی دچار مسأله بزرگی در زندگی شدم که چند ماهه به شدت افسرده‌ام و همش خوابم و نمی تونم به زندگیم برسم، با اینکه ورزشکارم
    من توپیرامات ۵۰، آلونتا ۷۵ و کلونازپام ۱می خورم، ابیلیزول مدت کوتاهی خوردم حالمو خوب کرد ولی چاقم کرد با اینکه ورزش می کردم، آیا می تونم دوباره شروع کنم و این ترکیب داروها خوب هستند؟ آیا اشتهای زیاد بعد مدتی کم نمی‌شه؟

  2. سلام خسته نباشید
    ۳۰سالمه و مدتیه به خاطر بیقراری و نداشتن تمرکز با تجویز پزشک آریپیپرازول ۵ میخورم روزی یک عدد اما بیقراریم بدتر شده میشه دارو قطع کنم؟ چیکار کنم با بیقراری؟

  3. سلام، خسته نباشید ، ببخشید اگر یک روز در میان یک چهارم قرص آرپیرازول پنج را بخورم و باردار بشم
    احتمال سقط جنین هست؟
    چون یک روز در میان به جنین قرص نمی رسه

    • سقط که نمیده
      موضوع عوارض و نقص روی جنینه که البته احتمالش زیاد نیست.اگر قراره در دوران بارداری مصرف کنید زیر نظر هم روانپزشک هم دکتر زنان هر دو باشید

  4. درود
    میخواستم بدونم چه مدت طول میکشه تا پس از قطع قرص ویا کم کردن دوز دارو اثر قرص ارپیپیرازول کامل از بدن خارج شود و عوارض و تغییر رفتار احتمالی از چه زمانی پس قطع و یا کم کردن دوز دارو قابل مشاهده است.سپاسگزارم

  5. سلام آقای دکتر
    بنده هر شب قرص ۷۵ ونلافاکسین میخورم بخاطر وسواس فکری که دارم منتهی مدت کوتاهی هست که اختلال تیم عصبی اومده سراغم خیلی اذیتم می‌کنه تیک صوتی خرخر کردن … بنظرتون چیکار کنم بهتره ؟
    البته سوالم هم اینه که بین داروی آریپیپرازول و پیموزاید برای موردی مثل من کدوم بهتره ؟ لطفا توضیح جامع و دقیق تری بدین ممنون میشم

  6. سلام وقت شما بخیر.یک دختر ۳۵ ساله هستم با تشخیص ADHD از کودکی هم به بیش فعالی دچار بودم ولی متاسفانه خانواده مخالف دارو درمانی بودن. الان دارم اتوموکسیتین ۴۰ روزی دو بار مصرف میکنم و خیلی بهترم‌ولی نظر پزشک اضافه شدن آریپیروپرازول ۲.۵ میلی گرم روزانه بود. متاسفانه دچار اختلالات خواب شدم و در طول شب هر یک ساعت بیدار و یا گاها حس میکنم کلن بیدارم و قدرت تفکر هم دارم و یعنی خواب نیستم. برای مشکلم چه کار کنم

    • ما معمولا اریپیپرازول رو توصیه میکنیم که صبح مصرف بشه
      میتونید از اسپری ملاتونین زیر زبانی برای بهتر شدن خواب استفادده کنید

  7. سلام ممنون از سایت خوبتون
    ببخشید میخواستم بدونم اریپیپرازول در یادگیری قدرت تحلیل و حافظه اثر منفی میزاره ؟

    • ببینید کسانی هستند که افکار وسواسی و مزاحم و نشخوار ذهنی دارند و یا کسانی هستند که ذهنشونو نمیتونن متمرکز کنند …اونها وقتی این قرصو میخورن اتفاقا قدرت تحلیل و تمرکزشون بالاتر میره
      ولی اینکه یه ادمی که هیچ مشکل ذهنی نداره اگر این قرص رو مصرف کنه چه اتفاقی براش میفته اینو کسی ازمایش نکرده

  8. سلام و عرض ادب . برای درمان نوسان خلق و وسواس برای من لیتیوم ۳۰۰ دوبار در روز و آریپیپرازول ۵ هم دو بار در روز تجویز شده . بنده نزدیک به دو هفته هست که مصرف را شروع کردم اما بیقراری ؛ اضطراب ؛ پیچیدگی ذهنی و کاهش کیفیت خواب و کاهش انگیزه داشتم ایا اینها از عوارض مصرف این ترکیب ها هست و وضعیتم تثبیت خواهد شد با گذشت زمان ؟

  9. سلام‌ آقای دکتر وقت به خیر
    شماره ای که برای ویزیت آنلاین گذاشتین تو واتس اپ نمیاد. اگه شماره عوض شده لطفا بگید من میخوام وقت آنلاین بگیرم . ممنونم از شما

  10. سلام وقتتون بخیر آقای دکتر
    در مورد کنار گذاشتن قرص آریزوور امکانش هست منو راهنمایی کنید ؟ کلا ۴۰ روزه مصرف میکنم با دوز ۵
    عوارضش از جمله بی قراری حرکتی و خواب آلودگی و خستگی انقد برام زیاد بوده که همون اضطراب رو ترجیح میدم و نمیخوام ادامه بدمش

  11. سلام آقای دکتر وقت بخیر
    دکتر تشخیص بیش فعالی و عدم تمرکز برای دختر ۱۴ساله من دادن و پیپرازول ۵ شبی ۱ عدد و استراموکس ۱۸ روزی ۱ عدد دادن به نظرتون داروهای مناسبین ؟ تا حالا هیچ وقت دارو مصرف نکرده و نگرانم تو این سن مشکلی ایجاد کنه

  12. دکتر برای حالت دپرسونالیزیشن و مسخ هم زمان اریپیپرازول و تری فلوپرازین خوبه یا یکیش کافیه ؟

  13. سلام
    ممنون از اینکه برای بیماران وقت میگذارید
    دکتر اریپیپرازول ۵ ممکنه کم سویی چشم بده ؟
    اریپیپرازول ۵ ممکنه خستگی بده یا سرحالی ؟

    • چون یه کم ممکنه تاری دید بدن شاید احساس کنی سوی چشمت کم شده
      ولی این موقته و وقتی دارو تموم بشه برطرف میشه.مگر اینکه از لحاظ سنی حدود ۴۰ سال باشی و همزمان پیر چشمی هم شروع شده باشه که در اونصورت شاید متوجه نشی ناشی از کدوم بوده…پیرچشمی یا عارضه ی دارو

      اونایی که بهشون ساخته اظهار خستگی نمیکنن

Comments are closed.